sambil petik daun kari, daun limau purut,
petik sekali pucuk mengkudu semalam
mehhh mama nak share salah satu kebaikan
bila kita mengamalkan makan pucuk mengkudu
makan fresh pon sedap mcm pucuk putat & pucuk gajus..org utara panggil apa tah...lupo plak...hikhikhik |
pada yang tengah berpantang
elok makan pucuknya yg fresh dibuat ulam bersama nasi panas
bgs untuk rahim kita.....awet muda...
daunnya pulak dibalut bersama tungku
yang sudah dipanaskan, kemudian barulah balut dgn kain/towel
Khasiatnya boleh mengecutkan dan menaikkan rahim ibu yang dalam pantang.
Ada sesiapa yg pandai buat jus buah mengkudu?
meh share dgn mama plak........:):)
nak jugak try buat jusnya plak.....
8 comments:
rajin akak mkn ulam kan.. hehe..
pegaga, mgkudu...
mmng rutin harian sy jugak!!!
bgus bgus ;D
klu ibu saya buat jus mengkudu mcm ni..buah mengkudu yang dah masak lagi busuk bau dia tu amik..sambil tutup hidung..ramas2 taruk air sampai kuar jus2 dai..nak kasi hilang bau ibu taruk perasa sunquiks tu..simpan dalam botol simpan dalam peti ais..hari2 minum..tu la sharing dari saya..tp skrg lama ibu saya tak buat jus mengkudu tu..rs dia..xpernah rs dulu ibu buat ms saya sekolah menengah kot..
SU: suka :):)
SSL: Yeahhhh boleh gang..:):)
YATI: tq byk2...nanti akak nak trylah...weekend nie boleh petik buah mengkudu plak. tksh byk2 bg resepi:):)
tabik tul la ngan k.mieja ni
semua ulam akak mkn
kalau saya..ntah bila nk mkn
suka makan mentah je,mmg layan.
nnt akak dah buat tunjuk plak dlm blg nie..pastu kasi saya rasa sket..sket je...heheheheh
salam,
nenek penakan ajaq ambik buah tu cicah garam kunyah telan.
kebaikannya macam minum 1 belanga herba-jamu tu semua.
tapi, sanggupkah?
Post a Comment