July 28, 2010

Di Sebalik Cerita

Excited tunjuk kat papa masa beli alfalfa, perbualan mama & papa :

Mama: papa...nielah alfalfa....
Papa: haa....nie makanan lembu nie....
Mama: ehhhh mana papa taou nie makanan lembu?
Papa: laaaa tak belajar geografi ker? Lembu-lembu kat Argentina makan alfalfa.... Argentina paling terbesar menternak lembu & negara yg menanam alfalfa...
Mama: ehhhh yer ker? tak taou pon lembu mkn alfalfa (hehehhehe) pastu mama gelak... 
Papa: Lepas nie jadi macam lembulah....
Lepas tu dah makan:

Papa: rasa mcm taugeh .....
Mama: sedap...sedap...blh tukar lobak putih....suap kat balqish, dia pon senang nak kunyah/makan dgn nasi lembik dia.

alfalfa

direndam,buang kulit kekacangnya

Campur gracecup + alfalfa.





 Goreng berkuah,..balqish senang nk mkn sebb halus-halus.



15 comments:

syikin said...

ni ke alfalfa?
yg saya tau alfalfa shaklee je, hehe
k.mieja beli kat pasar ke?
mcm menarik je

Kmieja said...

SYIKIN: a'ahhhhhh alfalfa fresh :)kak mieja beli kat JJ,coldstorage pon ada jual rasanya :)

Hazu~ said...

waahh..rajin betul la k.mieja ni beli ulam dan sayur penambah susu dalam bentuk fresh.

saya kalau beli pun tak tau nak masak.

p/s - saya ada tag akak di blog saya. akak ada tengok tak?

az rina a.k.a jaijina said...

cenggini rupenya alfalfa ek..yg saye tau shaklee aje ade alfalfa tu..

azura samsuddin said...

owh kat JJ/coldstorage de jual ek?/ boleh g try cari...

Suliana said...

wah..mcm2sayur dah akak tunjuk ek :-) mesti cuba ni.. hehe..

Kmieja said...

HAZU:kena rotatekan tiap hari...benda yg berbeza, kalo idak jemu gak kak mieja nk telan benda yg sama:)

PS: nanti akak tgk tag, tq:)

============================

RINA: ada yg fresh :) gie cari cepat :):)byk khasiat lain selain membanyakkan air susu....


===========================

ZURA: a'aahhh ada jual, JJ jual alfalfa dari SYDNEY.

Zakilah said...

mahal tak jj jual rm brapa?

Kmieja said...

Zakilah: tak mahal satu pek (kotak kecil) mcm kat gambar 1st tu RM4.90, kiranya sekali masak...puas makan:)

nak campur dlm cekodok udang+alfalfa,nak campur dlm sandwich, nak buat salad pon blh...:)

izzahazfar said...

kak,
saya syer pasl ni dlm blog ye!

mekasih..

zah link pasal ulam2 kat blog zah..

Kmieja said...

IZAA: ok sama-sama kasih :)...

mama rifQy said...

akak..kat mane la sy nak cr bnde nih kat TRG..HUhuhu..
huwaaa..nak gak!!

Takut bile tibe puasaa..me takut SUSU!!

akak..bagi cadangan sket utk ttambahkan suus/maintainkan ms bulan pose

Ina Hashim said...

uiks...ni ke alfalfa?macam pea sprout yg akak biasa beli kat hypermarket je...

Kmieja said...

MAMA RIFQY:

Try cari kat tesco/carrefour, kot-kot ada jugak. nk pos kat mama, takut rosak plak...

utk bulan puasa, biasanya susu tk akan drop bg baby yg usianya 2-12 bulan. pengalaman last yr balqish 4bulan lebih, susu tak drop ms puasa, menten...tapi bila baby dah lebih 1thn, susu akan berkurangan time puasa (pengalaman ms ali iqbal) kalaou pg dpt 8oz, ptg dah tinggal 6oz, bermakna dlm 2oz lari.

Start dari skrg, kerapkan pengepaman. Kalaou sebelum nie jadual pengepaman 3 kali kat opis try selitkan jdk 4kali kat opis + mlm juga. Kerapkan jd 2jam pon ok jugak, tp bila kerapkan pengepaman susu mungkin dpt kuranglah sket, cuma bgsnya cepat kosong breast, cepat di isi semula permintaannya.

Setiap apa yg kita makan, makan makanan yg blh membanyakkan air susu spjg masa. Mcm akak, akak alah pada benda2 yg berangin/bisa/sejuk, jdk akak cuba elakkan, bila makan makanan yg angin/bisa susu akak blh drop.

Mieja said...

KAK INA: a'aahhhhh....kat kotaknya ada tulis alfalfa...try kak ina tgk nanti:):)