January 28, 2011

Perbezaan@ Diantaranya

Semalam mama EL sebab tiba-tiba Balqish muntah-muntah sepanjang malam.


Nak cari specialist malam-malam tak bukak kena tunggu esoklah jugak
TAPI dalam masa yg sama kena jugak pergi klinik
sebab takut melarat sampai ke esok
badan aqish pon dah suam-suam
tiba-tiba hingus pon dah keluar
Jam 12am pergi ke klinik sebab takut melarat sampai ke esok
walaupun dalam hati tak konfiden ubat-ubat yg diberi

Bila dah jumpa doctor, bila tanya soalan kat dia:

PAPA: macamana boleh jadi muntah-muntah doc?
DOC : biasalah budak-budak, batuk pon boleh muntah
MAMA: dalam hati mama berkata 'erkkkkkkkk macam tu ker?' tapi balqish tak batuk pon...
DOC: jangan risau tak ada apa-apalah...


UBAT di bekalkan adalah seperti kat bawah nie: ubat tahan muntah & ubat kembong, extra ubat: ubat batuk,selsema & demam.

Balik dari klinik balqish muntah lagi
ESOKNYA bangun tidur balqish muntah selambak lagi
terus plan ke KPMC, call paed kami, tapi dia cuti hari ni, paed lain yang bertugas.

Bila jumpa Dr. Saiful, beberapa soalan yg sama papa ajukan:

PAPA: kenapa boleh jadi muntah-muntah doc?
DOC: sebab kuman/virus dah masuk dalam ususnya. Jadi perut akan tolak/menendang keatas segala yang di makan/minum, sebab itu jadi muntah-muntah. Ok tak? Aktif lagi tak Balqish? perutnya pon bunyi-bunyi kuat sangat....sebab dah jadi angin/kembong.
PAPA/MAMA: So far masih aktif sebab balqish byk minum air masak selepas muntah. 
PAPA: Dalam jangkamasa berapa lama proses nak jadi muntah-muntah tu doc?
DOC: 1/2jam dah boleh terkena...virus tu cepat, sebabnya dari tersalah makan/minum.
PAPA/MAMA: oooooooohhh ok....rasa mungkin sebab Balqish minum 100plus smlm, air tu dah dkt seminggu dalam fridge....(adik kecik ambik sendirikan....dia pandai korek fridge mama:) mama plak tak buang air tu....
DOC:  Saya bagi probiotik, biarkan dalam masa 1/2jam, lepas dari 1/2jam baru boleh makan dan  minum, sebab ubat tu nak cuci perut balqish, balqish akan pulih semula, tanpa muntah-muntah. Kalaou muntah lagi, try kasi lagi.

probiotik: satu hari 2kali makan. campur dlm air.

Jawapan ini yang kami nak dengar dari doctor, nampak kan berbezaaan jawapannya dari doctor yg 1st tu....hermmmmmm....?

Minum sekali jer ubat tu, balqish dah nampak ok...muntah dah tak ada, nampaknya probiotik tu berkerja dalam perut balqish. Alhamdullilah.



Sama jugak dengan ubat batuk kaler hitam, paed selalu pesan jangan sesekali bg anak ubat batuk kaler hitam, tak sesuai utk baby/kanak-kanak. Tapi ada juga segelintir klinik biasa, masih jugak bagi bekalan ubat batuk kaler hitam tu.



(Sekadar untuk peringatan diri sendiri....)

17 comments:

MaMa_AdHa said...

semoga balqis cepat sembuh yea...
Pasal ubat batuk tue, adha pun pernah dapat. Tkut nak bg terpaksa gi klinik lain dptkan ubat batuk yang lain.

Normaliza said...

Amboi..senang je jawapan doc yg 1st tu kan..

Camana ye akak bagi balqish minum byk air masak. yamin sejak dah pandai rasa sedap, makin liat pulak minum air masak. dulu ok aje..

Balqish..moga cepat sembuh ye cayang.. :)

cik puan akish said...

owhhh..baru tau...kite pon suke simpan air balance2 tuh dlm esbok..

bajek ok lagi..emmm..ok...pasnih leh discard..

Mieja@Amiizaa2001 said...

MAMA ADHA: aaaa'ahh ubt batuk itam tu tak bgs :) TQ ummi:)

LIZA: Kan...senang jerk jwpannya....lagi akak tak koonfiden.

Dia mintak air sendiri liza...'mama nak air' akak memang tak mou ajar minum air manis takut terbiasa...tp kakak & abg bila dah besar tk payah ajar, pandai tak mo minum air masak.....kalaou ckp kena potong kaki baru nak minum air masak..adehh sama jerk liza:)

AKISH: a'ahhhlah kish dah tercemar..

sumimie said...

sakit hatikan k.mieja bila dgr jawapan mcm tu
pastu bg ubat sebyk tidak
ok pasni bila shifa sakit sy akan carik paed yg tul-tul pakar

@e_da said...

pegi klinik yg biasa mmg gitula... jawapan pun mcm nak taknak.. aritu anak sy cirit birit lendir.. tengok najis budak tu pun dia taknak... bila pegi pakar.. siap amik sample najis lg.. sgt berbeza kan...

zaihaslinda :) said...

aduh semoga cepat sembuh...doc kami sekali pesan, kalau muntah bagi minum yakult...kalau melarat juga bawa g klinik...

klinik yg 1st tu cuma nak jual ubat je tu....

-iLLa- said...

masa bwk adam n addin cek up injek..slalu jupe doc saiful.tp ku suka laei doc afifah..suka cte terang2 gak eh kak..ekeke

::Baba♥Mama:: said...

moga balqis cepat sembuh ye...

Ummi AmnaAmzar said...

ummi pun penah alami mcm ni..jwpn doc klinik biasa n specialist sgt berlainan..kannn..puas hati wpun kena byr lebih..

fazian.batrisyia said...

Kdg2 jumpa doctor mmg ada yg kita x puas hati...check pun cam nak tak nak jek....mcm mana bule jadik doctor! Tu yg kena g klinik@hospital lain utk puaskan hati & yakin dgn ubat yg diberi. Jgn main2 dgn ubat, salah ubat lain pulak jadiknya...semoga aqish cepat semboh seperti sedia kala.

Shahayu said...

kalu gi klinik biasa dorg kasi ubat batuk kanak2 utk org dewasa punya, itu da biada da... memang takut nak kasi yg kaler hitam tu... sebab rasanya org dwasa punya.. mengantuk... selalu gi klinik lain yg ada ubat batuk kanak2 punya... dorg ni kengkadang nak untung je tak fikir pesakit dah...

eliyazz said...

tu pasal saya pun senang hati bawak gi jumpa doctor kanak-kanak, biar la habis duit cket tp confirm ada jawapan logic dari mulut doctor...harap2 anak akak dah recover sepenuhnya!

Mommy Prince said...

Saya setuju ngan Kak Mieja..

tu lah beza paed n klinik biasa.

mmg betul, ubat batuk itam tu jgn sesekali bg kat budak.selalu kalau anak batuk mmg paed tak bg pun ubat batuk itam tu.

get well soon balqis

So Shy Lady said...

hmm..doctor pun ada mcm2 pesen. moga jd iktibar utk kita...

skrg balqish dah ok ke?

Yaati Nor said...

Penah gak dapat ubat batuk hitam tu dari doktor Laptop kat Azzahrah..gi lagi azzahrah daoctor lain kata salah nie ubat tu..tp Alhamdulillah Balqis dah sembuh..

Mieja@Amiizaa2001 said...

TQ aunties, Balqish dah sihat sepenuhnya:)

MIMI: a'aahhh sama mimi...takut sbb bb bwh 1thn masih fragile,kena cari paed.

AEDA:sampai hati klinik tuuuu, kalaou mcm tu FOC jerkkan....tak mou ambik sample...

ZAI: aaa'aahh yakult pon tk jln masa tu...lega sgt dah sihat semula:)

ILLA: Doc afifah tak dak time tu...doc saiful tu dulu masa dia muda2 out jugak...nie dia dah tua(berumur) sket,anak pon dah anak dara, nampak dah ok ( experience dah macam2)kalaou dulu dgr doc saipol, sanggup tunggu doc afifah...hanya doc afifah jerk taou situasi anak2 akak....hehehehhe teruk kan? :)

MAMA@BABA: tq auntie:)

UMMIAMNAAMZAR: aaaaah betul2...puas hati:)

YAN: betul yan, suka2 kasi ubat....lain betul ubt yg dia bg dgn paed bg...resultnya pon berbeza...

AYU: takutyaaaaaaaa ubt batuk dewasa kasi kat kanak-kanak..ada gak klinik mcm tu..

MMOMMYPRINCE: tq auntie:)

SSY: alhamdulllilah dah sihat sepenuh:)

YATI: eeeiii serammmmmmnyaaa...nasib tak jadi apa2...kot2 alergi ker....