July 27, 2011

Diary Bandung:1st day

Diary Bandung: 1st Day, Jumaat 15 July 2011.

Disebabkan Enrich MAS papa dah hampir nak expired redeem pointnya, maka kita mengambil keputusan  untuk redeem pointnya. Kali ni kita pilih ke Bandung, nak cari tarikh lain dah full diary kita maka bulan July menjadi pilihan....so sambil berjalan sambil shopping baju raya awak bertiga.

Ambik tiket

Check In...

Dan juga percubaan membawa BalQish naik aeroplane memandangkan usianya dah pon 2 tahun, percubaan untuk balqish plak naik flight. Cari destinasi yang paling dekat sebab kita tak tahu kerenah balqish macamana kat dalam flight, ternyata aQish lain dari kakak+abg masa kecik. Hanya nenen+ipad jerk yang boleh mendiamkan aqish.....selain tidur selepas penat tgk meow dkt ipad, tgk awan....legalah bila dah tidur, tak dengar lagi suara nyaring dia dalam flight.
Allysha tengah lunch, mama masih kenyang lagi...Lega sangat balqish dah tidur...kejap dia pergi kat papa..kejap  pergi dekat mama...mcm dalam kereta dibuatnya:)

Tapi pada kawan-kawan yang plan nak shopping dekat Bandung, macam SUE mention hari tu, adalah sangat selesa untuk tidak bawak anak-anak.....sebab senang nak bergerak, mengirai duit dan baju bajan:) Dengan anak-anak biasalah situasinya lebih tertumpu berkejaran dengan mereka disamping bermain emosi dan kerenah anak-anak. Nak memilih pon terbatas....

Setiap kali bercuti mama memang buat itenary, sebabnya senang kita nak plan berjalan supaya tidak buang masa nak fikir kemana hala tuju kita, lepas nie kita nak pergi mana...lepas nie kemana...tak suka dengan situasi macam tu...buang masa atas jalan....


ITENARY 1st Day: Jumaat 15 July 2011

CheckIn: Hotel Karmila
Lunch+ Solat
FO Jalan Juanda
FO Jalan Riau (Heritage,Summit,Cascade & Formen)
Balik Hotel: Solat Maghrib
Dinner:Simpang Raya
DSE Jalan Dago


Sampai airport jam 1.10ptg, cuaca sejuk bila angin bertiup walaupun panas...kena beratur panjang sangat....mereka masih menggunakan sistem lama, tak secanggih Malaysia. Cuaca sejuk 28'C panas pon tak terasa panas....Ambik taxi blue bird dari Airport, charge dalam 40k, tapi disebabkan tak ada duit pecah maka mamat taxi tu pou 50k terus. Sampai dekat Karmila Hotel dalam pukul 5ptg, rest dan solat sekejap. Disebabkan atas flight masih kenyang tadi, maka makanan yg stewardess beri tadi kita makan kat hotel. Lepas makan, barulah jalan-jalan sekitar Jalan Juanda, Jalan Hospital + Jalan Riau.

Allysha bila sampai di airport Bandung, 'ehhh macam ini aja ker airportnya?' mama senyum jerk....:)

Beratur panjang.....lengguh kaki berdiri.. mereka masih menggunakan sistem manual....balqish dah berjalan-jalan ali juga dah boring lama sangat...
Lepas solat, free & easy ke sekitar jalan Juanda, sekitar hospital, Jalan Riau. Banyak FO's sampai tak ingatlah nama-namanya...

Jalan-jalan sekitar fo's juanda dan sekitarnya..sebelum ke jalan riau
Dah empat lima FO's masuk tapi tak beli apa-apa pun...tak menarik...maka mereka semua dah kehausan....kat sana pemes dengan air TEH BOTOL ini...rasanya? bolehlah....biasa jerk..

Banyak sangat factory's oulet sekitar situ...1st day, tujuan utama adalah nak shpping baju mereka bertiga.Tapi sebab kita jalan kaki dari satu out ke satu outlet...ada jerklah yg sakit kaki, penat, haus, tak mo jalan...lepas siap singgah kat satu bakery, beli roti untuk bekalan malam nanti, maka kita pon naik Angkotan Kota ke  Jalan Riau. Tak jauh pon depan tu jerk....tapi allysha sudah tak larat jalan, maka naik Angkot-angkot. Angkot-angkot charge dalam 2000k sahaja.

Naik angkotan sebab allysha dah tak larat, dapat dah roti bekalan malam nie:)


Dekat Jalan Riau, baju kanak-kanak tak berapa menarik sangat......dapat jugaklah sehelai jean zara  untuk balqish, sandal spiderman, scarf yg cute utk mama. Cascade tengah sale, jeans perempuan murah-murah lepas diskaun dalam 99k sahaja. Pergi Formen, tapi papa tak berminat. Semua FO's yang ada dekat Jalan Riau kita masuk, tapi semua tak menarik perhatian. Maka kita ambik keputusan untuk balik hotel, solat dan keluar semula untuk dinner. Allysha dah buat muka tak manis....biasalah dia kalaou pergi tempat-tempat shopping suka buat perangai...

Sepanjang berjalan kaki....tertarik dengan Holland bakery ini :) Jumpa anak-anak jalanan yang menyanyi bersama - sama gitarnya, setiap orang mesti ada gitar......mereka memang survival....sebesar balqish pon dah pandai cari duit bersama kakaknya....insaf seketika....tidur merata-rata.....satu sikap org indon nie...semua bersifat sabar...traffic mereka bagi mama sangat bertimbang rasa antara satu sama lain...



Sambung lagi...diary seterusnya...diary dinner+dse dago :)






9 comments:

~SHiLA~ said...

wahhh jenjalan bandung rupenye.bestnye ank da beso².suke tgk epy family ni :)

azura samsuddin said...

wahhh kak mieja g jalan2 bandung, x sbr nak baca diary seterusnya nih ... ada bw FM utk zura x?? hik3 x malu mintak ek ;)

mirah said...

bestnya tu kak. Kami pun ada book tiket ke bandung awal thn dpn. Belum survey hotel lagi. nanti share semua ya..hihi.. Tq

lia said...

best nyer kak...

hari2 seterusnya sy tunggu n3 akak ek...

Mis_hisham & family said...

waduhhh kak faizah 3 org sy coming soon 5 org cam mana nak bawak jalan2 gi bandung ni ? apa2 pun suka baca blog akak oweess sungguh!!

Nieza Ishak said...

eshhh rasa nak pi lagik .....hihihi

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sib baik si kecik tu tak nyanyi2 dalam flight kan kak ehehhe

teringin gk na pi sana

tapi betul la ckap2 kwn sy..if nak g bandung takleh bawak anak..mmg susah nak soping

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

selamat bercuti dan brshopping. Jgn lupa ole2 utk BSB..hehehee

Sue said...

bestnye.. mujur allysha ngan ali da bole bawak diri kan kak.. cuma aqish jek la nak kena tgk lelebih. sue nak gi sana gak tp tatau la bile.. da ckp ngan husband nak gi shopping2 bandung, dia pulak nak suh bawak anak skali. alamatnya kena tunggu besar sket la. hehe