February 14, 2015

Petik Cili

kisah hari isnin 9/2/2015 petang selepas balik dari pejabat
sempatkan jugak petik cili
sebab terlalu banyak yg dah merah-merah
ada jugak dah jatuh-jatuh sendiri
mak kata, kalau tak petik  nanti boleh buat pokok cili mati
dalam memetik cili, terjumpa cili yang cute bercabang macam kat bawah ni

 cili yang bercabang dua...

3 cili yang berbeza, cili gemok dan cili kurus panjang tu tanam pakai benih yg beli kat pasar. cili pendek-pendek, benih dari kampung, dulu mak tanam cili tu jual dekat pasar sebab dah tak termakan, Bila kena banjir habis mati semua....tinggal utk makan sikit-sikit jerk...

14 comments:

Nooriah Abdullah said...

wah banyak nya cili, fav kaknoor ni tanam cili MIza, first time jumpa cili tu bercabang, cam kembar lah tu kan versi cili...

iryanty ahamad said...

cilu bercabang tu prtama kali tengok..untunglah boleh jumpa depan mata... :-)) ..

berbudi pada tanah..hasilnya mmg puas hati..kalau beli dah berapa rm tu..jimat kan

Zaitun said...

Untungnya tak payah beli cili. Harga kat pasar pun mahal.

insan marhaen said...

jiran saya penanam cabai pernah kata susah nak tanam cabai yang hasilnya cantik elok macam penanam orang cina dok buat...

suhailah hamid said...

Kecik pendek tu pedas giler..hat besar tu x pedas sangat. Tp mkn cili padi makan jd berselera..

paridah said...

RAJIN JUGA BERTANAM CILI YA..SENANG NK DIRAMPAIKAN DLM MASAKN..

Kathy R'bain said...

Wah..banyak jenis cili..

Ayu Jafri said...

suka ngan cili pendek2 tu... comel n pedassss....hihi

SSulieana said...

ish kenapa nampak cili ni pun boleh terliur...haha

TukangKebun said...

Cili kembar tak seiras ya hehehe...

kehidupan sihat said...

best ye petik2 cili..nana tanam xhidup2 ..hehe

salam perkenalan & jemput ke blog nana

suka suka said...

Agaknya cili akak yang ditinggalkan tu dah merajuk kut... dah lama tak kena belek.... banyak betul hasil Amiiza ni...

Jari Manis said...

cili yg gemuk2 tu msti pedas kan

hainom OKje said...

Cili yang kecik tu mesti pedas berapikan.... cili padi kampung rasanya tu...