ok, mama layan jerk
semalam pergi kedai nak beli fresh milk
dah sampai kedai, otak sudah tak keruan asyik fikir paper Sains Bocor + postponed
sampai lupa nak beli fresh milk
balik rumah, fresh milk betul-betul tinggal sikit, aqish dah minum habis
maka mama tukarkan fresh milk ke susu sejat jerk
menguli dah malam, nak tunggu kembang lagi, pagi-pagi tengok dah debab-debab
pagi tinggal bakar jerk, bawak lebih utk kawan-kawan allysha jugak
Resepi simple dan roti sangat lembut, semua mak-mak boleh buat sebab senang
RESEPI BUN
- 1 sudu besar yis (mauripan)
- 2 sudu besar air suam
- 1/2 cawan fresh milk
- 1/2 cawan minyak
- 2 1/2 cawan tepung (yg ini main agak-agak aja, kalau lembik tambah tepung lagi)
- 1 biji telur (dipukul)
- secubit garam
- 1/2 cawan gula
- sebiji telur utk sapu kat atas bun
CARANYA
- Cairkan 1 sudu yis bersama 2 sudu air suam & 1/2 sudu tepung dan secubit garam. Kacau hingga sebati. Biarkan selama 10minit.
- Selepas itu yis akan kembang & naik cantik.
- Suam susu segar, gula dan minyak. Bila gula dah larut dan sebati, masukkan kedalam tepung (masukkan tepung satu cawan dahulu) kacau agar tak bergentel.
- Masukkan telur & kacau
- Masukkan yis
- Masukkan tepung sikit demi sikit , uli sehingga tepung tidak melekat.
- Biarkan dalam 1jam
- Dah kembang, bolehlah doh tersebut di bentuk mengikut citarasa masing-masing. Nak inti kelapa, kacang merah, sosej, tuna, ikut citarasa masing-masing.
- Oven pada suhu 200'C
- Masak selama 20 minit
No comments:
Post a Comment