January 21, 2015

Anak Bulus @ Ana Pergi Jua

Diary anak bulus@ Ana Ahad 18/1/2015

rasa macam dah malas nak cerita kisah anak bulus yang pergi
tapi mereka juga sebahagian dari keluarga kami
jadi masukkan juga sebagai kenangan kemudian hari

hari tu kan kami semua ingat ana hilang
rupa-rupanya ana sakit, dia betul-betul menghilangkan diri
cari keliling taman tak jumpa
cari keliling rumah pon tak jumpa, jerit nama dia pon tak ada jugak
post juga dekat grp fb komuniti taman pon tak ada jugak

hari ahad, dah hampir maghrib
papa panggil dari luar rumah, ma sini kejap
kenapa? mari sini.....ada bau bangkailah...dekat belakang bilik icha
cuba mama tgk siapa tu yang mati....

mama pon pergi tengok, ya allah....ana
kesiannyaaaa kau mati kat sini
kenapalah tak masuk rumah, kenapalah tak bagi tau mama awak sakit
rasa ralat sangat
ana hilang sehari selepas elsa mati 9/1/205
hampir 10 hari ana hilang, yang terkilan sangat langsung dia tak masuk rumah
semua ingat dia hilang, rupanya ana pon sakit
entah bilalah ana mati, masa mama angkat mayatnya dah mereput
tapi mayatnya taklah sebusuk bangkai yg teruk baunya
harapnya dah tak ada lagi virus ini...
cukuplah 5 ekor yang pergi

 Ana, nama diberi sempena Frozen: Ana & Elsa. Tak boleh bungkus dengan kain sebab dah nak mereput badan ana :( letak dekat suratkhabar dan terus tanam.

 tutup dengan kertas dan terus tanam


Ana & Elsa adik beradik, ambik dari kampung, ambik mereka kononya nak panjangkan baka persian (moyang ana dan elsa persian) tapi maknya dah mixed...konon nak jdkan baka, tapi bulu mereka tak berapa menjadi....tpi tak ada rezki pulak...




20 comments:

anajingga said...

Ya Allah Mieja, memang virus ni membunuh satu persatu, macam Bunga dahulu keliling kak ana cari rupanya terkulai di bawah pokok jambu blkg rumah jiran, sempat kak ana bawa balik dan simpan dalam kandang semalaman sebelum ia pergi selamanya... Allahu Akbar,sabarlah dik Mieja .

NaqHuHiNes said...

Sedihnya ... semoga patah tumbuh hilang berganti ye Mija. InsyaAllah.

NaqHuHiNes said...

Sedihnya ... semoga patah tumbuh hilang berganti ye Mija. InsyaAllah.

NaqHuHiNes said...

Sedihnya ... semoga patah tumbuh hilang berganti ye Mija. InsyaAllah.

paridah said...

KESIAN ANAK BULUS ANA...DH SAMPAI MASA TU PERGI JUA...

Fyda Adim said...

ana dalam kenangan...saya suka tengok kucing tapi dari jauh je..penakut kucing..kalau kucing datang dekat pasti melompat2...

Azian Elias said...

suka kucing ye.. sama macam my sister.. i pulak sangat penggeli dan penakut kucing.. trauma masa kecik2 dulu.. eeeeee.

suhailah hamid said...

Comelnye ana. Cantik ni kalo dah besar. ALLAH lebih sygkan ana.

Mar Mansor said...

kucing memang dia tau nak mati..dia tak akan susahkan orang

Siti Rohaida Yusof said...

alahai..kesiannya dia...comel pulak tu

Myra Jay said...

Alahai sedihnya...

InsyaaAllah kucing tersebut akan memberi 'amalan baik' kerana menjaga Ana dengan baik semasa hayatnya

imm hassan said...

sedihnya..sebab tu imm x suka bela binatang..kalau mati alahaii sedihnya sebab terfikir sbelum mati tu mesti dia sakit2 dulu.
kalau pokok yang mati, sedih jugak tp tak la terasa pokok tu terseksa ke ape kan..hihi

Zaitun said...

Sedihnya kak zai baca satu demi satu pergi. Kak zai pun punya pengalaman yang sama bela kucing mati bela pulak arnab mati juga. Sekarang dah malas nak jaga.

εïзmummyHazaεïз said...

sedihhhh k.mieja....

TukangKebun said...

Kucing bila sayang sangat tuannya.
Bila sakit memang tak nak tuannya tengok dia sakit tak sanggup tengok kita bersedih hati.

hainom OKje said...

Alah sedihnya Amiza...pagi tadi ada sekor kucing jalanan duduk bawah keta hubby....rasanya dia sakit sebab dia tak lari pun bila hubby start engine..... Sudahnya tak tau dia bawah keta.... bila hubby pusing ha sudah ada kucing tgh terkujat... Okje tak sampai hati nak tengok....

Mesti awak sedihkan Amiza.... dah lama bela....

Najib Ariyan said...

Salam...

hmmm wiskas yer... saya baru diberitahu oleh seorang kawan... wallahualam betul ke tidak dan kucing saya pun tak makan wiskas... katanya wikas ni bercampur apa saja yg boleh diorang hancurkan dari makanan kucing... contoh kalau ikan tu... dengan tulang2 sekali dihancurkan... dan ini memberi effect kepada buah pinggang kucing... untuk kucing gebu macam parsi kan, wiskas kurang sesuai.. kucing cantik dan mahal perlu makanan yg terjaga baik contoh science plan... memang mahal saya akui... tapi untuk umur panjang kena berkorban... kalau kucing kampung biasa mungkin boleh

Wardah Aneesa said...

sedihnya, sebenarnye xleh ingat pasal kucing mati.. pernah gak, satu persatu kucing Wardah mati.. sedih :'( masa tu iga ekor pergiii.. memang nk ngess :(

Akif Imtiyaz said...

Allahhuakbar sedihnyer Lya tengok ..Bertabahlah ya Mama Myja..

LYAfrina said...

comey sgt... tp umur tak pnjang... xpelah..xdelah terseksa dia..faham sgt rsa sedih kehilangan ni...