January 12, 2011

REVIEW Awal @ Hasil EBM Mengunakan PISA

Hasil dari pengunaan PISA.

Mula-mula memang rasa macam janggal.....rasa macam tak biasa, sebab dah biasa guna mini-e, sebab rasa mini-e lagi laju, ada sekali macam rasa tak best, pastu mama pam sebelah jerk....tapi lama-lama mama fikir, mama kena biasakan benda baru...baru dapat rasa kelainannya. So, start dari itu mama mengepam guna'double pam' makin hari makin serasi dan semakin dapat momentumnya.

Pada pendapat mama, kita ibu-ibu bukan dilahirkan terus banyak susu.....tapi bagi mama, allah suruh kita sentiasa berusaha, berusaha untuk mendapatkan susu, lagi kita berusaha, lagi banyaklah pulangannya.

Macam mama, awal-awal kelahiran memang tak akan dpt terus sampai 8-10oz, hasil pengepaman hanya 4-5oz sahaja, makin dipam, makin dirangsang maka makin banyaklah pengeluaran mama.

Dari gambar nie progresiff hasil pengepaman mengunakan PISA dari awal kelahiran sampailah habis pantang.
Hasil pengepaman di awal kelahiran - Hari Pertama hingga hari ke-3 susu yang keluar dinamakan Pengeluaran kolestrum.
Balqish minum 3oz,  hari ke-4 kelahiran Balqish (Susu hari ke-4 hingga hari ke-7, dinamakan susu transisi).
Hari ke-5 kelahiran balqish - satu sessi 9oz (Masih susu transisi)
Hari ke-8, Kelahiran Balqish (EBM ini dinamakan susu matang).
Hari ke-9 kelahiran Balqis (ada juga artikel menulis hari ke-3 hingga hari ke-10, susu ibu yang di hasilkan adalah campuran kolestrum dan susu ibu sebenar).

Hari ke-14, Kelahiran Balqish (Sebagai langkah keselamatan, mama bekalkan Balqish cukup segala  bekalan nutrisi susu ibu dari hari pertama hingga ke hari  yang ke10), maka mama dah start buat stok pada hari yg ke-14, sebab susu sudah dikategorikan susu matang hinggalah hari seterusnya.
Hari ke-19, Kelahiran Balqish.
Hari ke-21, kelahiran Balqish, susu semakin up

Hari ke-23, Kelahiran Balqish: Mama dah start minum air lobak putih+lobak merah+susu, yg nie baru siap kisar,  belum bancuh dengan susu.
Hari ke-29, Kelahiran Balqish, susu semakin up untuk 1 sessi
Hari Ke-29, Kelahiran Balqish (EBM yang dapat dikumpul spjg 16 hari  dari 8-23 june 2009)
Hari ke-37, kelahiran Balqish, susu yg dipam semakin meningkat

Hasil EBM sepanjang 24 hari pengepaman. (8June-1july 2009)
Siap packing untuk bulan JUNE 2009,  3 beg plastik untuk stok JUNE 2009.
Hari ke-42, Kelahiran Balqish, susu semakin meningkat jadi 16oz. (satu sessi pengepaman)
Hari ke-58, Kelahiran Balqish susu yang dapat dikumpul. (8june-21july2009)
Hari Pertama Balqish ke Nesery, Bekalan 24oz untuk 1hari dinesery.
Sudah naik kerja semula.
Pack ikut bulan, senang nak pakai - stok bulan JULY 2009.
Hasil Pengepaman sepanjang hari/mlm termasuk yg siap pack dlm plastik ebm belakang nun.
Hasil Pengepaman dekat Office selepas naik kerja

Sangat puas bila dapat mengepam dalam pantang...disamping menyusukan anak, disamping tu kasi jugak ebm dlm botol, tak tergambar rasa kepuasan itu :)

Lepas dah boleh target berapa baby minum sehari, maka mama cuba rangkakan pulak strategi untuk capai berapa ebm dpt dipam setiap bulan. Yang nie nanti mama share macamana nak rangka+kira.

35 comments:

Rozy said...

huu..beremang bulu roma rozy bila tengok output k mieja meningkat...
kalau rozy dapat camtu, mau cepat deep freezer sendat dan tak muat tu..
lani kira okay2 laa ruang tuk in out.

apa2 pun akak adalah sumber inspirasi rozy yg terbaeeeeeeeekkk punya.

terima kasih!!

KasehKu said...

Rasa cam nak tersedak je tengok.
Waaaa... Gerunnya.

mirah said...

wah bestnya saya tgk stok akak dan pisa tu. mirah pun tgh usha nak beli pump baru utk next baby. avent manual dah ada, ingat nak beli double pump. Sblm ni tgk member guna dia ckp best pisa ni, lagi teruja bila tgk k mieja pula buat review. Rasanya confirm nak pisa ni. Kwn mirah ada kat uk, mirah tgk kt amazon.uk $195 means kena times 5 utk RM. Kira masih murah kan..

mudah2an mirah pun blh buat mcm akak utk next baby nnt.. :)

cik_ah82 said...

tul tu..siyes meremang bulu roma tgk gambaq susu makin up dan up..huhu..semangat ni nk kumpul stok tuk adik adib nnti..mudah2an dipermudahkan Allah..

cik_ah82 said...

kak mija, tp kat sini sebenarnya xkisah kan pam apa, (yg bermutu lebih baik), tp disiplin kita tuk pam susu ikut jadual kan..;)

sumimie said...

Fuh bersemangat jer tgk susu kak mieja.
balqis pun minum byk (✿◠‿◠)
kan bagus kalau shifa minum byk mcm balqis

~SHiLA~ said...

siyesly..sgt² jeles ngn hasil akk yg mberangsangkn tuh :)

Sue said...

k.mieja, rasa cam terkincit tgk stok k.mieja dlm pantang. caya lahh!! kak, yg 1st tu gmbr masa hari pertama bersalin dan pam ke? cemana leh byk gitu? sy dulu nk dptkan 10ml pun jenuh masa hari 1st tu.. waduhhh k.mieja, masa peknen makan ape2 ke?

air lobak merah putih tu bancuh ngan susu ape? nk try wat la nanti. walaweiihh, mesin kisar buah kena beli la nmpknye ni. hehe

Sue said...

eh lagi satu k.mieja, antara deep freezer yg bukak atas ngan bukak depan (drawer) mana yg elok utk simpan susu ekk? cadang nk beli deep freezer siap2 before bersalin ni.

EKIN said...

sgt sgt kagum ekin dgn kak mieja.. akk jd sumber kekuatan ekin.. akk doakan ekin leh produce more ek.. ekin br2 nak stat nie.. huhu..

Lyana said...

pergh..kagumnye yana ngan akak.... yana pun tak mampu camni....

teringat dulu mase pas bersalinkan ainul..takde r simpan2 camniu..perah pun pakai tangan..setiap malam perah..esok pagi hantar pi babysitter.. (tapi mase tu yana masih belajar..kelas pun bukan sepanjang haru)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam, jeles saya tengok. apa petua boleh dpt byk tuee.

azura samsuddin said...

jelesnye ngan kak mieja, besh sgt mcm tu... lambat jupe kak mieja, kalo x mesti dpt stok ebm yg byk2 tukan... kurang ilmu sgt2

-iLLa- said...

byknya susu....harap2 dpt ler mcm akk nanti

wan nurul hezrina abd halim said...

huh dasyat kak..nak simpan entri akak nielah.nnt leh review..semakan suka ngan PISA

cik puan akish said...

pehhhh...mmg kagom tak leh nk tulis ape lagi dah...sis mija mmg inspirasi kite...=)

Hazu~ said...

akak pam satu sesi berapa minit? banyaknya output...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

nak beli PISA gak lah..ehehehehhe

fiza said...

Perghhh...banyaknya, terbeliak biji mata nengok hasil tenusuibu ^_^

Mieja@Amiizaa2001 said...

ROZY: Tksh...terharu sangat :):) AWak pon berjaya untuk HADIF & HUSNA yg comel itu:):)

KASEH: Hheheheheheh semangat mengatasi segalanya:)

MIRA: A'ahhhhh mira beli kat luar m'sia memang sangat murah, hari tu kwn akak beli kat US, baru 1K. Akak beli kat singapore time tu ada sale.

SARA: Insyallah kekuatan dan semangat sarah akan mengatasi segala-galanya....mesti boleh kumpul stok siang dan malam....paling penting pam malam-malam dalam pantang, kmieja suka cabar diri sendiri....bila malam memang akan bgn, set jam pastu bgn mengepam disamping bf baby.

MIMI: try sikit-sikit kat syifa start dari 1oz pastu bila beralih bulan tambah lagi 1oz.

SHILA: Shila pon boleh jugak :):)Yg penting semangat :):)

SUE: Hari pertama akak masih kat hospital, balik hospital hari ke-2 akak dah pam, hasil pengepaman pertama dlm 3-4oz sahaja. Lepas pam akak terus bg balqish minum kolestrumnya.

LObak merah+putih tu dicampur dgn susu tepong boleh, susu pekat pon boleh...ikut citarasa sue:):) hari-hari minum taou...menu nasi plak lobak putih :):)

Kak meija suggest beli deep freezer yg drawer, sebab yg itu senang nak menten. Macam kmieja punya tu style lama, bila dah lama kena buang beku batunya....leceh sket....akak beli masa thn 2006 dulu...tk der lagik model baru tu....RITA RAHAYU pakai deep freezer drawer tu...masa akak pergi rumah dia, dia baru beli dulu.

EKIN: Insyaallah mesti boleh...akak doakan utk ekin...akak suka tgk kawan-kawan bersemangat utk menyusukan....:) Yg penting semangat dan kekuatan dalam diri :):)

YANA: Syukur anak-anak yana semua BF...kagum akak dgn yana jugak taou:):) buat stok utk bb baru byk2 taou:)

BSB: Petuanya akak suka mencabar diri sendiri...mengepam 24jam....hehhehehe (nie kira gila mengepam, ala-ala nyawa kedua akak)....disamping mkn makanan yg bykkan susu...

AZURA: Next baby buat stok byk2 taou...zura pon boleh:):)

ILLA: INsyaallah illa mesti boleh! :)

AKISH COMEI:) next adik dadif buat stok byk2 taou hehhehehehehhe

HAZU: akak pam satus sessi 10min sahaja :)

ROSE: Beli.....akak sokong...sparepart senang nak carik...kemana-mana boleh pakai....agak-agak malas nak pakai bateri, tk dak letrik cucuk jerk kat power kereta.....:)

FIZA: Hehheheheh strategi masa dlm pantang :):)

ajumohit said...

bestnya kak mieja...sumber inspirasi utk aju ni...

@e_da said...

kak mieja..sy sangat kagum tengok stock susu tu...huhuhu terus berazam nak mengepam gak nanti

adha said...

seriau tgok bekalan susu akak.. nk compare tuannya.. kecik molek jek tp production mebeles........

memng sumber inspirasi ku lah :)

MyRule said...

Banyaknyer susu... untung Balkish :P

fazian.batrisyia said...

k meija memang best wat n3 mcm ni...moga keikhlasan akak dibalas dengan kebaikan juga & rezeki yg bertambah. harap kalau ada rezeki bb akan dtg boleh buat mcm k.meija.

bunga_ros said...

Bestnya..!! Subhana AllaH.. BYk susu.. Tahniah.. ^_^

SuNsuRiA said...

bestnye kak... kagum la ngan akak.. mesti seorg yg sangat tabah n sabar... nak dapat pengeluaran susu yang macamni.. mmg perlu de kesungguhan... kagum... ;))

syikin said...

like like like
thanks for sharing the tips
tip top

Yaati Nor said...

suka tgk susu akak byk dan meriah tu..saya bertekat next baby nak buat stok dlm pantang..betul ke kak pump mainkan peranan susu kita byik ke tak?bukan senang sebenarnya nak berjaya susukan anak 2 thn penuh nikan..byk dugaanya..

Mieja@Amiizaa2001 said...

AJU: Insyaallah aju pon boleh :)

AEDA: Semangat & Kekuatan dalam diri bg kak mieja itu yg penting, lepas tu kerap pam sampai production jdk terlebih:)

ADHA/MYRULE: :) Tq2...

YAN: Insyaallah.....batch kmieja semua dah jadik PEER/Kaunselor Laktasi, kmieja jerk malas nak ambik peluang tu...rasanya akak lebih suka free mcm skrg...suka tolong tanpa ada apa-apa title....

BUNGA ROS :)

SSURIA: a'aahhhh betul kesungguhan...dalam kepala asyik ingat nak pam nak pam sambil bfkan baby:) heheheh

sYIKIN: :)

YAti: bETUL...PAM MEMAINkan peranan penting, kmieja memang suka cabar diri sendiri...sebb nak tgk betul ke bila kita pam susu semakin byk? Memang betul, allah tunjukkan jalannya....susu melebihi permintaan bila terlampau kerap mengepam:):)

Suliana said...

byk nya susu!! su dulu lmbt pam, sebab tak de tmpt nak simpan susu, fikir plak nak bawa dari kg balik kl susah plak kan.. huhu. nk tnya kak mieja la, akak pam byk2 ni kan, menyusu anak 3 org ni, breast akak ok tak? sbb sy mgalami masalah itu.. sedih tgk cermin. sbb sy B agak besar, tpi bdn kurus je, bila susu dah kurang, melayut jek.. huhu. pastu kan kat mana akak beli freezer drawer tu yek? brpa ye?

wan nurul hezrina abd halim said...

kak,nnt akak sharing cket mkanan akak amek masa pantang untuk up kan susu..

sb masa pntg kekadang org tua tak kasi mkn banyak n minum banyak.nurul dlu ciap kena sembelitlagi.tak mkn sayur n buah..

pasnie pantang blehlah dapat jalan cket..

Mieja@Amiizaa2001 said...

SUE: lepas nie boleh buat stok awal:) kalau sue nak beli freezer drawer tu ada jual kat semua kedai elektrik. Kalau tak der stok, boleh request/ord jugak.

Pasal kendur tukan....dlm cosway ada satu cream khas utk anjalkan semula b yg sudah kendur, masa zaman allysha kmieja try jugak sapu....tp lepastu tak sempat nak sapu...jdk tukun jerk cream tu...sampai skrg kmieja tak pernah pakai apa-apa....:):)

cuma sentiasa menten pakai bra underwire wpun bf, nursing bra tu kmieja tak berapa suka sebb bg kmieja dia blh mengendurkan lagi breast kita...sbb tak support bwhnya tukan...


HEZRIN: nanti kmieja share:) dah draft tapi lom sempat nk publishkan...

hah said...

tak tau nak kata aper...uhuhu

fiza said...

byk nye susu ebm akak..jeles melihatnye...so far stok susu tuk anakanda terchenta dah berkurangan..mule rs risau..production susu byk time lunch hour je...:(