January 25, 2011

JUS AIR LOBAK PUTIH+MERAH

Kalau rasa malas nak makan sup lobak putih, bolehlah try minum jus lobak putih+merah. Blend macam biasa. Buat stok untuk satu minggu jugak, patinya simpan dalam fridge, bila nak pakai ambik patinya sedikit dan bancuh dgn air suam+susu.

RESEPINYA:

Lobak merah+putih
Susu tepong/susu segar/susu pekat (ikut citarasa)
Air suam

1). Blend kedua-duanya (lobak merah+putih)
 2). Patinya sudah penuh.


3). Patinya boleh disimpan dalam fridge, bila nak guna keluarkan/ambik sedikit patinya campur dgn air suam+susu.

4). Siap untuk satu mug...hari-hari minum pon tak per :):)



RESEPI JUS LOBAK PUTIH

lobak putih
susu tepong/susu segar/susu pekat
air suam
 
Gambar kat bawah ini mama kisar lobak putih dicampur dgn susu tepong. Rasanya agak maung dan berbau, sapa yg tahan dgn bau dan rasanya nya boleh cuba :):) 


10 comments:

So Shy Lady said...

thats so yummmy...bagus bagus mnum jus slalu patutla maknye awet muda hehe

boleh tahan sminggu ke?

Rozy said...

k mieja,

rozy mkn sup lobak putih ni..
nanti nak try jus lak.
tenkiu for this recipe.

sumimie said...

oh rajinnyer kak mieja buat jus
sejak baca entry akak frozen kan lauk lobak putih tu
sy pon dah buat semalam
masak tumis campo bilis
mlm ni bolehla makan
hehehe

wan nurul hezrina abd halim said...

masa pantang tak pernah minta mak buat.pasnie nurul nak minta mak buatlah..n memang btuul2 bazam nak banyak2 stok biar tak jer dibelenggu kerisauan kena rushing..nak start pam awal

fiza said...

Wah...nampak sedap. Slalu minum lobak merah jer, bley lah buat stok mcm akak ^_^

Lobak putih tak lalu sgt lah nak makan, mcm ada bau sket.

Rizziela said...

kak, dalam pantang boleh gak ker minum jus lobak putih ni? saya selalu buat tumis air ajer lobak putih ni

Zaidah said...

nak buat jugaklah mieja...tak tahupun bleh frozenkan jus lobak nie...

oli said...

salam puan,
masa pregnant boleh minum tak?

grenlina said...

kak, dalam pantang dah boleh start minum ke jus ni?

Mieja@Amiizaa2001 said...

SSY: boleh tahan seminggu:):)

ROZY: sama-sama :)

HEZRIN: aaaahhh boleh minum masa dlm pantang, minum suam-suammm.....:) terus ada letdown:)

FIZA: aaaaa'aah lobak putih memang ada bau, tu akak campur dgn lobak merah,pastu letak susu hilang skit rasa maungnya:)

RIZZZ: boleh minum masa dlm pantang dah dkt 2minggu bolehlah try, dah sihatkan masa tu:)

ZAI: trylah.....simpan patinya dalam fridge, nak minum bancuh jerk dgn air suam+susu.

OLI: ollliiii jgn panggil kmieja puan....kelakarlah...panggillah akak...:)boleh boleh jadikkan minum kegemaran lagi bgs:):)


LINA: akak minum jus lobak masa hari ke-14, boleh :):)