January 23, 2015

Diari Tanaman Hijau

dah lama pokok-pokok semakin terbiar
hari tu musim hujan, jadi terasa pokok-pokok ni di abaikan
skrg dah musim panas
baru seminggu panas, pokok jambu bol tiba-tiba layu pulak
terkejut dan ralat jugak sebab benihnya susah nak cari
tapi rasanya blogger Diana @ Tukang Kebun mesti ada benih
bolehlah intai-intai biji benih dekat beliau

Mungkin ini last menanam, sebab insyallah dalam masa terdekat nak renovate rumah
debu-debu pasir habuk boleh mematikan pokok-pokok
better stop dulu dari menanam

 
satu kesilapan besar asyik lupa nak tambah tanah.
semak semula rumput dah panjang, hari tu baru jerk cabut
 tanam pokok petola, tapi pelik sebab dah keluar bunga dan buah.
pelik sangat...
 tengok buah petola pon kecik jerk...
beli benih kat tesco
jagung last, pokok-pokoknya juga dah mati
dapat 2 kali petik dan rebus tapi jagung ni cacatlah.....tak cukup zat kot
budak-budak nie berebut pulak bila rebus jagung ni selalunya beli jagung langsung tak pandang

pakcik belalang ni suka betul makan daun
tu dia tengah makan daun bendi
cili pon banyak dah merah tak terpetik....kalau gugur tumbuh benih pon bagus jugakkan

terpandang budak bijak ni dalam file simpanan.....mama rindu sangat dekat Elsa
suka menjerit-jerit bila mintak makan, bila panggil nama dia cepat aja awak lari kat mama
elsa dan ana pun suka mengempeng, suka makan rambut mama dan papa
emmmmmm terasa betul kehilangannya.....rasa sunyiiiii sangat....selalu sibuk nak bagi makan nak bagi susu nak jirus  kencing beraknya dalam toilet...kenangan yg tinggal :(


13 comments:

Kakcik Nur said...

Rajinnya menanam. Dah dapat hasil pun...

Berbanding suami, tangan kakcik kurang menjadi kalau menanam pokok2 ni... :)

anajingga said...

ada juga yang berhasil Mieja, kebun blkg rumah kak ana banyak yg mati ketika musim hujan berpanjangan yang lalu,pokok kedondong tumbang dan limau kasturi pun mati..kena kembali berkebun pasni :)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

minat menanam rupanya hehe...

geram tgk pokok cili tu....

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

minat menanam rupanya hehe...

geram tgk pokok cili tu....

Nao Mei said...

Alahai kak..sayang bebeno tanaman hijau tu kak..hihi..sedih lak..layu selayu2 nya

Norhana Marsom said...

rajinnya akak menanam...suka tgk pokok2 tu..

εïзmummyHazaεïз said...

Kenangan...
K.mieja sayangnye pokok jambu bol tu ye... Haza ade dpt pokok avocado giant vietnam pon dah macam pokok k.mieja.. Mmg tangan haza paneh kot

paridah said...

SALAM HUJUNG MMINGGU...RAJIN AMIIZA BERKEBUN...HINGGA XTERMKN HASILNYA...

Zaitun said...

Sedih kak zai baca tentang kematian kucing amiizaa. Kalau terasa sunyi cari aje pengganti.

Jagung feveret kak zai.

SSulieana said...

jagung rongak tu namanya kak mija...hehehe

TukangKebun said...

Musim tak menentukan. Sekejap panas sekejap hujan jadi bila panas banyak pokok sayur tiba-tiba berbunga.

LYAfrina said...

alahai..xde rezeki nk tumbuh pokok jambu tu,, maybe cuaca panas.. lya bab bercucuk tanam mmg x reti..

fazian batrisyia said...

gebunya yg bawah sekali tu....ni kalau anak buah sy si kembar tu dpt....mmg kucing tak jejak Tanah...dikepit aje ke hulu hilir