February 7, 2015

Allysha @ Cermin Mata

Dah lama allysha mengadu rabun
makin hari makin tak berapa nampak bila cikgu menulis kat papan putih
ini semua gara-gara banyak sangat tengok skrin iphone/ipod/ipad
ada artikel dari suratkhabar tahun lepas pernah dikeluarkan mengatakan
kanak-kanak mudah mendapat rabun kerana terlalu kerap bermain games dan lain-lain di hp/tab
memang tak dinafikan kanak-kanak skrg lebih mesra bersama gadjet-gadjet tersebut

sedikit kecewa allysha sudah rabun macam mama dan papanya juga
selalu pesan dekat allysha dulu, bukan senang menjadi org rabun ni
jagalah mata elok-elok...

 check mata, power masih rendah jugak 100 mata kanan, 75 mata kiri & silau 20
harap-harap boleh kurang power mata tu semula

spec pilihan allysha


15 comments:

Bunda a.k.a KN said...

Salam hujung minggu...

kebanyakkannya macam tulah anak2 sekarang ni...tak boleh nak elakan dengan gadget2 ni...

Berpada2 lah ..

Kakcik Nur said...

Anak2 sekarang ramai yang bermasalah penglihatan di awal usia. Adakah berkaitan dengan pemakanan agaknya?

suhailah hamid said...

Anak2 mungkin x faham kot pakai spec bkn suatu perkara yg menyeronokkan. Pasni kene kurangkan tgk gadget. Minum jus carrot hari2.

Saniah Ahmad said...

sekarang ni bila nak tukar power je kena berkira2 coz bingkai lebih mahal dari cermin,,ada yang murah tapi kena cari banyak tempat,,harganya pun semakin hari semakin mahal,,

paridah said...

kalau dh rabun terpksalah pakai cermin mata kan alysha...kalau x susah nk bljr tu...

Nabila Syifa said...

follow sini #594

yong norliza said...

kiut ~

Kathy R'bain said...

Anak dara kathy pun dah rabun sejak tahun 5 g sis..

Kakzakie said...

Kalau ikut pengalaman kakak dan lihat pada anak-anak kakak ni Mieza bila dah pakai spec ni tak adanya power turun tapi makin naik adalah... susah tapi nak buat macam mana kalau dah terpaksa...

Ave Ry said...

Saya menggunakan kaca mata dulu semasa high school, bukan kerana gadget kerana semasa saya belumlah ramai, tapi kerana dulu saya suka membaca buku dekat-dekat sambil tiduran

Daddy Ziyyad said...

betul tu, susah kalau rabun ni...
nak buat aktiviti fizikal, macam bersukan yang ada body contact, mmg susah sikit...hihihih..jadinya, macam saya, kena lah pakai contact lens

Kayu Manis said...

kecik-kecik rabun masaalah sikit.. tkut hilang fokus nk mmbaca.. kna biasakn pkailh bila dh pakai spec tu..

hainom OKje said...

Dah rabun nak buat macamana. Makan carrot banyak banyaklah....tak pun tengok daun hijau selalu katanya boleh jaga mata....

adianiez AIDA said...

anak2 dara aida juga da ber spec.
sedih sgt time confirm diorang rabun hu hu hu...
terlalu awal.
tapi... redha ajer la.

LYAfrina said...

waa.. dah berkacamata dia..