February 5, 2015

Balqish @ Buku Latihan Darjah 1

sekarang ni dah start beli buku latihan darjah 1 untuk Balqish
tahun depan aqish dah darjah 1
so, mama & papa dah start melatih balqish menjawab soalan-soalan BM, BI & Matematik
supaya aqish tidak kekok dengan semua soalan untuk darjah 1


hujung tahun ada peperiksaan diagnosis
dan pertengahan bulan 6 ini juga akan ada peperiksaan utk kemasukan darjah 1
kepada yang gagal dalam peperiksaan tersebut
mereka tidak layak bersekolah di SKCJ
kesahihan sebenar kami tak pasti lagi, belum dapat surat lagi
hanya diberitahu secara lisan


walauapapun 'sediakan payung sebelum hujan'



setiap karektor anak-anak semuanya berbeza
allysha dulu kami latih dia menjawab semua soalan darjah 1 seawal usia 6 tahun
ali iqbal kami sangat manjakan dia sebab takut dia boring bila masuk kelas terlalu awal
diatas pengalaman allysha seusia 2 tahun dah masuk kelas
jd kami beri kelonggaran dekat ali iqbal
balqish pula kami latih dia sepertimana kami melatih allysha.
ekperimen allysha dan ali iqbal, kami dapat jawapannya...
lebih baik mengajar dan kekelas lebih awal


dan kadangkala allysha kata 'papa tak adil, ali papa manjakan, kalau ichaa dapat results teruk papa mesti dah marah ichaa....itulah beza allysha dan ali iqbal.....atau beza anak lelaki dan anak perempuan tak sama cara mereka berfikir, karektor setiap anak memang semua berbeza, cara allysha lebih aggresif dekat sekolah, ali iqbal lebih senyap dan malu-malu kucing, balqish juga aggresif seperti allysha.

budak tecit ni hari ni pakai tudung ke sekolah.
ajak mama dan papa pergi breakfast dekat mamak Pelita, berhampiran dengan sekolah.


14 comments:

fara said...

salam kak mieja..
wahh bagusnyaa belum masuk darjah 1 dah start buat buku darjah 1..
boleh tiru tips ni..
anak fara dua2 boys..
yg first baru start pre-school (4 yrs old) thn ni..tak taulah mcm mn.. baru nak develop motor kasar n motor halus dia..so far masih kurang focus n playful..but insyaAllah semua anak-anak kita jadi orang yang berjaya dan soleh :)

Iela Fazielah said...

bagus ek..ila pun xterpikir nak bg latihan utk anak setahun awal... irfan pun umoe 6 thn thn ni.. nnt ila nak tiru jugak

paridah said...

salam jumaat...nmpak anak2 rajin bljr dgn tekun...bnyk buku2 yg kena study.

Najib Ariyan said...

bagus caranya pendidikan zaman sekarang kan... dari kecik dah tau kekuatan dan kelemahan anak2... tapi kalau zaman dulu semuanya main hentam sama jer...

Mad Parihh said...

wahhh . belajar rajin2 :)

εïзmummyHazaεïз said...

Good luck qishhhh... Mesti boleh buat punye.. Belajar rerajin ye..

K.mieja next wk tau order haza tu. Mggu ni bz balik Perak...

nuyui a.k.a miss YUI said...

Byk bukunya.. rajin2.. bljr baik2 ya dik..ehehhe

mardiana said...

cantik tulisan dia. ^^

Zaitun said...

Bagi kak zai lebih elok diajar seawal mungkin. Bila masuk sekolah anak2 dah pandai menulis dan membaca.

suhailah hamid said...

Nnt boleh apply tips ni thn hdpn ^^

Amanda Suria said...

Hi Mieja...SA notice anak2 sekarang dari darjah 1 dah banyak betul buku...dengan sekolah petang lagi..kan?kesian betul..x macam zaman kita sekolah dulu

hainom OKje said...

Anak anak mmg berbeza Amizaa.....kekadang anak lelaki ni nampak kuat main dan malas tp sebenarnya mereka bijak. Budak pompuan ni nampak rajin tp kuat berangan. Tak kisahlah apabpun janji depa cemerlang dunia akhirat kan Amizaa

TukangKebun said...

Cepatnya ujian diagnosis kat sana kak.
Erkkk...kami Rayyan pun belum pi daftar sekolah lagi.

adianiez AIDA said...

terbaik ni!
aida dulu tak pernah plak buat gini.
just ikut silibus tadika aje :)
bagus nyer...