October 7, 2010

Mereka bertiga@ kakak demam

Dua hari EL, gara-gara mereka semua demam...ali & aqish ok sihat seperti sediakala, kakaklah plak yang agak teruk...sebab susah sangatlah nak minum air banyak. Jenuh paksa minum air, hari nie turn papa plak jaga kakak.....kerja dari rumah...

Gara-gara main air ...allysha bawak balqish & ali mandi malam sabtu yang lepas,bukan mandi, lebih kpd main air kocak sana sini...konon-konon mcm kat sunway lagoonlah.... dua-dua budak nie sudah kena selsema...tp kakak terselamat, tk der selsema...cuma bengkak tonsilnya....mesti sedap minum klorin paip dengan banyaknya, tanpa pantauan mama & papa..apa lagik...sukalah mereka kan kan....hikhikhikhk....

Dan kebetulan vicks dah habis, maka beli yg baru...inilah dia vicks utk baby 3 bulan - 5 tahun. Bila batuk/selsema vicks nie banyak membantu mereka di waktu mlm. Kita panggil vicks kaler pink utk baby....

Dan kerana air badak nie jugak kot mereka berjangkit demam......share botol yg sama....pada asalnya sebb balqish mcm suam-suam badan dia masa nak pergi open hse ahad lepas, bawak spare air badak dlm kereta, bg minum air badak....pastu die org pon share sama....sekali hari isnin, balik dari nesery ali kata ' mama, ali demam'...pastu on the way balik rumah, kakak allysha call papa ' papa' ichaa demam' alahai...semua demam nie....kecuali aqish bdn dah back to normal. Papa kata sah, share dgn aqish air badak jangkit semua virus kat kakak dan ali.

Mereka demam serentak...baru nak start badan suam-suam.....tapi kakaklah yg nampak teruk sket, ali & aqish dah sihat seperti biasa....suruh die org lompat-lompat, main kejar-kejar sepak bola berpeluh....hilang panasnya....tp kakak ichaa masih tak stabil lagi....hari nie ada exam bahasa arab & jawi, dia sempat jawab paper bahasa arab jerk....jawi pospone hari lain, cikgu call suruh dtg ambik...

Bila mereka demam....rumah akan rasa sunyi sekejap....... lebih baik mereka aktif hati pon tak risau...
1st day demam...... haa baru jerk ketawa suka-suka sangat masa lunch isnin tuh...sekali ptg tak sihat..kakak oo kakak...
Muka tak larat...eiiii degill tau...kurang minum air....doc. cucuk msk air nanti baru taou.....adehhh dr. afifah off hari nie........

Tadi kena ambik darah sebab dah 4 hari demam.....tp alhamdullilah (-), darah ok....melayan kerenah & emosi si kakak lebih penat dari melayan adik-adik lain yg demam.........hua hua hua hua....manja terlebih ko kakak.......


10 comments:

Momma Mia said...

alahai...siannya. Semoga semuanya cepat sembuh & kembali ceria. Amin!!

az rina a.k.a jaijina said...

alahai, kesian..semua kene demam ye..eh, kakak tak sakit ke mase nak amik darah tu?

aunti nak pingsan ni hah, huhu..

εïз mummyHaza εïз said...

ala sian nye... kakak cam teruk jek demam.. Kena minum air cap badak tu byk2.. anak2 haza pun klu demam tu la pengganti air...tk cr kmieja..

aie said...

salam kak,
saya masih baru dlm bf, anak baru 2 bln 3 minggu..nak tanya jadual pengepaman akak camne sampai boleh buat stok byk camtuh..saya pon berazam nak buat mcm akak, bf baby smp 2 thn..masa pantang dulu takde buat stok..huhu

shaliza said...

anak sulung biasa macam tu....harap cepat sembuh semuanya...

EIJAM'S FAMILY said...

semoga anak2 akak cepat sembuh..

kak mieja said...

TQ aunty Alin :)

Aunty RIna: Allysha tahan sakit...mama dia yg kememeh tak tahan sakit...kena cucuk dia relaks jerk...hehehheheh

HAZA: aa'ahh ada stok air badak sokmo:)

SHALIZA: tulahkan anak sulung biasa manja lebih dr adik2 :)

EIJAMS: tq:)

AIE: Mari bagi email awak, nanti akak share:)

aanie said...

eh eh...ada vicks utk baby eh?? nti nak cari la....thx..

Sue said...

k.mieja, vick balsam ni bau dia tak sedap sgt... sue prefer children's vicks brand 21st century. Rasa nak makan je bau dia.. bau strawberry kot.. hehe

kmieja said...

AANIE: aaah ada :)


SUE: a'ahhh vick nie tak der bau compare 21st century. Bezanya vick pink 21st kuat sikit, kt tangan rasa gak pijar2 dari vick pink yang ini mcm kurang sikit :)