April 21, 2015

Sikap Manusia

sangat stress dengan sikap penyewa (students) dekat taman ini
yang majoritinya penyewa yang tak ada hati budi
bertegur sapa pon tidak, senyum pon tidak
suka suki parking depan rumah orang

sampaikan nak masuk parking dekat rumah sendiri pon susah

salah satu perkara yang buat saya menyampah
adalah tak hormat kawasan rumah orang
ikut suka hati nak parking dalam kawasan kami

inilah sikap manusia yang ditunjukkan oleh mereka di sekeliling ini
kalau tak mengenangkan kami berkerja dan anak-anak bersekolah di cyberjaya
keadaan Seri Kembangan jem teruk pagi dan petang
tak kuasa nak beli rumah dekat sini
campur dengan mentaliti yg macam ni, yg memeningkan kepala setiap hari
sangat terkejut dengan budaya org-org mcm ni
Rumah dekat EP - gated & guarded memang tak mengalami situasi macam ni
bila sesekali balik rumah EP, rasa tenang jerk
balik rumah cyber, semak otak tengok muka-muka yang tak tahu malu parking depan org
itulah beza mentaliti 'orang' yang berbeza...


kejadian malam tadi, sangat seronokkan parking depan rumah org....
sampaikan TUAN rumah pon tak boleh nak parking....
rumah pulak tengah renovate, kereta-kereta kami semua park dekat luar rumah

kancil putih ni pon parking dekat depan rumah kami dari malam tadi sampai skrg tak bergerak-gerak...memang menyusahkan org....nak masuk parking rumah sendiri dah jd masalah


7 comments:

iryanty ahamad said...

rumah anak yan yang kat jb pun selalu macam ni...terjerit jerit menantu tanya kereta sapa..last2 main hon..baru keluar tuan kereta dengan muka tak bersalah

suhailah hamid said...

Betul. Faham sgt perkara mcm ni..sakit hati org main parking dpn gate kita..x hormat tuan rumah

paridah said...

hmm...tinggal di kawasan bandar ni mmg itulah masalahnya...suka parking keta moto ikut suka jer tanpa mengira milik sesiapa.

Suliana said...

kdg rmh su pun kena tapi rata2 jiran kat situ dah faham dah tak blh park lama2 kt dpn gate rmh orang. klu tak, syok la kena hon tak bhenti pggil kuar rumah. diorg alert juga klu nak park lama2 :-)

Zaitun said...

Kak zai selalu mengalami situasi sebegini. Pernah bergaduh dan macam2 lagi. Pernah juga masukkan dalam blog.

Fiza Rahman said...

Memang kongajar betul. Akk letak jer note kat kereta dorang tu kak. Atau akk gantung nota sebesar² kat pagar rumah. Kalau tak faham bahasa jugak...hon lelama sket ☺

Sham said...

sy disini pn masalah yg sama...pelik dgn orang mcm ni...