January 11, 2011

Kenapa Pilih PISA@ Pam In Style Advanced?

Sebab kenapa pilih PISA.

Pam In Style ada 2 jenis, Yg lama dipanggil Pam In Style@Original.
Dan yg latest keluaran di panggil Pam In Style@Advanced


Berkali-kali membuat reasearch sebelum beli sebenarnya di antara PISA & FS, Jawapannya ada kat SINI dan FS juga mempunyai kebaikkanya yang tersendiri.

Sebelum membeli mama ada telefon Kak Siti, Medela HQ, tanya pendapat kak siti....jawapan yang diberikannya adalah PISA. Lepas tu buat research lagi...buat perbandingan di antara PISA & FS, akhirnya hati mama kuat kepada PISA sebab fungsi PISA tu lebih terserlah  di hati mama kebetulan PISA popular kat US.

KENAPA PISA:
Fungsi utama: heavy duty, ideal untuk wanita yang berkerja, double pam & single pam, ada button letdown, rythm/suctionnya cepat mengeluarkan susu, mesinnya mengunakan elektrik+bateri, boleh mengepam dlm kereta mengunakan lighter adaptor.

1). Perkara utama yang mama fikir adalah mama pengepam tegar,  sejak dari allysha, ali iqbal  dari hari ke-3 dah mengepam, celik mata pon cari pam, kalaou tertidur sekali pon papa akan remind mama untuk bgn mengepam (masa allysha baby), hidup sentiasa memerlukan pam susu, seperti nyawa kedua pam susu nie..sebelum ini pakai mini e, mini e fungsinya tak boleh mengepam terlalu heavy utk satu hari....sama jugak fungsi swing....heavy duty cepatlah kong mesin tuuuu....Mama juga perlukan double pam, agar susu yg di pam keluar serentak.

2). Tujuan utama nak beli pam baru sebab nakkan pam yang tahan lama,, tak mudah rosak dan mengepam dgn cara heavy duty utk sepanjang hari. Sebabnya mama mengepam setiap 2-3 jam persessi, especially masa dalam pantang, kalaou 2 jam mengepam dalam satu sessi, makanya dalam satu hari ada berapa banyak mama mengepam siang dan malam....cuba kira...Dari itu bila baca info, medela.com ada tulis PISA sesuai untuk ibu-ibu yg berkerja dan mengepam secara heavy duty untuk setiap hari...maka mama rasa mama sesuai dgn PISA.

3). Dalam Target mama, mama mencari/perlukan butang letdown. Untuk apa? bukan untuk  kegunaan waktu yang terdekat, tapi mama perlukan butang letdown dalam masa yg agak jauh/panjang perjalanan mengepam mama cthnya: Mama bayangkan masa tu andainya umur baby dah nak hampir 2 tahun, letdown semakin berkurangan, maka butang letdown itulah yang dapat membantu/menolong mama untuk dapatkan semula rentak letdown. PISA ada ciri-ciri butang  letdown itu. Tapi alhamdullilah sepanjang balqish dah 1 tahun 7 bulan, mama jarang sangat tekan butang letdown tu...sebab masih ada letdown datang dengan sendirinya. 

4). PISA ada kedua-dua fungsi bateri & elektrik. Dua fungsi nie sangat penting kalaou tak der elektrik, maka bolehlah guna bateri kat mana-mana sahaja bila nak mengepam.

5). Dalam KERETA, boleh juga mengepam dalam kereta, guna vehicle lighter adapter, cucuk jerk kat button power dlm kereta tu, blhlah mengepam.

6). Mengepam dgn kadar 10minit sahaja. Mama ambil masa untuk mengepam dalam 10 minit sahaja, tak der sampai 1/2jam....lama sgt pon rasa jadi rimas. Dalam 10 minit dah blh dpt 8-10oz persessi. Dlm pantang boleh dapat lebih dari 10oz.

7). Rentak/rythm/suction pam yang tak menyakitkan breast.....pada awal mengepam akan ada satu rentak slow, lepas tu akan ada rasa getaran bila suction letdown dgn sendirinya (sorry yg nie tak pandai nak explain macamna, sapa pakai PISA mesti taou rasanya macamana). Mesin pon tak kuat bunyinya....

8). Boleh adjust speed & vacum control, nak slow atau nak kuat suctionnya hingga ke maksimum.

9). Boleh jugak tukar dari automatik dari stimulate ke express mode.

10). Berat sampai 2-3kg? Bagi mama itu tak penting, sebab sebelum nie pakai Mini -E  yg ringgan tu pon  mama tetap rasa berat beg pam mama, sebab beg yg disandang penuh diisi dgn botol susunya, coolernya.....tak jadik masalah bab berat....PISA boleh dipisahkan dari bagpack tu, cabut jerk...sebab mesin tu cuma dilekatkan pakai  pelekat (velcro) 'zap zap' maka boleh aja di bawa kemana sahaja tanpa bagpack.

Itulah serba sikit kenapa mama pilih PISA. 

Perbandingan & research perlu dibuat sebelum membeli agar tak menyesal selepas menggunakannya...yang paling penting kita beli untuk apa? Paling penting 'FUNGSI' setiap pam tu perlu kita buat research...Pulangan selepas membeli itu yang penting, berbaloi dengan wang ringgit yang telah kita keluarkan. Setakat ini dah setahun lebih pakai PISA, belum pernah lagi hantar PISA pergi service, masih elok mesinnya...suctionnya...masih kuat berkerja untuk balqish :)

Sedikit gambar PISA mama & apa yang ada dalam bagpack masa mama beli:
Breastshields medela semua boleh pakai/masuk kat PISA..pandai-pandailah kita nak kreatifkannya.
  • 2 biji Adapter + (1 extra) (adaptor nie jaga elok-elok, jangan sesekali terjatuh, bila jatuh mudah rosak, sebiji adaptor original hampir mencecah RM200)
  • 1 set Baterry pack
  • 1 set Vehicle Lighter Adapter (plug in dalam kereta bila nak pam)
  • 2 set (24mm) Breastshields + connector (corong pam)
  • 2 set membranes
  • 4 biji / set valves
  • 2 set tube (tubing)
  • 4 biji botol medela
  • Cooler
  • Beg cooler
  • 4 disposal bra pads
  • 1 pack storage ebm medela (plastik ebm medela)
  • 1set penutup botol (Kaler kuning mcm kat gambar)
  • Breastfeeding Information Guide
  • PISA Information Guide
Gambar PISA


Mama memang mintak style backpack, ada byk choices utk bag sprt shoulder bag, metro bag....tapi mama berkenan yg bagpack, tak sakit bahu nak bawak sprt sebelum ini, sebelum nie pakai shoulder bag, sakit bahu mama bawak beg susu.

Inilah dia segala barang-barang dalam bagpack PISA. Tak sangka byk aksesesori yg mama dapat, sebab mama bayangkan sikit jerk aksesorinya.

Gambar BAWAH: FUNGSINYA:
Untuk Arrow Oren: Masukkan kedua-dua tiub yg di pasang kat kedua-dua punat kuning(diaphragm cap) terus ke kepala corong.
Untuk Arrow biru:
Untuk double pam: punat kuning (port cap) yg kat tengah tu kenalah masukkan.
Untuk single pam: punat kuning tu (port cap) kena keluarkan.

Untuk arrow kuning: Untuk plug (adaptor/bateri/vehicle lighter adaptor) ketiga-tiganya melalui plug ini untuk onkan mesin.

Untuk arrow hijau: Onkan dan seterusnya pulas/putar masa mengepam sama ada nak slow atau nak kuat (maksimum).

Untuk arrow merah: Button letdown.
Mesin tu kalau tak suka nak bawak dengan bagpack, kalaou rasa berat, cabutkan aja sebab mesin tu dilekatkan dgn zap zap (velcro), so boleh tanggalkannya.


Adaptor 2 pack, bateri charger 1pack, tutup botol kuning 1 set, storage ebm medela 1pack, (pakai plastik medela nie mudah sangat sebab dia ada pelekat kuning (self-stick) attach direct kepam, disposal breast pad, dan BF / PISA Medela Guidelines.

Makesure tubing(tiub) seperti gambar kat bawah ini dijaga dengan elok, lepas pakai lipat elok-elok, tiub tu sensitif kena jaga elok-elok bila dah pakai...lipat semula.



 Ini harganya selepas diskaun, $599.00 convertlah dari $ING ke RM...masih savekan.....:)


"Untuk kawan-kawan yang masih dalam pantang, atau bakal berpantang, rebutlah peluang mengepam di awal kelahiran, untuk merangsang susu jdk banyak....jgn terdetik susu sikit, kalau terdetik susu sikit...cuba tingkat pengepaman, tingkatkan pengepaman bukan perkara yg mudah, kena semangat yg kuat....hari-hari dirangsang, dipam, insyaallah mesti BOLEH, tingkatkan pemakanan juga untuk banyakkan air susu disamping doa albaqarah ayat 60' amin..."

19 comments:

~SHiLA~ said...

dr mule shila tingin nk pki pisa..tp kekuranga bajet la pulok..
hanye mampu S3 je kak..hik3

εïз mummyHaza εïз said...

Wahhh... best nye.. masih x b'rezeki nak tukar macam tu... hehehehe happy BF kmieja..

sumimie said...

yer sy dah rebut peluang mengepam di awal kelahiran dan hasilnya mmg susu byk, org sibuk dok kata untung byk susu. sebenarnya semuanya atas diri kita sendiri kan kak kan.
mahaila pump ni, xberani nak verangan

MaMa_AdHa said...

kelahiran kembar makin dekat. tapi niat nak beli pam susu elektrik masih tak tercapai. Mampukah umi memerah susu sebanyak yang mgkn jika menggunakan pam pureen sama mcm pantangkan adha... Menyakitkan mengguna pam pureen dan tiada susu banyak yang keluar padahal umi mengalami bengkak susu yang makan masa byk hari untuk pulih.
Doakan saya semoga mampu membeli pam susu yang diidamkan(spectra3) supaya niat murni untuk menyusukan anak kembar tercapai..

lia said...

saya minat amat dgn PISA ni... tp dulu boleh terbeli FS sbb pengaruh, nyesal sgt...sbb saya x rasi dgn FS, sy guna smula S3 wpon ada FS....

satu soalan, beli PISA @ singapore kah? online @ p singapore?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wah...info yg sgt bagus

thanx kak..manela tau kan..satu masa akan dtg sy pon nak guna PISA..eheheh

wan nurul hezrina abd halim said...

waaaah akak ku ini dah buat entry..kak,nak cilok entry bleh?letak kat blog..

tulah i think nak g carik PISA tapi yang ajasu madela tuh dok promot FS jerk..yang nurul nak beli PISA.Ngah kumpul witnih..huhu

akak kalu dengar2 best seller yang leh promote pisa akak helo2 k

fazian.batrisyia said...

Terima kasih byk k.meija atas kerjasama n3 PISA. Selamat menggunakannya hingga berjaya menyusukan aqish...Makin lama menyusukan humaira, makin berat hati rasanya nak pisahkan...buat masa ini biarlah dia menyusu lagi & kalau boleh biar dia yg merelakan bila berpisah....agaknya mcm tu lah yg ibu2 lain rasa. Kita mcm pelik umur dah 3, 4, 5 masih menyusu...tapi bila tak kena kat diri sendiri kita tak tau rasanya...Pg tadi dah ready nak g opis, humaira dah bangun dia cari ibu...dapat minum skit pun jadilah..ibu offer soh minum lagi dia kata cukup...buat hilang rindu sementara ibu kerja agaknya...

cik_ah82 said...

wah..tetiba rasa nk rembat ni satu tuk 2nd baby nnt..tp sayang lak ngan spectra3 sebab guna pun xlama..tp mmg berkenan ngan medela ni..tp mahal la kak..:)

cik_ah82 said...

wah..tetiba rasa nk rembat ni satu tuk 2nd baby nnt..tp sayang lak ngan spectra3 sebab guna pun xlama..tp mmg berkenan ngan medela ni..tp mahal la kak..:)

syikin said...

kak meija saya suka guna fs sebab tak payah guna letrik sekolah, tp skrg saya terpaksa guna pisa semula sbb fs ada masalah bateri...

KasehKu said...

Bestnya.
Pikir nk upgrade gak untuk next baby.
Thn for the info kak.

azura samsuddin said...

beshnye kak mieja... suke sy baca entry akk ni

Mieja@Amiizaa2001 said...

SHILA: tak per...ada rezeki lebih boleh try beli PISA plak nanti :)

HAZA: insyaallah next baby boleh haza tukar baru:)

MIMI:Betul mimi...akak pon admire mimi sebab mimi buat sunguh-sungguh masa dlm pantang, hasilnya......cukup membanggakan buat mimi&syifa:) bakal ibu-ibu patut mencontohi mimi :):)

MAMA ADHA: insyallah......bengkak susu bermakna susu memang banyak tu....kena dapatkan letdown, bila letdown tak ada tunggu dlm 1/2jam pastu pam semula. MOga ada rezeki kembar :):) amin:)

ROSE: :) rembat-rembat utk adik rafiq

LIA:Akak beli kat singapore, cousin akak singaporean, masa tu ada sale kat sana, akak mintak dia belikan....tapi andai lia outstation keUK/US beli kat sana pon murah jugak....ada kawan beli kat US, masa tu ada sale dia untung dlm rm800....

HEZRIN: a'ahhh rata-rata supplier malaysia memang promote FS, tp try call medela apa jawapan mereka skrg....

YAN: cutenya humaira:) a'aahhh biar jerk dia isap...akak pon tak der plan nak pisahkan balqish bila cukup 2thn.
kesiannnkan.....tp org tua selalu bising....bila cukup 2thn asyik dok tanya jerk....

SARAH: kalaou ada rezeki lebih trylah PISA :) nanti dapat compare 'rasa'nya dgn Spektra3 :):)

SYIKIN: tak hantar repair ker? FS bg kmieja mentenancenya tinggi....sebab FS nie mcm computer, sebab dia digital segalanya....rosak sikit habis functionnya bubbye.....

KASEHKU/ZURA: tq:)

syikin said...

ni dah kali ke2 fs buat prob huhu... malas dah nak hantar repair, bulan depan naufal dah nak 2 tahun...
insyaAllah tunggu next baby baru nak repair
pisa ni mmg tahan lasak...
apa pun saya mmg kagum dgn kesungguhan kak mieja...
saya ni selalu ponteng mengepam hehe...

Mieja@Amiizaa2001 said...

SYIKIN: waaaaa seronoknya naufal nak 2thn dah....dah capai target:):)

oli said...

salam,
1 set ni harga 599?
nak tanya beli kat mana?
thx

Mieja@Amiizaa2001 said...

Salamss Oli,

Suka nama oli...cute sgt:)

$599 after less, me beli kat singapore dulu....kalaou oli nak beli, beli kat US, skrg US dollar tgh jatuh, murah lagi kat sana kalaou ada sale. Try mintak kawan2 kat sana belikan:)

Yaati Nor said...

kak mieja, betul ke klu kita beli luar negara, nnt nak servis kat malaysia..madela cas 2 kali ganda..kwn saya kata mcm tu..