February 13, 2015

ALFALFA

dah lama alfafa ni tak ada dijual dekat AEON Equine Park
selalu mencari tapi susah sangat nak ada stok
semalam, mencari ulaman disana terjumpa alfalfa sprout
sukanya tak terkira :)
inilah makanan ulaman ruji sepanjang menyusukan anak-anak
tak pernah tinggal selain dari lobak putih, dah boring lobak putih alfalfa menjadi kudapan
kisah alfalfa boleh selak-selak entry lama sekitar 2010 kalau tk silap...

kepada ibu-ibu yang masih menyusukan bayi anda
kepada mereka yg suka makan ulaman
kepada yang berhampiran dengan AEON Equine Park
stok alfalfa dekat AEON masih banyak, cepat-cepat borong :)

Banyak khasiatnya selain boleh membanyakkan air susu, ia juga boleh menurunkan kolestrol mencegah sakit jantung, stroke, mencegah kanser, osteoporesis dan banyak lagi - kebaikannya bolehlah google.

harga murah sikit RM5 dari biasa, dulu biasa beli kat jusco rm5.90

Kisah mula-mula makan alfalfa agak kelakar perkataan yg keluar dari cik abang:) seperti di:
KISAH DULU


11 comments:

insan marhaen said...

bukan nama sejenis rumput ke?

masa saya belajar sains pertanian kat menengah rendah dulu, rumput alfalfa di jadikan makanan kepada lembu susu di New Zealand.

AMIIZAA said...

salams uncle:)

betul...macam hubby saya cakap dulu:)kisah ada kat sini:

http://memorisusuanku.blogspot.com/2010/07/di-sebalik-cerita.html

iryanty ahamad said...

alfafa ni yang macam produk alfafa warna hijau tu ker..

suhailah hamid said...

K.mija mmg dia tulis alfalfa ke? Sbb tgk di giant seakan2 dlm gmbr tu tp bkn tulis alfalfa. Tulis sprout apa ntah...

Sha Nikitasakura said...

Bru tau ni alfafa..Pasni blh tanam alfafa pulak..

paridah said...

SEDAP KER..XPERNAH MKN PUN..

Kathy R'bain said...

Hmmmm...canggih namanya..

Ayu Jafri said...

yes, betul...Alfalfa ni mmg well-known sebagai herba yang sgt bagus utk bantu membanyakkn susu bdn.juga bagus utk dalaman wanita,gitu...hehehe

Fyda Adim said...

tak pernah makan kak miza. saya makan alfalfa shaklee adalah..:D

Jari Manis said...

x pernah mkn..kiranya mkn seperti mkn ulam tu kan

hainom OKje said...

Selalu gak nampak kat Aeon tp tak ambik pot apa ke bendanya. Nanti nak gi dekat nak tengok....