July 16, 2010

Pasal Makan..Pasal Kekuatan Diri

Kalau ikutkan hati, dah tak lalu nak makan lobak putih nie......langsung tak blh masuk skrg...kenapa agaknya? Mungkin sebab dah terlampau-lampau/banyak sangat makan kot, sampai tak boleh masuk. Tapi bila mengenangkan balqish, telan jugak si lobak putih ini. Stok last minggu nie.....

  Yang nie si lobak putih, tekak sudah reject.....grgrggrgrhhrhrrghh...telan jerk....

Yang niee....mama suka makan....ohhhh stok mama sudah habihhhh.....


Yang nie....bolehlah...tp lecehlah nak bancuh2 compare fresh milk lagi senang nak minum....banyak lagi tak minum tu...


Walau apapun, semangat kena kuat....msh jauh lagi perjalanan mama & balqish....baru nak msk 14 bulan balqish, bila makan bila minum mesti ingat dia....kalaou aku makan benda-benda tak senonoh, susu aku mesti akan kurang...kalau aku tak kuat mengepam, susu aku mesti drop...sebab balqish bukan bayi lagi, kalaou masih bayi, hormon susu pon masih tinggi dan senang untuk di rangsang....makanya akulah yang kena rajin merangsang urat susu disamping balqish menghisapnya. Otak kena positif, setiap kali mengepam aku akan target berapa oz yang patut aku dapat......insyaallah....al-baqarah ayat 60 & doa tak pernah aku lupakan...Seminit dua aku terleka....maka aku akan kehilangan banyak oznya...moga hari-hari aku  sentiasa di beri kekuatan olenNYA...

sekadar untuk peringatan diri sendiri.....





9 comments:

Nurul Aznil said...

Salam,

lobak putih buat murtabak megi kak!
or campur buat bubur.
my mum ratah macam ulam...
member opis lama bleh dgn air skit then makan ngan nasi panas-panas ngan kicap cair manis...

tapi itulah... antara tekak terima atau tidak jer...

azura samsuddin said...

sukenye sy tgk stok sus akk n sukenye sy baca akk 'rasi ngan byk benda..mcm2 sy try tp x rasa boom sgt B ni..sy msh lg bfeed anak tp susu x meriah st dah..anak dah 18 bulan..kalo sy reschedule smula jadual pam sy adakah boleh dpt mcm dolu2 jugak kak? sedihlah kak..

email sy:azurasamsuddin@yahoo.com

Kmieja said...

SHIN: macamana nak buat? akak tak pandai masak hikhikhikhik....


dulu-dulu zaman allysha, ali memang suka sgt lobak putih...sedapp jerk rasanya....tp time balqish, eiii makin tak boleh msk.....agaknya dah mangli kot ekk? tp khasiat lobak putih byk jugakk utk elak penyakit lain kan....rugi rugi hikhikhikhik

izzahazfar said...

kak,
dalam pantang lobak putih leh makan tak?

ada resepi?

mekasih

munna said...

apsal kena mkn lobak putih... boleh tambah susu ibu ke

Kmieja said...

AZURA: nanti kak mieja share:):), dr pengalaman yg lepas2..

Kmieja said...

MUNNA: lobak putih salah satu cara utk banyakkan air susu.

Kmieja said...

IZZAHAZFAR:

Dalam pantang boleh makan lobak putih, itu makanan ruji akak masa dlm pantang dr. anak 1st sampailah yg ke-3 :):) Hari-hari lobak putih.

Trylah....

RESEPI: try belek2 entry tahun 2008/2009, akak ada letak ...nak buat jus pengaga pon akak ada letak kat entry yg lama-lama tu :):)

azura samsuddin said...

kak, tolong zura yer..tq sgt!!