August 7, 2013

Persiapan Raya: Daun Kelapa@Ketupat

Tahun ni turn raya dekat Kedah dulu
setiap kali raya kat Kedah memang kena masak masakan selatan
sebab ipar duai memang suka makan

Maka tahun nie mama buat kelainan sikit
pergi cari daun kelapa dekat pasar borong
Sebelum balik Kedah, beli dulu daun kelapa utk dianyam dekat sana

allysha, ali & balqish pon dah semakin besar
maka mereka perlu tau asal usul macamana nak buat ketupat kelapa & palas:)
Mixed Utara & Selatan

Mahal daun kelapa nie, satu ikat RM6
Daunnya pendek-pendek pulak tu
 sebelum dianyam mestilah lap dulu daunnya bagi bersih supaya ketupat nasi nampak cantik bersih.


dah siap dianyam
ketupat palas tok tom anyam
Siap utk direbus, 3jam masa utk merebus.
lambat lagi nak masak, sementara tu siapkan sambal kacang, rendang daging dan kuah lodeh.
Kari ayam dan daging tok tom masak.
org selatan kalau masak berperiuk besar sebab nak bagi sedara mara dan jiran-jiran.
mama masak takat 50biji jerk, cukup makan utk family shj :)

Dah siap ketupat nasi+palas
 Kuah Lodeh, Sambal kacang & rendang daging siap di subuh raya.

No comments: