March 3, 2015

Appointment Dengan Gynae

lama sungguh saya tak blog walking kengkawan, minta maaf bussy terlampau
jutaan terima kasih buat mereka yg sudi dtg kesini
baru hari ni sempat nak update blog yg lama 'tersepi' ini :)
tapi tak sempat jugak nak bw kengkawan
update laju-laju sebelum balik dari pejabat
dekat rumah memang khas untuk famili
tak ada masa nak buka blog walaupun pakai phone sekali pun

semalam 2/3/2015,  appointment dengan gynae kesayangan Dato' Dr. Hamid Arshat
yearly checkup menjadi rutin dalam kehidupan tahunan saya
buat pap smear dan check-up yg lain juga
rutin setiap tahun, walaupun bebas dari sebarang penyakit
tapi pemeriksaan haruslah dilakukan setiap tahun
org perempuan inilah aset yang paling berharga untuk di jaga dan kesihatan
begitu juga dengan penyakit yg lain
semakin ramai di zaman yg serba canggih ini mendapat penyakit ini
especially kanser rahim dan lain-lain (nauzubillah, moga kita semua dijauhi)


APA ITU PAP SMEAR? info details sila google lah ya.
kepada yg tak pernah menjalankan pemeriksaan haruslah pergi berjumpa dengan Gynae.


PAP SMEAR Sejenis ujian untuk mengesan samaada ada atau tidak ketumbuhan kanser pangkal rahim, Ujian ini berdasarkan di atas pemeriksaan sel-sel yang diambil contohya dari pangkal rahim.Jika Pap Smear itu negatif,ini adalah berita baik.Tetapi jika keputusan abnormal atau luar biasa,beberapa ujian lain seperti biopsy of cervix perlu dilakukan untuk mengesahkan ada atau tidaknya kanser pangkal rahim.Biopsy adalah pengambilan secebis tisu yang disyaki kanser dari pangkal rahim dan kemudian dikaji sel-selnya dengan inikroskop oleh pakar kaji tisu (histo-pathologist).

Balqish dan atuk mid, gynae yg menyambut anak-anak ...menyambut balqish ketika lahir.
Kami sentiasa mendoakan kesihatan atuk, moga dikurniakan kesihatan yg baik dan sentiasa dalam lindungan ALLAH S.W.T, amin. Terlalu banyak jasa beliau kepada masyarakat dan negara.

setelah hampir 6 tahun, barulah bawak balqish jumpa atuk mid semula. Dulu dia kecik memang tak bawak setiap kali yearly checkup...renyah dan berragam bila masih kecil kan...menunggu giliran pun lama, boring dah lama sangat. Model vitamin C, aunty bagi :)



9 comments:

Dunia Zumal said...

Amboi Balqish bergaya sungguh yer
^-^

Kathy R'bain said...

Ye la...mustahak bagi kita buat pemeriksaan pap smear ni.. Kathy baru buat 2 kali..

suhailah hamid said...

Wah dr hamid arshad gynea akk ye...smg dr hamid sentiasa sihat. Byk sgt jasa beliau pd masyarakat..

paridah said...

assalam wah bersama ganeay terkenal datuk dr.hamid arshat ya..moga tiada sbrg masalh kesihatan...

Kayu Manis said...

bgus sgt... tpi knor yg tk bgus...
setiap 6bln..kn..
kita knl doc ni...

anajingga said...

dah lama tak dengar khabar dato prof,dulu selalu muncul di tv kan,bagus Mieja buat pemeriksaan kesihatan wanita ni.

Suliana said...

as salam kak miza. su dari bersalin hari tu bertangguh2 nak wat pap smear. hehe. insya-Allah nak buat juga ni :-)

Fiza Rahman said...

Tak buat lagi pap smear :-(

LYAfrina said...

mmg penting buat app smear.. lya bru buat sekali..thn 2010.. takutlah.. hehe..pdahal bkn sakit pom kan