May 21, 2010

EBM -cara menyimpannya

diatas permintaan hah, nie k.mieja letakkan cara-cara nak store EBM:
 
Bahan-bahannya seperti dibawah:
  1. ebm
  2. plastik susu
  3. getah utk pengikat
  4. gunting
  5. masking tape
  6. pen

Sebelum pack ebm, lekatkan masking tape utk date/time/oz. Macam k.mieja store 5oz setiap satu sebab balqish sekali minum 5oz. utk menyenangkan kerja, pack siap-siap 5oz.


 
Pack ebm mengikut sukatan berapa banyak bb minum setiap persession, cthnya kalaou bb minum 5oz, kalau rasa was-was nak tuangkan ke plastik, try buat macam kat bawah nie...plastik tu masukkan dlm mulut botol, dan tonggang cepat2...
 

Goncangkan bukan dgn cara kasar/kuat (golekkan)dahulu, bg sebati lemak+air susu tu, dah sebati tuangkan ebm cepat-cepat dari botol keplastik, sebab takut tumpah. Mula-mula rasa kekok, lama-lama dah rasa ok...


















Bila dah siap masukkan kedalam plastik, make sure ikat ebm jangan terlalu padat. Berikan ruang udara dlm 1cm atau lebih, supaya bila sudah dicairkan senang nak sebatikan lemak+air ebm tuh.













Taraaa...dah siap, boleh simpan dlm fridge dahulu, selepas 24jam boleh bekukan terus utk simpanan. Ramai ibu-ibu bila sudah siap mengepam, susu masih suam-suam selepas pam, terus dibekukan....silap tu...tak boleh bekukan terus, kena msk dlm fridge biasa dahulu utk samakan suhu ebm. Nak mudah, pack ebm selepas pam, tak banyak kerja kat rumah...kalaou pack kat rumah, mcm leceh sebab memakan masa nak mengerjakan ebm2 nie....(itu apa yg mama rasa....lecehhhh/renyah skit).

9 comments:

Suliana said...

sya letak dlm botol je, plastik tak de..hihi..

kmieja said...

su,dulu2 akak pon store dlm botol jerk senang...tp sebab makan ruang, terpaksa pack pakai plastik...renyahlah pakai plastik nie, buang masa nak mengulitnya :):)

Hazu~ said...

ooo...kena simpan dalam peti dulu ye. saya biasa masuk je freezer terus. tak tau pun. kalau letak dalam peti ais 2 hari baru masuk freezer takpe ke? plastik tu pakai buang ke boleh recycle?

My Kid's Story said...

salam kak, seronok baca blog susuan akak.. tapi nak share skit n nak tanya pendapat akak la. betul ke susu ibu x elok d goncang? sy pernah terbaca dalam susuibu.com dulu..

k.mieja said...

HAZU: susu yg baru dipam kena msukkan dlm freezer suhu biasa dahulu 24-36jam, selepas tu boleh dibekukan utk stok. Apa yg laktasi brief dulu, susu akan rosak kalaou terus dibekukan sebab suhu susu yg baru diperah msh suam. Lepas nie, simpan dlm suhu biasa dulu. Plastik tuh pakai buang, tak boleh recycle.

k.mieja said...

MY Kid: susu ebm yg disimpan dlm fridge suhu biasa akan bertukar kpd 2 lines, lemak+air.Kena goncangkan dahulu utk sebatikan lemak+air bg samarata. Itu yg laktasi ajar akak. Bila awak keluarkan ebm dr petibeku, bila ia dah cair, kita perlu goncangkan juga...goncang utk samarata/sebatikan semula pati2 lemak+air tuh...kalaou tak goncang, macamana dgn lemak2 yg melekat kat tepi botol? zat2 tu yg tertinggal...zat itu utk baby...

Apa-apa info pasal bf, kena rujuk dkt laktasi. Akak lebih suka telepon tanya mereka, sebb mereka pakarkan....:):) so kalau ada pertanyaan, try refer dkt laktasi terus:):)

k.mieja said...

GONCANG: bermakna jgn terlalu kuat, goncang dgn manja-manja gitus:)....bg sebati lemak+air.

Nurul Aznil said...

Salam,

huby saya dulu suka goncang sampai berbuih. then dia gelak kata, "MILKSHAKE". bertuah sungguh.

gunting tu buat apa kak?

k.mieja said...

SHIN: goncang manja jerk, bg lemak/air tu sebati semula...GUNTING: utk gunting masking tape...:):)