March 30, 2015

Fasa 2 @ Dapur Part (7) Frame Tingkap, Wiring & Plaster Simen

Progress pada 26-30 Mac 2015
  1. Memasang frame tingkap
  2. Wiring 
  3. Masih dalam proses menyimen dinding/plaster simen
  4. table top /counter top (kitchen)
untuk tarikh 26-30/3/2015, selama 5 hari mereka gigih berkerja. Laju sangat mereka buat kerja sampai saya rasa tak terkejar nak cari barang-barang seperti tiles, sinki, hood & hob dan lain-lain

penandaan untuk tempat wiring -plug dan swiss lampu pada 26-27 Mac 2015

frame tingkap sedang dipasang pada 26/3/2015
full wiring 27/3/2015 memakan masa selama 2 hari
26/3/2015 dalam bilik - frame tingkap dan wiring plug aircond
plug dekat dapur - wiring pada 26-27/3/2015
pemasangan wiring dekat area dapur
lagi untuk wayar-wayar yang dipasang
tanam paip dalam simen dinding
lagi wiring area dapur
area bilik
dawai dipasang di dinding sebelum proses memplaster dinding
 Tarikh 29/3/2015
 pintu ini dibesarkan lagi so, pekerja ini tengah menampal batu dan simen plaster
 mereka berkerja pada 29/3/2015 siap menampal plaster dinding utk tugasan hari ini
 cuaca panas terik, sangat kagum dengan mereka yg sangat gigih berkerja dan memahami kehendak tuan rumah berbeza betul dengan pekerja dengan kontraktor yg sebelum ini, bila mintak design mcam2 mereka mula tarik muka.
dah hampir siap utk sepagi bahagia luar dan dalam, dah siap semua, mereka sambung buat table top pulak. kali ini untuk rangka kitchen  try pakai batu pulak, sebelum ini dekat rumah lama counter top pakai solid surface, 10 tahun dulu murah sikit solid surface, skrg tak taulah harganya....tapi bila fikir semula nak buat kitchen kabinet yang tahap grand-grand, rasa satu pembaziran pulak.....maka muhasabah diri, pakai yg simple sahaja....pakai kitchen kabinet material jenis berkualiti, lama-lama nampak kusam jugak ...so, kali ini ubah citarasa pakai yg simple dan murah, tak semestinya murah tak nampak cantik, kan?

 dapur comel dah siap plaster simen

 29/3/2015 - mereka buat table top
dah siap rangka table top - 30/3/2015

siap table top untuk dry kitchen - 30/3/2015

2 comments:

fazian batrisyia said...

best tgk progress rumah k mieja....dapur sy frame aluminium aje...

sumysya said...

kemas nampak plas simen umah..nak tanya solid surface tu pebenda?? klu x keberatan leh x waaps sya 019-9151360 nk tau kos wat dapur tu?? tgh nak bajet renovate umah gak ni