September 5, 2015

Mesin Basuh

kisah mesin-mesin basuh yang terperam lama
dah lama mesin basuh yang rosak ni pulih kembali
nasiblah boleh dipulihkan, kerosakannya bukan disebabkan mesinnya yang problem
tapi disebabkan panelnya terkena tempias air hujan/air dekat court yard rumah lama
maka rosaklah ia dan kena gantikan dengan panel baru
bila dah tukar panel baru, boleh beroperasi seperti sedia kala

kalau ada yang sedang mencari technician untuk mesin basuh, aircond dan petisejuk
nombor telefon seperti dekat bawah ini, mereka memang buat service sekitar KL & juga Selangor.

dah habis tertanggal semua instructions dekat panel tu...
sebab lama jugak terbiar dekat rumah lama bila dah rosak....
mujur kita tak buang dekat besi buruk, buang sebiji sahaja hari tu....

bila dah diganti dengan panel baru, maka bolehlah beroperasi semula....yihaaa....

mesin basuh yang kecik ini pulak (6kg), rosak tempat memutar/memusing bahagian dalam mesin tu (nak explain pun tak pandai), bila letak pakaian tempat yang berpusing/ memusing tu dah tak berfungsi sebab dah patah. So, technician tu suruh beli spare part dan pasang sendiri, jimat katanya. 
Mesin kecik ni kita simpan, kalau emergency boleh pakai yang ni pulak.


14 comments:

paridah said...

DAH SELAMAT DIBAIKI MENYENANGKAN KERJA...

Nooriah Abdullah said...

mesin basuh mmg benda yg amat penting, kalau rosak mmg problem makcik2 kat umah kan..
nasib dpt repair kalau idak lagi problemmm

IbuNoey said...

Singgah sini.dah repair,bolehla guna semula kan.macam IbuNoey ari tu,beli mesin baru.yg lama tu semi auto.

Bagus pula technician tu kan.ada certain yg nak kaut untung,dia xkan bagi cadangan tukar sendiri.sebab nak upah buatkan kan.

IbuNoey said...

Singgah sini.dah repair,bolehla guna semula kan.macam IbuNoey ari tu,beli mesin baru.yg lama tu semi auto.

Bagus pula technician tu kan.ada certain yg nak kaut untung,dia xkan bagi cadangan tukar sendiri.sebab nak upah buatkan kan.

iryanty ahamad said...

banyaknya mesin basuh....memang pentingkan mesin basuh..memudahkan kerja harian

Kakcik Nur said...

Teringat mesin basuh kakcik yang diletak sementara di luar rumah kerana mengemas, dalam sekelip mata sahaja boleh hilang!

suka suka said...

Mesin basuh ni pantang dia tang panel tu.. kalau berlebih2 kena air meragam la dia.. tak tau pula ada bhgn patah dlm wm tu yg boleh diy ya... memang sebiji2 akak suruh org kedai ambil .. free je.. nak angkat tak larat..

Puan Wawa said...

Alhamdulillah, tak yah beli mesin baru.. Lebih jimat..")

tiga lalat said...

pasni leh cuci kain pelekat hari2 ye makk., hehe2

noorhaidaz eyda said...

eyda sejak pindah rumah ni.. belum ada mesin basuh lagi... asyik ke self laundry je...hehehe

Zaitun said...

Alhamdulillah sudah boleh digunakan semula. Senang nak cuci kain walau banyak mana pun.

Fifi Nadhrah said...

selamat tak besi buruk kan mesin tu.. kalau tak dah rugi..

Yana Yani said...

mesin basuh zaman sekarang memang cepat sangat rosaknya
murah ke kos ganti part dia tu kak

hainom OKje said...

Dulu pun mesin basuh okje selalu gak rosak ....sejak tukar baru, dah selamat dah....hihi...Hari tu baru sekali panggil technicion ....ada aje kan....