February 22, 2011

Hari Longan

Hari air longan sefamili
kejap jerk habis...tk payah simpan-simpan


Sekarang kat JJ lobak putih agak murah
tak ingat sekilo brp RM ntah
besar-besar gemok jugak
mama ambik 2biji baru RM2.20
biasanya sebiji gemok tu dah dkt RM3



Dan jamu nie untuk biras yang baru keguguran....tak taou nak bagi apa masa ziarah...yang ada stok kat rumah jamu+pokok serai wangi nie....serai wangi tu fungsinya utk mandian, bagi badan lebih segar.

15 comments:

rina a.k.a jaijina said...

mase pantang dulu pon mak suruh mandi dgn serai ni..lahai kak mieja, dulu mase bfkan echa, punyelah susah nak cari longan kering..ke kat penang ni susah nak dapat?!

Amiizaa2001 said...

RINA: cari kat kedai cina jual ubat, mesti ada,penang byk cina hehehehheh:):) kat kedai sheng shei....

fiza said...

Cantik longan nya yer kak, kat kedai yg slalu saya beli longan dia tak brapa cantik sgtlah. Nak cari gak nih, buat bekal air longan kat office ^_^

Suliana said...

sedapkan air longan.. tapi malas nak buat.. hehe..

Normaliza said...

Lama dah tak minum air ni. Mada duk gigih mengepam dulu, mmg selalu gak minum air ni + kurma merah sekali. Ish, macam nak cari je balik ni. terliur pulak dah..hehe

ajumohit said...

hhmm dah lama tak minum air longan ni kak, tengok entry akak tingin lak nk cari longan pasni...mmg best, mcm aju dulu aju letak gula merah or gula melaka, lagi beshhh

~mrs.yie~ said...

salam kak,

nak tanya, longan kering tu buat cane ek?rebus ke?? then dia akan kembang jadi mcm buah longan tu ke?? or just nmpk perubahan pada kaler air?? 1 more thing, mane nk cari longan kering tuuh, carefour ada tak
??

Pa'a Wawa said...

salam,
ajar mcm mane nak buat air longan kering tu boleh?

Delima said...

isk isk sedapnya air longannnn.... hishh air longan ni hanya ada di rumah saya bila tiap kali saya breastfeed anak je.. hehehehe
hubby la rajin carikkan...

.:mama dhia:. said...

lame x minum air longan..dulu time susukan dhia x penah putus bekalan..

Sue said...

k.mieja, jamu tu buat sendiri ke? atau beli kat orang?

sue kalau minum longan kering rebus sendiri ni, susu tak up sgt pun. asyik terkencingg je la yg lebih smpai tak larat nk gi toilet. hehehhe...

lia said...

kak, nak skit air longan tu...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

As salam, tq for the info.Saya selalu nampak longan kering nie kat kedai ubat cina.

IbuHanna said...

sedapnyer air longan..tp x penah try buat lg..nk try amalkan la utk bykkan susu for my baby..

dlm pantang dh bole amalkan ke??

hoshiakari said...

akak, camne nan buat ari longan ek? x pernah buat sndiri lagi