Tak habis lagi citer pasal lobak putih....hehhehehehhe...
Nie 'rahsia' mama untuk kekalkan makan lobak putih selepas naik berkerja semula. Caranya senang sahaja, masak untuk 1 minggu (ISNIN-JUMAAT), bekalan lobak putih ini mama akan bawa ke office. Kat rumah nak makan sayur lain adalah satu bonus...yihaa...tak payah makan lobak putih dah...boleh makan sayur lain yang boleh membanyakkan air susu jugak.
Dan paling penting dah save masa untuk masak lobak putih tu, boleh masak benda lain bila balik kerja. Untuk yg tak ada maid mcm mama, masa tu sgtlah berhargakan...dgn baby kecik menangis lagi, dgn yg besar...mcm-mcm kerenahnya, maka mama rasa itu jerklah the best masak lobak putih kena lebihkan banyak dan bekukan....jimat masa, nak makan tinggal panaskan sahaja.
CARANYA SENANG SAHAJA:
1). 2 batang lobak putih yang gemok-gemok cukup untuk bekalan stok beku sayur mama selama 5 hari. Caranya sama sahaja mcm kita frozenkan makanan lain, macam kita bekukan EBM jugak.
2). Packkan kepada 5 tupperware, nak pack untuk makan kat rumah pon boleh jugak, ikut citarasa masing-masinglah nak pack banyak mana.
3). Malam sebelum tidur, keluarkan lobak yg frozen tu, pindahkan ke fridge biasa. Esok pagi dah cair, boleh panaskan untuk bekalan ke office.
Dah siap pack untuk bekalan 5 hari ke office.
Dah siap, boleh bekukan...tak mou bekukan pon boleh, ikutlah citarasa masing-masing.
Senangkan......tak payah hari-hari nak masak lobak putih, save masa, dah boleh masak menu lain.
15 comments:
bagus la idea tu.... tak pernah terfikir... lagi pun lobak putih ni banyak khasiatnya.... nampak sedap jer... nk try la masak lobak putih .. x prnah masak lobak putih ni.. tatau nak masak apa... ni ada la sikit idea... tiru resepi yeaaa..
ct tang lobak putih ni, kureng ckt..tp masa pantang dulu, buat muka x de perasaan jelah makn...Alhamdulillah..susu kuar menucrah2...
hmmm kene try ni kak mieja, tggu sabtu ni la ada pasar mlm, lehla beli and masak, klu dah cuba nnti saya bg review hehehhe tunggguuuu
kak mieja,
kalau kita tak bekukan masakan tu, dia tahan tak 3hari lam fridge?
kalau kita bekukan, rasa dia berubah tak?
tak watla malam ni..letaki ikan bilis sikit...
alamak, klu bab kena mkn sayur mmg sy xleh ikut...sbb xmkn sayur...huhu..
akk...np la kalo sy try mkn suma mknn yg blh tmbah susu, mcm x berkesanje utk sy? lobak putih tuh dh mmg jd mknn ruji..
cam sedap je.. Kna try ni..
kak itu masak air eh???
=)
AYU: semua boleh masak....hentam saja hehehheheh......
SITI:masak lama sikit, mesti ada 'lebih' perasaaan heheheheh:)
AJU: try...try:)
ROZY: Tahan.....rasanya masih sama, sebab tak usik kan...asing-asing.
ANNIE: hehehheh notti tak makan sayur mcm anak2 akak jerk.....salad makan tak?
Teache bonda: jgn giveup...jadikan ruji disamping benda2 lain gak:):)
ROS: try...try....:)
AKISH: aaaaaa rebus jerk seperiuk....dah mendidih baru letak lobaknya:):)
k mieja ni best la...tak lokek ilmu & share pengalaman. Ok..kak..gali kak...korek2 lagi ilmu share dgn sume momies/ummi/ibu/mak dll gelaran yang menyokong bf ni...
bagusnya idea ni kak mieja...nxt time nk try la..lobak ni sedap masak pe je kak?
ini mesti cuba ni...kak mieja mesti masak dulu ke...berapa minit ye..bukan apa resepi susu+lobak putih+carrot dah cuba. ternyata ia sedap diminum...
aah bagus gak ide nih..nak ikut arr.hehe tapikan kak tak lainker rasa sup nnt drp tmpt beku n pnskan pulak pastuh?
tak hilang ek kualiti n nutrien dia.tapi konsep sama cam EBMkan?baby still dapat nutrisi walaupun dr beku kita pnskn?
ohohoh..sy xleh nak telan lobak putih ni kalo tanpa sayur2 lain....tapi hasilnya mmg bagus!
YAN: :)
SHIMA: ikut selera yan, kalaou suka goreng, yan tumis goreng, kalaou akak palaing ringkas masak air jerk letak fishball/telor/udang atau sotong. Nak letak ayam /daging pon boleh :):)
WAFI: aaaaahhhh masak mcm masak sayur tu:):)
HEZRIN: yg penting pack utk sekali mkn, tk kena usik dgn tgn...so tahan lama:):)
HAH: rebussss lama-lama....hilang bau maungnya.......:)
Post a Comment