October 7, 2014

Aqish@Rambut Yang Kusut

Kisah rambut kusut, mereka berdua simpan rambut panjang.
Pagi tadi  nak pergi sekolah rambut aqish kusut sekali lagi
tiap kali cuti yang agak panjang rambut mesti kusut
baru 3 hari, rambut dah mula kusut
kusutnya tak nampak di mata kasar@ luaran, kusutnya bersimpul-simpul dekat dalam rambut
jenis sikat tak habis, sikat bahagian atas saja, bahagian bawah sikat lebih kurang kusutlah dia..




Rambut kusut nie mama tarik satu-satu bagi luruskan semula. Kalau tak, ia bersimpul-simpul dekat dalam rambut.

rasa macam nak buat video nak tunjuk macamana nak solvekan rambut yang kusut
Rambut Allysha & Balqish memang simpan rambut panjang
hari tu  masa cuti sekolah satu minggu
kanak-kanak ini bermasalah dengan rambut kusut
bila dah nak naik sekolah barulah perasan rambut dah kusut yg teruk
sampai bersimpul-simpul kecil-kecil dekat dalam rambut
kalau tak sabar memang fikir potong terus
sebab dah gabra kan tak tau nak buat macamana
bila dah kusut, guna sikat memang tak boleh nak solve juga

jalan paling mudah nak leraikan rambut yang kusut tu
adalah dengan menggunakan jari....mama tarik satu-satu, leraikan satu-satu
hinggalah rambut tu back to normal jadi lurus semula
kena banyak sabar nak handle rambut yg terlalu kusut
dah tahu cara nak solvekan masalah rambut kusut dah tak gabra lagi
sekarang mama dah terror nak handle rambut budak dua yg suka kusut masai nie :)

dah elok semula sebelum pergi sekolah, pesan dekat aqish ptg nanti mesti sikat rambut elok-elok

6 comments:

Nastyna said...

selalu untuk jijah kalau kusut i buh conditioner campur air sikit, senang nk leraikan, or guna hair spray untuk kekanak tu. cantik kan bebudak rambut panjang, suka tengok.

Nuriesya Nadia said...

Lurusnya rambut , guna jari pun boleh. :D

Fyda Adim said...

rambut nana pun macam tu. rambut dia nipis je tapi tak lepas dari kekusutan. mama dia pun kusut kepala.

p/s : kak miza cuba tengok balik entri saya blh tak tengok gambar. dekat saya boleh tengok gambar.tak taulah pasai pa.

LYAfrina said...

haaa.. dah comey dah bila disikat lurus tu.. kna slalu pkai minyak baby oil/zaitun kot.. baru ssh nak kusut rmbut ni

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Rambut panjang nie kena penjagaan yang baik baru cantik ^_^

Knor said...

basah2 senang sikat