August 16, 2010

EBM @ 15/8/2010 Puasa Yang Ke-(5)

EBM pada hari Ahad 15/8/2010, berpuasa hari yang ke-5.

EBM @ 15/8/2010, 9.5oz

10 comments:

cik_ah82 said...

kak mieja, kalo hari cuti camni, kak mieja pam bape kali sehari?
per 1 session ke ni?kalo org sekali pam dapat 2oz je, bley campurkan kan?;)

Momma Mia said...

alahai kak mieja... suka nyer tengok!!
tahniah!! Rezeki anak tuh

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

banyaknye hasil.
kalau fiza ni jenis mengepam, agaknya byk manala yg dapat. fiza ni jenis malas nak pam. direct jer...

kmieja said...

SARAH: kak mieja kalaou waktu cuti, pam 2 kali (sessi awal pagi + lewat mlm 10.30-11mlm)

Kecuali kalaou balqish tidor sgt lama, barulah kak mieja pam jugak.

CAMPUR EBM DLM 1 hari:

Dalam satu hari blh campurkan ebm, TAPI:

Tak blh campur ebm suhu yg sejuk dgn suhu yg baru di pam, (suhu suam, fresh dari breast).

CThnya: Pam 7am,(dah sejuk dlm fridge) Pam lagi jam 10am (msh fresh). Tidak blh dicampurkan.

Sarah kena samakan suhu kedua-duanya (sejuk+sejuk), bila dah sama sejuk baru blh campurkan. Campurkan bila dah akhir hari tersebut, dah sama suhunya(sejuk+sejuk kesemuanya).

cik_ah82 said...

hehe..tengkiu kak mieja!luv u la!:)

Zakilah said...

salam kak...

Thanks e-mail saya yer....best nyer tengok output susu akak...saya puasa tak larat btol...lembik rasa badan ni

fazian.batrisyia said...

Kak mieja, nak tanya skit la. Anak sy umur 2 thn dah 5 hari tak nak minum EBM, tp nak direct feed bila sy blk keje & mlm. Syg EBM tu tak minum. Perlu tak sy pam lg masa kat opis? Sy risau kalau susu terus merundum. Mohon pandangan akak ye. tq

Kmieja said...

SARAH: Muaaaah :):) Mcamana susu hari nie? :)

ZAKILAH: Minum air byk atleast 1.5 liter :)

Bulan puasa memang letih, dari awal pg tak tidor lagi nie...(kak mieja lah nie) lagilah plak ada mcm2 perangai kat rumah tuh, boleh pusing kepala tau...hikhikhikhik
Zakilah anak br sorang, mesti BOLEH! :)

MOMMAMIA: hehehhe balqish dah semakin byk umur/bulan, susu semakin sikit :)

FIZA: Seronok lagi BF...tak yah pam-pam, jimat masa kalaou kat umah...hehehehhe

YAN: Bg pandangan kak mieja kan...kalaou akak, akak akan pam, sebab bila tak pam spjg kat opis, nanti semakin lama semakin tak der rangsangan, maka semakin larilah/kering susu kat kita sedikit demi sedikit.

Yan pam ikut sessi mcm biasa, dan yan hantar jugak, sparekan ebm spjg pergi kerja kat humaira mcm biasa, time dia mengantok kat umah neneknya, tgh mamai2 tu sumbatkan ebm kat humaira.

Sayangkan...selagi ada susu,usahakan jerk utk pam :)

fazian.batrisyia said...

Terima kasih byk kak meija bg pandangan. Sy terfikir juga utk pam mcm biasa kat opis...nenek pulak kata tak yah pam lg coz humaira x minum...agaknya humaira tu syok tgk nenek goncang susu. Since bln lepas nenek dia ada jaga 1 boy 1+yr. Bila budak tu nak susu, dia pun nak...asalnya tak kisah minum EBM...agaknya humaira tgk nenek prepare buka tin, termos dll tu dia syok...hish...kan leceh tu...minum EBM lagi cepat, bagus..budak2 la kan apa nak kata. Masa direct feed tu slow talk juga dgn humaira...minum lg susu yg ibu tinggal tu, syg Allah dah bg rezeki. Sy akan usaha lg pujuk humaira...doakan sy ye kak...

kmieja said...

YAN: gembira akak baca humaira dah mou minum ebm semula:):):)