April 20, 2011

Susu@EBM sepanjang bulan april 2011

Update sepanjang bulan April 2011
Bila balqish dah hampir ke usia 1 tahun 11bulan
beberapa hari lagi
juga MEMORI
untuk mama & aqish sebelum menjelang ke angka-2 thn

Minggu pertama & ke-2 April 2011
Awak tak berapa nak minum ebm
Bila bawak bekal 4botol
Akan berbaki 2botol
Buang jerk ebm tu...hari-hari macam tu...

Minggu nie minggu ke-3
ada perubahan ebm habis diminum
Hari sabtu & ahad, langsung tak nak minum susu belah kanan
peberet aqish belah kiri sahaja
sampai basah baju lencun susu keluar
na nak awan etek ....jawapan utk belah kanan

Emmmm bermakna semakin sikitlah
sebab tak ada rangsangan
kecuali waktu mlm, sebab aqish tak perasan
bolehlah sumbat terus.
dan kalaou tak minum kerap
ada kebarangkalian akan kering lama kelamaan

So, minggu nie hasilnya adalah seperti di bawah:
Kiri: 5oz  Kanan:hampir 1oz (bukan peberet balqish) total hanya 6oz.


Tak susah sebernarnya nak mentenkan pengepaman
pada pemerhatian mama
mama rasa bangun malam, pam berjadual yg tetap
adalah 'resepi' yg sangat mujarab
insyaallah susu tak akan lari walaupun usia anak dah nak ke usia 2 tahun

tapi kita manusia biasa
tak lari dari 'sifat' suka senang lenang
dan sifat 'rasa selesa' bila rasa stok masih ada.....itulah dia kealpaan mama....
maka jadiklah mcm kat atas nun
susu semakin berkurangan
sebab tiada lagi pengepaman waktu mlm & jadual yg teratur.
ikut suka skrg nak mengepam jam berapa
mentang-mentang tinggal sebulan....

hikhikhikhik....
ok adik kecik....dah...cukup cerita utk bulan nie
pasal awak & susu...:)
Agak malas nak mengelolakan ebm dlm plastik tu....dah akhir-akhir penyusuan nie lagi rasa senang guna botol jerk...stok dalam botol, stok ebm april 2011.

12 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

rafiq mmg kurang minum dah skang..bkn sbb stok ebm makin kurang ka apa (itu mmg realiti la) tapi mmg dia dah kurang byk minum siang..pegnsuh cakap dia tak mintak..so, pegnasuh tak kasila..tapi bagus jugak..ibu dia ni susah ati susu tinggal beberapa botol aje lagi..eehhe

kak, nnti 2nd bb nak buat cam akak ..isnyaAllah..kene rajin bangun mengepam..ehehehe

rafiq lak tak suka tek belah kiri..dia lagi prefer kanan..tapi if tengah tido dia belasah aje 2 2 belah..ahahha

ajumohit said...

chai yok2 kak mieja..adam pon masih suka lagi susu ibunya alhamdulillah masih fully breastfeed lg...cume kdg2 malas nk update kt blog coz malu nk tunjuk hasil yg cikit tu hehehe, apa pon syukur sbb dh menginjak ke setahun 2 bulan ni hasil mengepam masih sama mcm tahun lepas lagi alhamdulillah

fiza said...

Byk susu akak.

Kak, cmcm mana nak motivate diri sendiri utk bangun pan waktu mlm/pagi? Saya rasa mcm tak larat jer nak bangun mengepam waktu malam/pagi. kalau weekend pon saya direct feeding, jrg pam. Hanya weekday saya pulun habis mengepam. Saya kagun betul lah ngan org yg bangun pepagi utk pam. Bila lah nak ubah nih...huhuhu...

adha said...

perghhh menten seh 2 tahun congrate sifuuu

lydzar said...

tahniah! dh hampir sgt dgn misi 2tahun..best!!

EKIN said...

congrate akk!! hehe.. sbln je lg nak cukup 2 years.. ekin ni lg 10 bln.. kene kuatkan semangat..hihi.. nia plak sejak dulu mmg dia suka minum belah kanan aje.. so skang nie mmg belah kiri dah xde susu..klau ekin pump pun ade la dpt less than 1oz.. huhu.. nia xnak awam etek kiri!! huhuhuhu.. ;(

~SHiLA~ said...

tp stil byk tu kak..tinggal sebulan jek lg..bestnye da nk 2thn :)

bonda dadif aka akish said...

kalo dlm botol snng n kendalikan sis...

suke tgk stok2 susu org nih....jeles amat!

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

As salam, ok ler tuee tinggal lagi 2 bulan jer kan? lepas nie minum susu apa ek?

mama shifa said...

baca mcm sedih jer..
agak2 sedih tak bila ank x nenen lagi kak?
terbalik lak..shifa xnak belah kiri sgt..b dah besar sebelah!
sy xpernah lagi bgn mlm tp bgn pg pam tak pernah tinggal kecuali hari sabtu :)

~mrs.yie~ said...

salam k.mieja,

just nk inform, ada orang BENCI bile ada ibu2 yang suka pertontonkan stok EBM.Siap buat page khas kat FB lagi..eii..geram betul saya..ni link FB dia http://www.facebook.com/pages/Kami-Benci-Dipertontonkan-EBM-Bertimbun2/201074349923294

saya dah buat n3 KHas untuk mengutuk kerja manusia ni..

so ramai2 lah kita report page ni as Contains hate speech or attacks an individual

zaidah said...

zai suka tengok stok susu mieja..sebab banyak macam bleh jual..masa memula bukak blog mieja memang teruja betul...lepas tu tanamkan niat nak macam mieja jugak susukan adam 2 tahun...masa tu zai just silent reader aje...zai suka tengok stok ebm ibu2 n citer pasal penyusuan....siapalah yang bebaru nie buat kontroversi pasal ebm tu agaknyer anak dia tak minum susu ibu...