June 19, 2012

Ronda Keliling Kampung

tak abis lagi cerita cuti sekolah
aktiviti paling seronok bila balik kampung adalah ronda keliling kampung
naik motor dengan atuk..



masa paling seronok...kena geget nyamuk dekat kebun....
berkepul-kepul nyamuk hurung.


balik dari kebun
mereka bertiga ronda naik motor, lalu pesisir pantai
singgah dekat tepi pantai
tengok nelayan baru balik dari laut
tengok org memancing..pantang nampak kucing.....ali mesti nak tangkap...
meow tu tengah makan ikan

Ikan tengah naik
boleh beli fresh dari sini, tk payah pergi pasar


pakcik nelayan tengah bersihkan ikan-ikan hasil tangkapannya
hari semakin petang

laut yg tenang..ehhhhehh tak boleh mandi
pantai nie berlumpur...


Singgah ngeteh dekat gerai berhampiran 

Yeah akhirnya jumpa jugak belangkas, lama sangat tak makan belangkas
kebetulan masa nie air pasang besar
bila pasang besar, adalah memang musim belangkas
sapa makan belangkas?
banyak khasiatnya.....try google :)

Atuk dengan nenek tengah pilih belangkas, mana jantan? mana betina?
kalau betina byk telornya 
kalau jantan tak der isi...:)
masak lomak
goreng
bakar pon sedap
rebus pon sedap

Yummmyyyy :)



8 comments:

~zainab~ said...

Seronoknya suasana kampung.

lia said...

akhirnyer saya jumpa gak seorg yg mkn belangkas....

ayah selalu wat belangkas bakar & rebus jer...

kak, syok tgk anak2 akak abeskan masa kat kampung, mcm nak join jer...

Yaati Nor said...

rasa apa belangkas tu kak?mcmngeri je...hihihiih

εïз mummyHaza εïз said...

alamak kmieja.... sedp pulak tengok belangkas.. haza x pernah makan apatah lagi tengok real..

nur said...

saya pun tak pernah makan belangkas... mmg uni saya sedang aktif buat research pasal belangkas ni.. dapat geran hampir setengah juta sbb nak extract apa ntah dari belangkas ni utk ubati kanser :)

Sue said...

bestnyee balik kg. kat kedah ke ni kak? untung nyeee anak2 ade kg camni. baru la feel bila balik kg. kami ni harap kg suami je la itu pun felda. takde pa pe pun. belangkas tu ade isi ke kak? tgk mcm cengkeranggggg sesaje je.. mana isi nye? sedap ehh? errr harap diriku tidak mengidam si belangkas sudah lah nanti! hihihihi

fazian.batrisyia said...

Bestnya kg akak dekat ngan laut eh...Kg akak kat mana? Sy membayangkan belangkas tu rasa cam ketam...dah masuk periuk tu cam nak hulur pinggan berisi nasi putih panas jek...

SSulieana said...

wah seronoknya depa kak dok kampung...su tak pernah pun mkn belangkas...