January 12, 2012

Berakhirnya Sessi Pengepaman@ Balqish 2 Tahun 7 Bulan

hari nie hari ke-3
dengan rasminya mama stop mengepam
dikala usia balqish 2thn 7 bulan
 
2012, balqish akan ke-3thn, May nanti.
maka kena cari alternatif utk susu hariannya
percubaan terbaru untuk bagi balqish minum susu FM
syukur berkesan sikit demi sikit



balqish dah boleh minum formula
mula - mula minum dlm cawan+cicah biskut crackers
aqish panggil air milo

sikit demi sikit bbsitter ajar dalam botol
tengah belajar utk serasi bersama fm
nenen masih lagi.

Malam tadi 1st time minum dalam botol 6oz, dapat habiskan dalam banyak nie jerk. Biasanya minum dlm cawan cicah biskut.


Kenangan terakhir: hasil pengepaman terakhir mama 3 hari lepas, utk bekalan aqish hari nie. 2oz sahaja...susu semakin merundum...walaupun mak yah kata urat susu masih lagi timbul+ada susu.

Kenangan susu yg berbaki tp sudah expired. Mama akan simpan dan mama nak tunjuk dekat balqish bila awak besar kelak...hasil pengepaman mama utk awak sepenuhnya.


kenangan yang sangat indah
dikala membesarkan
mengejar masa setiap hari mengepam
tanpa rasa jemu dan malas


maka berakhirlah tanggungjawab 
dan tugas pengepaman mama
utk balqish :)
awak menuju ke alam kanak-kanak besar pulak :)



Dan sebagai upah utk aqish mlm tadi, sebab ada sedikit perubahan dan keserasian bersama fm, mama buat nasi goreng pataya utk adik jugak...buat kecik/comel jerk nasi nie macam adik  jugak....:)


15 comments:

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

alor..sebak lak baca posting ni..huhu

tahniah kak! & utk diri sy jugak sbb rafiq pon sy dah langsaikan tanggungjawb nenenkan dia 2 tahun ..alhamdulillah..

cuma bezanya sy ni nysukan dia time sy pegnent n tandem nursing both of them..fuh mencabar sunggoh ehehhe

skang rafi dah wean-off..syukur..

MamaLuvPink said...

kak...susu tu akan merudum sendiri ke? aau kt cuba tok memberhentikan dia ye.....

Nurul Aznil said...

salam,

2 tahun lebih?! TABIK SPRING kak Akak!
You're my idol selamanya...

buah kedondong said...

alolo...sedeyla pulak baca entri kali ni. sedih kan bila kenangkan anak dah macam jauh dari kita...macam je laaaa...

(err..mak yah tu sapa? tukang urut ke? kat mana eh?)

wanie said...

sebak nya.... mudah-mudahan..saya dpt ikut jejak langkah akak

Ummi AR said...

Sy dah lama jd silent reader blog ni :) hmm mesti sedih kan bila dah 2yrs ++ mengepam, skrg dah stop..moga sy
Boleh jd setabah awk utk terus mengepam n menyusukan kedua2 ank sy (tandem) :)

eyndayusoff said...

Tahniah mieja... tapi mesti sedih kan bila nak ceraikan susu badan ...

@e_da said...

murah rezki balkish...lama dia dpt rasa susu mamanya....

εïз mummyHaza εïз said...

tahniah kak.... tercapai pHD akak :D..

*azni* said...

rasa sedih lak bila bc entry ni..tp alhamdulillah sampai 2 thn 7 bln perjalanan penyusuan dia..

bonda dadif aka akish said...

huhh..pasti sayu kan kak...
takpe.....kot ade rejeki...balqish ade adik lg..bole pam lg...

kak..nnti kalu ade benda tak tau...roger akak eh....pasal bf..

=)

Sue said...

sedihnye... tp k.mieja berjaya mengepam sampai umur dekat 3 thn ekkk... caya lah! sue pun nk ikut jejak k.mieja la. Harap2 kali ni tak terkantoi macam tahun lepas yg tau2 anak baru setahun jagung da mengandung lagi. uwaaa... tp syukur gak coz si abg bole kongsi nenen ngan adik.. indahnye bila anak2 kongsi nenen..kan?

Ros said...

Salam ziarah...

Marzhani said...

salam ziarah...tahniah dpt menyusukan 2 thn...tak semua org dpt berbuat begitu...

azura samsuddin said...

kak mieja ibu yg hebat, untung anak2 akak :)

p/s: kak, bile dpt jupe ek?? ritu dpt jupe anak2 akk je hehhe