August 13, 2010

Mama @ Pam Malam Dikala Puasa

Dalam artikel selalu sebut...pam malam, pam malam....kebaikannya sebab untuk dapatkan rangsangan dari urat susu. Tapi pernah ker mereka menyedarkan kita lebih mendalam, kenapa perlu pam malam selain untuk mendapatkan kebaikan rangsang susu jdk banyak?

Selain pam utk dptkan rangsangan...pada pendapat mama kebaikan mengepam malam adalah untuk mendapatkan jumlah  kuantiti susu yang perlu kita target dalam 1 hari (dlm artikel tak der tuliskan mcm nie).

Kan mama suka buat ekperimen, maka jawapan lain yang mama dapat adalah:
  • Dikala kita kekurangan mengepam waktu siang, maka bersiap sedialah untuk mengepam  diwaktu malam. Bila mengepam di waktu siang, andainya kuantiti oz yang kita perlukan/target tak cukup, maka waktu malamlah dapat membantu kita. (12am-11pm).


    • Seprti bulan puasa, office balik awal 4.30ptg, maka jadual akan berubah sedikit di waktu siang, bila dah berubah, maka kuantiti susu juga akan berubah. Jadinya waktu malamlah waktu yang banyak membantu kita untuk mendapatkan semula jumlah susu...insyaallah.

    Andainya susu tiba-tiba berkurangan, kita pam  dgn lebih kerap di waktu malam. Buat target, andai target ebm 15oz untuk bekalan seharian, maka buatlah sessi pengepaman utk 8 sessi  dalam satu hari. Cthnya setiap satu sessi boleh dapat 2oz, maka 8 x 2oz = 16oz (dah dpt lebih 1 oz).



    ~untuk ingatan anak-anak mama kelak~

    4 comments:

    rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

    besnye..gud tips..thanx akak
    tapi malangnye sy ni sekang jd malas tol nak pam malam2..aduiiiii...shoohh shooohhh p jauh2 tabiat nih..adeeeh

    betul tu kak..kerap mengepam akn stimulate susu..:-)

    cik_ah82 said...

    kak mieja, mcm org kan, semalam kul 230am bangun pam sambil netek, dapat 3oz..pastu kul 6 pun pam sambil netek dapat 1oz je..dh tu bila kat ofc kul 830 nk pam, langsung xkuar!titik2 je..lagila org tensen..huhuhu..cemana tu kak?:(

    Zaidah said...

    cuma tak larat nak bangun tu...tengah try n error schedule sebab time dah bertukar....huhuhu

    kmieja said...

    ROSE: Kuat semangat...kuat semangat...:) bulan puasa memang sdkt letih....dah lepas buka tu memang rasa nak melekat jerk ats katil.


    SARAH: Jangan tension....sabar-sabar ujian allah bagi...doa byk2...kalaou tak keluar, tunggu dalam 1/2-1jam, pastu pam lagi tgk resultnya...

    ZAI: a'aahh betul larat dgn tak larat jerk...sebb kita keletihan terlebihkan dlm bln puasa...kak mieja pon letihlah sgt sbb tk leh sambung tidor lagi hikhikhk

    Zai pam setiap 2jam, waktu siang pon sama setiap 2jam...tgk inputnya ada berubah tak?