December 20, 2010

Sabtu@ Beli PeralatanSekolah

Lepas balik dari swmmg class, terus pergi pasaraya karnival, minggu nie minggu mencari peralatan baju sekolah kakak allysha. Tak der brand CANGGIH manggih...kualitinya sama jerk, yg membezakannya hanyalah brand setiap baju tuh....bila dah pakai, dah seharian kat sekolah mesti berlegam kotor, tu belum lagi dgn lengan/siku baju hitam macam dilap meja tulis kat sekolah tu....kan allysha...kan kan? :)

Mama harap awak dah darjah 3, jagalah baju bersih-bersih...janganlah bagi tumpah kuah sambal ker, air sirap ker, water calour ker, pensel tercarik kat baju....habis rosak baju.....nak basuh...kdg-kdg tak hilang, jenuhlah plak nak kena klorok...mana ada masa? weekend jerklah kalaou nak rendam lama-lama sket.


Kali nie terjumpa kain biru lembut, terus ambik yang nie...sebab yg cotton tu leceh nak iron...mama prefer kain & baju jenis kain lembut, tak panas bila seharian kat sekolah. Bila dipakai kena kat badan nampak kemas dan terletak jerk kat badan.


Beg sekolah juga menjadi isukan....allysha dah macam-macam beg dia pakai...yg beroda brand swanlah semua tak jadik apa...tak bagus....koyak rabak jugak di samping sakit bahu sebab buku-buku banyak walaupun ikut jadual, bila galas beg, bahu sakit, lepas tu keluar rashes yg banyak kat bahu kat area yang allysha galas beg...hari-hari dulu dia komplen sakit bahu, disamping rashes semakin menjadi-jadi tumbuh. Bila pikir takut ada side effect bahu sengget ke, tulang tergalih ke maka papa belikan beg yg berkualiti, harganya mahal  tapi selesa bila sandang kat bahu, tak rasa berat.... 

Brand cemerlang....sama dgn kelas . Suka baju/kain jenis  lembut nie....compare cotton nampak allysha comot sangat masa dia darjah 1 dulu.



Resit-resit kena simpan nanti nak isi form income tax, setiap aktiviti yang melibatkan anak-anak, resit jgn buang, simpan utk declare income tax setiap tahun.....penting nie :)

11 comments:

lia said...

adik saya yg nk masuk form one tu pon baju x rupa putih da... pompuan tu...

Mieja@Amiizaa2001 said...

lia,

allysha balik sekolah hari2 comot....sakit mata akak nengokknya....

Ina Hashim said...

mieja,

psrya karnival yg kt mana tu?allysha okla gegurl..anak akak 2 boys tuh;esp. si adam..masyaAllah..xtaula nk ckp apa..si haiqal tu boleh tahan sket

btw, resit beli baju anak pun boleh deduct inc. tax ke mieja?isk..camne akak leh x tau ek?

Mieja@Amiizaa2001 said...

kak ina

kat dengkil jerk:)

a'aahhh resit2 anak2...tuition/beli buku/beli peralatan sekolah akak jgn buang, simpan utk declare incometax setiap tahun....dapat less:)

Ina Hashim said...

ooo igtkan kat semenyih...resit buku mmg akak simpan tapi peralatan or baju sekolah x penah la simpan...xde pun bhg dalam borang B tu utk declare

Normaliza said...

kat opis ni pun duk ramai yang sibuk pasal nak beli barang sekolah anak. tumpang seronok dgr pengalaman org..hehe

mirah said...

a ah lah kak, saya pun tak tahu psl blh claim incometax tu. Ingatkan buku2 je blh.

sLEEping BEauty said...

mcm2 gelagat anak2 bila time nk beli barang2 sekolah kan ..

si kakak comel je ..;)

fazian.batrisyia said...

sy lum p comletekan lagi brg sekolah irdina. Tinggal sikit2 je nak cari, lain dah ada.

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

jom singgah my new blog n being my followers too...tq

http://mummylovepink-lovely.blogspot.com/


and

jom singgah my shop blog...tq

http://mummylovepink-shoppaholicblogspot.blogspot.com/

Mama_Fatin said...

woo baguih itu nasihat..takat ni tak penah simpan resit..sumer kene baling kuar kete ekekeke