February 18, 2011

Perkembangan Anak

Betullah org katakan...perkembangan setiap anak tak sama. Sebelum ini mama & papa tak pernah ajar allysha cara menulis....tapi kali ini mama & papa berdepan dgn situasi macamana nak ajar menulis/bentuk setiap huruf dengan betul untuk ali iqbal...rasa macam 1st time ada anak yg baru nak pergi sekolah.

Bila memerhatikan ali....bila papa & mama mengajar cara menulis setiap bentuk huruf dekat ali, betapa dia mengeluh kesahkan keadaan bila huruf yg ditulis tak berapa cantik...barulah terpikir malam tadi, kita tak pernah ada situasi macam nie, tak pernah ajar allysha macamana cara menulis dulukan papa....taou-taou aja masa nak exam, sibuk utk revisionnya masa dkt CEC & SRK. Allysha banyak pendedahan dari usianya 2 tahun, tapi ali iqbal cuba di bataskan pendedahannya  atas alasan takut dia boring bila pendedahan terlalu awal mcm allysha. Tapi bila pikir-pikir semula ada kebaikannya tersendiri bila pendedahan di ajar di usia lebih muda.

So, kita dah taou jawapan yang terbaik, maka produk ke-3 (balqish) mama & papa akan terapkan pendedahan seperti kakak allysha. Sorry ali, awak jangan berkecil hati di atas penulisan mama....mama tulis sini untuk ingatan kita bersama...awak pon budak bijak...cuma papa&mama lambat hantar awak pergi school :):)


I LOVE YOU!
Mama & Papa

13 comments:

adha said...

kita pun dr skrg da beli buku, pensel warna ... flash card.... tp cuma pensel jek dia mcm kurang minat nk pegang... kalau buku rajin bukak..

~SHiLA~ said...

ank kecek,pk psl len..da besar pk psl len lak kn kak..mcm² nk kene pk smpi la ank besar :)

Yaati Nor said...

ms allysha 2 thn akak anta mn kak..balqis dan zahra sama2 nak 2 thn tak lama lg?balqis lefthanded?saya zahra baru nak masuk 2 thn dah pk nak sekolah mn..hehehe tp tgk akak2 saya yg anta anak ms 4 thn dan yg tak anta sekolah 4 thn mmg beza..

mirah said...

betul tu kak, setiap anak berbeza. macam buat eksperimen pun ada kan hihi..

rina a.k.a jaijina said...

takpelah, moga² ali cepat catch up kat school nanti..

aqish dah pandai nulis eh..

ajumohit said...

lain anak lain cara dan perkembangan minda diorg ni kan kak, yg saya perasan, najwa anak sulung saya ni cepat tangkap dgn apa yg diajar, dh kenal huruf since 3 tahun , tp najiha anak no 2, mcm lambat skit dan kene ajar dgn penuh kesabaran, yang adam ni pulak, bila ajar kakak2 dia, mulut dia yg paling bising, hmmm yg penting suasana belajar msti seronok dan spontan...hehehe

Mama Zara said...

lama x singgah blog kmieja... :)

Nadra Farissa said...

hmmmm tu lah... kene pikir awal2 atas kebaikan anak kan... sometimes rase cam tak nk hantar anak skolah awal2... nanti boring.. tp kalo tak takut dia tertekan nanti dengan desakan parents and teachers..

Kuacibunge said...

Danishpun masih belum school lg kak...maybe jgk sbb ali iqbal boy...tak sama developmentnya dgn kakak...tahun depan kot br hantar Danish school...

Yen said...

tima kasih atas ulasan ni, rsnya masih belum terlambat utk kami hantar Afiq ke kinddy...

Mama_Fatin said...

anak kite pun x ajaor awal2 takut boring. tapi walaupun x ajor..dari kecik da belikan buku2 supaya dia tau sket2 .. sll gak merungut tulisan dia x cantek..x kisahle janji ada rupe bentuknye dan dia paham huruf tu hehehehe..dun worry..bebudak cepat pick up.. tak reti gak soh uncle harold ajorkan huhuhu

buah kedondong said...

Xpe, budak lelaki bijak...budak pompuan kna rajin baru leh pikap... Dah lama nanti okla tu...
A good info anyway...

.::s.H.i.M.a chemot::. said...

XPe kak pengalaman tu.. Peringatan utk kita juga kan. Ank sy br sethn stgh, br kasi pegang pen/pensil. Kita lukiskn la lori ke, bola, ikan kat kertas. Kehulu kehilir la dia bwk kertas tuh hikhik. Dh siap conteng2 kertas, mula la conteng dinding plak nasib sy jenis alert!. Yg pening tu bila kasi pensel dia nk conteng dinding n gigit2 mata pensel tu, bila kasi pen abis satu bdn dia nk lukis huhuuu