February 17, 2015

Telur Pindang Warisan Johor

aktiviti minggu ini membuat tempahan telor pindang untuk regular customer saya
minggu ni minggu sangat bussy, maka saya buat keputusan memasak telor pindang di kampung
dekat kampung lebih banyak bahan-bahannya, daun-daun herba boleh dipetik sekeliling rumah aja
compare dekat sini kena ke kebun wakaf  untuk mendapatkan bahan-bahannya

banyak khasiatnya telur pindang ini
walaupun ada setengahnya tak suka baunya yg dikatakan busuk
tapi anak-anak suka sangat makan kecuali allysha.

 telur dibasuh bersih dahulu sebelum diisi dalam periuk.

tabur kulit bawang dan herba-herba lain sebelum di rebus
100biji tempahan
selebihnya kita makan sefamili
siap packing dan hantar kepada yg menempah.

18 comments:

Jari Manis said...

ada yg x suka..JM suka sgt samapi di hirup2 kuah nya tu

iryanty ahamad said...

sedapnya telur pindang...berapa sebiji jual nie...

fazian batrisyia said...

wahhh...gigih kak mieja kita ambil tempahan telur pindang ni. Yes johorian mmg terkenal dgn telur pindang.

SSulieana said...

saya suka saya suka

εïзmummyHazaεïз said...

Akakkkkkk,haza suke telor pindang... MasyaAllah sedapnye....

CikLily Putih said...

tak minat telur pindang tapi suke tengok je..

tiga lalat said...

Salam. Hee sudah lama saya tidak makan telur pindang.

hainom OKje said...

Ohhh buat bisnes telur pindang yer....bagusnyaaaa....

NaqHuHiNes said...

MasyaAllah my favourite nih!!! nakkkkk ...

suhailah hamid said...

Apa sebenarnya rasa telur pindang ni ye? Sbb bau pun dah x lalu...

TukangKebun said...

Lama tak makan telur ni.
Sifu please teach how how.

Wardah Aneesa said...

byknyeee kak, rasa dia mcm mna telur nie kak..

paridah said...

TELOR PINDANG MUSIM KENDURI KHWIN BNYAK DISEDIAKAN...

Zaitun said...

Kak zai suka makan ni. Kalau ada kawan2 yang berasal dari Johor buat kenduri mesti ada telur pindang.

@e_da said...

masa saya kak kawin mak buat telur ni.. 3 hari rebus.. memang sedap lemak2 kan kak.. tradisi org johor..

Kathy R'bain said...

Hehehehehe..johor wajib telo pindang ni. MIL pun tiap kali ada majlis kenduri khwin wajib buat telo pindang..

CKSabihah Bee said...

saya tak pernah cuba telur pindang..org kata rasanya herba2 gitu...suami siap kate busuk lagi..teringin nak cuba!! ^_^

Faeez Mokhtar said...

salam... macam mana nak tempah ya