October 22, 2014

Kisah Tebu

dapat tebu dari seorang kakak Cafe
Punya lah byk Kak nor bagi tebu-tebu ni

bawak balik rumah excited nak ajar dia org makan tebu
tapi semua tak pandai makan
allysha ali iqbal & balqish tak pernah makan tebu
minum air tebu jerk selalukan...itupun kena cari yg betul-betul fresh dan pekat airnya

zaman kanak-kanak. dulu masa kecik-kecik terror sangat makan tebu nie
gigit jerk kulit tu dengan gigi, dah dapat airnya, sepahnya buang
budak sekarang mana jumpa situasi macam ni

ada 3 jenis tebu yg kak nor bagi: warna hijau, kuning & tebu kecik (kurus) sikit.
mengamit kenangan zaman kanak-kanak..Potong panjang-panjang mengingatkan arwah nyai dulu suka potong macam tu....dah tua-tua nie baru jumpa semula-mkn tebu....air tebu biasalah minum kan.....hiksssss
siap potong kecik-kecik utk memudahkan budak 3 org tu makan, yg kecik-kecik tu papa potong sebab takut budak-budak ni tercekik,  yg panjang-panjang tu mama yg potong. Tapi dia org tak pandai nak mengayakan makan tebu....kesiannnnn :)
1st time tengok...aqish kata tebu tu apa mama? aqish nie trylah makan, dia gigit-gigit jerk tak pandai nak hisap airnya...allysha dan ali langsung tak sentuh... budak zaman sekarang...
 yang nie dah siap potong kecik-kecik nak tanam depan rumah (luar pagar), kononnya nak tanam 3 tempat sekali tak sempat.....cangkul dah putus dua.....
Pakcik tengah mencangkul lubang kedua, tiba-tiba cangkul pun putus tak boleh pakai...huahuahuahuaaaaa....tergendala projek tanam tebu...
Cara nak tanam tebu kena baringkan....matanya dekat atas...
ok, dah tanam....harapnya jadilah pokok tebu yg gemok dan montel hehehheheh
pokok pisang kedua yang ditanam diluar pagar....emmmm...habis patah pelepahnya.....kurus....
pokok lengkuas nie pon tak berapa nak naik.....tanahnya tak berapa sesuai kot....

pakcik dah beli cangkul baru....yeahhhh...beli dua sekali....yg comel tu pakcik kata saya punya....eh comel sangatlah....cangkul comel nie mesti jd hak milik dak aqish.....:)
possing lagi cangkul comel saya....tanpa cangkul hilanglah seri tanah..... hehehheheheh.....



Happy holiday semua!
Happy Devapali kepada yang menyambutnya!

15 comments:

ch@ said...

best rumah dikelilingi tanah, bebas menanam. btl la, menggamit memori mkn tebu tu, lagi best mkn atas daham pokok, dgn angin sepoi2 bertiup. sweet memori.

NaqHuHiNes said...

Hahaha ganaz jugak pakcik mencangkul sampai putus dua :D

Wah dapat rezeki makan tebu fresh, hati-hati tang gigi tu ye Amiizaa.. gurau je.

Nastyna said...

kan...elok bagi budak2 sekarang merasa, kita dulu seronok dah macam gajah telan tebu dengan batang2 gitu hahaha.

εïзmummyHazaεïз said...

Lama dah x mengunyah batang tebu.. Sedap ni. Anak haza lagi la xpernah. Kat kg xjumpa pulak pokok tebu

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

mykids pokok tebu pon tak kenal..hehe

Yaati Nor said...

bestnya dpt tebu..seronok dpt berkebun..rumah seri kembangan kan kak?

Yaati Nor said...

bestnya dpt tebu..seronok dpt berkebun..rumah seri kembangan kan kak?

Sofu Hashim said...

kak Mieja
memori mkan tebu potong kecik tu
masa dolu2 :)

Kakzakie said...

Comel pulak cangkul tu:)

Kakak sampai sekarang kalau makan tebu masih style hunggis lagilah dik.. rasa lebih sedap pulak. Anak kakak dulu masa kecik pun kena buat macam tu.. sekarang dah besar dah macam mama dia juga hunggis, kunyah, sembur hahaha...

TukangKebun said...

Standby paranglah juga dear in case cangkul terpatah. Pakai parang pun boleh selit keratan tebu.

sud@is said...

Nostalgia... gigit tebu smbil naik basikal

@na said...

Salam miza,
tengok tebu ni mmg nostalgia habeesss...hehehe...suka sesangat mkn tebu...tp tk penah tnm la plk...

nini said...

rajinnya brrtanam kak....

well saya pon tak pernah makan tebu kot,,,hihi

norliza romizi said...

saya masa kecik2 suka makan tebu. dh beso x boleh la. dah tua tua ni ngilu je tgk tebu. hahahahaha

tq kak komen blog kita...

LYAfrina said...

dah lama x mkn tebu camni... sedapnya