April 2, 2014

Makanan Kegemaran mereka bertiga@ Lamb Chop

Kegemaran mereka bertiga, western food sentiasa mendapat tempat di hati mereka.

Resepi mama letak dekat sini, untuk rujukkan anak-anak mama, bila kamu rindu masakkan mama bila besar nanti,  boleh refer dekat blog ini juga :)


tangan allysha yg tengah sibuk susun atur makanan dalam pingan.
budak tecit aqish yg tak pakai baju:)


Resepi lamp chop, mama dah ubah ikut citarasa mama, so mama main agak-agak jerklah. Tak ikut sukatan. Simple dan senang nak masak.

BAHAN PERAPAN
Bahan: sos heinz, sos tiram, herbs+rosemary, madu, bawang putih, bawang holland,sedikit lada hitam, garam mengikut citarasa.
Caranya: Tumbuk bawang putih hingga lumat, masukkan heinz, sos tiram, herbs+rosemary, sedikit lada hitam, bawang holland yg telah di hiris & sedikit madu. Lumurkan ke kambing dan perapkan semalaman dalam fridge.


SOS BLACK PAPER
Bahan: cendawan butang, bawang holand dicincang halus, black paper, sos tiram, sos black paper, kicap, 2 sudu tepung gandum/jagung, pati kiub ayam, sedikit butter, fresh milk & air secukupnya.
Caranya: cairkan butter & masukkan bawang yg dah dicincang, biarkan ia naik bau seketika, masukkan pati kiub & cendawan biarkan seketika, masukkan susu dan air secukupnya. Masukkan tepung yang dah siap dibancuh dengan sedikit air tadi. Kacau hingga sebati, masukkan sos tiram, sos black paper & kicap. Biarkan ia pekat. Masukkan cajun dan lada hitam yg dah di tumbuk tadi. Garam mengikut citarasa, mama tak letak garam  sebab dah cukup masin.


COLESLAW
Bahan: kobis+karot didadu kecil, mayonis, yogurt (plain), fresh milk & sedikit gula. Garam tak letak.
Caranya: campurkan kesemua bahan tersebut, gaul hingga sebati dan simpan dalam fridge.

MASHED POTATO
Bahan: Kentang, butter, susu segar, black paper & sedikit garam.
Caranya: Rebus ubi kentang hingga lembut, sedikit garam. Lecekkan dengan potato masher. Masukkan sedikit butter, mayonis (ikut citarasa, tak nak pon tak per), susu segar & sedikit black paper (tak nak pon tak per). Kacau hingga sebati.

No comments: