February 25, 2015

Tommy@ Pergi Buat Selamanya

cuti lama...lama jugak sepi blog kesayangan

balik ke kampung beberapa hari
sekali lagi kami kehilangan kucing kesayangan ali iqbal

pagi isnin 23/2/2015 kami sangat terkejut tommy meninggalkan kami
untuk selama-lamanya
masa baru sampai rumah malam tadi dalam 1.30pagi
tommy elok aja berlari-lari kearah kereta mendapatkan kami
buka pintu terus dia masuk dalam rumah
dan lepak dalam bilik, langsung tak menunjukkan dia sakit
dia lepak dalam toilet, mama tegur dia
'tommy kenapa? nafas tercunggap-cunggap?

dia terus keluar dari toilet dan tidur bawah katil hingga kesubuh
subuh bunyi dia bernafas lain macam
macam org tak cukup nafas dan kuat sangat bunyinya
mama terus ambik dia....tak tau nak cakap macamana...tiba-tiba memang dia nampak sakit
situasinya tak seperti malam tadi yg aktif
terus ambik minyak kelapa dara, dan minumkan


makin lama makin teruk bunyi tommy nak bernafas susah
tapi semangatnya kuat, berjalan-jalan kesana kemari mencari tempat yg selesa
sampailah tempat terakhir tommy berhenti, duduk bawah meja makan
nafasnya semakin teruk tercunggap-cunggap
gayanya macam nazak, papa kata 'ma tgk tommy, dia macam nazak'

mama duduk dekat tommy, balut badannya dengan kain
mama cakap dekat tommy
'tommy kenapa? tommy nak pergi ker?
kalau tommy nak pergi, mama relakan....mama halalkan makan dan minum tommy
tapi kesian dekat ali, ali tak sempat tengok tommy
janganlah pergi dulu
selepas habis mama cakap, nafas tommy dekat perut sangat laju berpusar-pusar
naik ke kerongkong, bunyi kuat dari kerongkongnya
nafasnya sekali tarik sahaja, dan tommy pergi buat selama-lamanya

allahuakbar, setiap kematian yg di alami anak-anak bulus ni semuanya berbeza-beza
tommy, kaki , tangan dan telinga langsung tak sejuk
dia mati dalam keadaan yg panas suhu badannya

masih tertanya-tanya 'punca' kenapa tommy pergi
kami tinggalkan dia dalam keadaan sihat


tinggal kenangan...tommy, mama sayang awak....awak budak bijak...suka kutip suttlecock ali iqbal dekat luar, bila ali main badminton tak kutip semula...awaklah kutip bawak masuk rumah :(:(

dengan ana dan elsa yang menumpang kasih dekat tommy semasa hayatnya


13 comments:

anajingga said...

sedihnya Mieja, tommy sempat tunggu Mieja balik sebelum dia pergi kan..Allahu Akbar.

suhailah hamid said...

Sedihnya k.mieja..teringat kucing2 dekat kg.

Najib Ariyan said...

bila ada feeling ngan kucing kalau heavy... setiap kehilangan akan sangat2 terasa kan... hmmm sedihnya...

paridah said...

SEDIH BACA N3 AMIIZA NI...KAK PUN ADA PENGALAMN MNGUBAT KUCING YG SAKIT ADA YG BERJAYA ADA YG MENINGGAL..DH TIBA MASANYA TU..

iryanty ahamad said...

keracunan agaknya tu....ali jgn sedih yer

Nieza Ishak said...

ala sedihnyaaaaa ...
teringin pulak nak bela kucennn miejaaaaa

fazian batrisyia said...

sedih pulak sy bc coretan akak ni. kucing yg tak berdosa pun sakit sakarulmaut....kita....???Ya Allah ampuni dosa-dosa kami.

lia said...

sedeynyer kak...

sebab utama sy x bela kucing lps kucing saya mati d langgar masa darjah 3... x sanggup nak nanges dah...

* blog lia da private, kalau sudi nak baca lagi, bole la drop emel address di emel marlia171@gmail.com

Maria Firdz said...

La hai... Sedihnya...

Kathy R'bain said...

Alahai..siannyer..jgn sedih ye?

LYAfrina said...

Sedih sgt.. faham sgt prasaan tu..sbb lya pom bela kucing.. maybe dia kena sawan mgejut smpai jngkitan otak kot.. tp byk kes jgk.. kcing klo dia nk mninngal msti cari bilik air sbb pns.. xpelah.. kini tommy dlm kenangan..psti dia bhgia di samping pcipta..dan sesungguhnya jasa akak sekeluarga mjga tommy sebaiknya psti akn mdpt blasan y baik .. kucing akn bzikir n mdoakan utk tuannya y mjaganya dgn baik., insyallah

Dunia Zumal said...

Sedihnya zumal... Teringat kat Net...

Kayu Manis said...

sedih tapi tiap yg bernyawa pasti akn pergi juga..