Followers

Google+ Followers

March 31, 2011

Pucuk Mengkudu

Disebabkan malam tadi berulamkan pucuk mengkudu
sambil petik daun kari, daun limau purut,
petik sekali pucuk mengkudu semalam

mehhh mama nak share salah satu kebaikan
bila kita mengamalkan makan pucuk mengkudu

makan fresh pon sedap mcm pucuk putat & pucuk gajus..org utara panggil apa tah...lupo plak...hikhikhik


pada yang tengah berpantang
elok makan pucuknya yg fresh dibuat ulam bersama nasi panas
bgs untuk rahim kita.....awet muda...

daunnya pulak dibalut bersama tungku
yang sudah dipanaskan, kemudian barulah balut dgn kain/towel
Khasiatnya boleh mengecutkan dan menaikkan rahim ibu yang dalam pantang.
 
 
Ada sesiapa yg pandai buat jus buah mengkudu?
meh share dgn mama plak........:):)
nak jugak try buat jusnya plak.....

kali nie mama celor, sebab selalunya makan fresh tp papa tak lalu nak makan...sebab pahit

March 30, 2011

Air Pengaga

Meh layan air pengaga :)

Patinya buat banyak, simpan dlm fridge.
Nak minum bancuh dgn air suam,
Letak garam jantan, gula secukup rasa.


Tapi sifat daun pengaga nie
sangat susah nak hancur lumat bila di kisar
agaknya bila kita makan daunnya
pon lambat nak hadam kot...

Mariam

ali,
mama suka dialog kita semalam
so, mama memorikan disini...mcm comel jerk jawapan awak
nanti awak besar awak baca apa mama tulis
mesti awak pon tersenyum:):)
jawapan seorang anak kecil :):)


semalam...masa lunch...borak dgn ali..
mcm biasa mesti tanya awak
kat sekolah buat apa....teacher ajar apa...

lepas tu ali cakap...ali main playgrd dgn mariam
mariam? mama tanya...sapa?
mariamlah...fren ali...ali jawab
papa jawab...mariam tu sudanese....
ali jawab bukanlah....
mama kata plak....ehhh yg mcm negro tukan?
mama nampak dia...pagi-pagi papa dia dukung dia macam ali jugak

ali kata bukanlah...itu jennifer
englishlah...ali jawab
papa jawab jennifer tu chineselah

mariam...mariamlah....ali kata lagi:)
pastu mama kata...kulit dia black kan?
aaaaa ali kata
cantek tak?
ali jawab lagi....cantek.....

hahahhahahahahah kami semua gelak besar

March 29, 2011

Balqish @ 1 Tahun 10 Bulan

Adek Kecik,
Genap sudah awak 1 tahun 10 bulan


AYAT AWAK UNTUK BULAN INI:


1,2,3 go... (bila main slide)

A, B, C, Y, Z.....(bila tengok buku)

"Nanak awan" : Tak nak kawan bila marah dgn semua org

"Nanak awan etek": Tak suka minum susu belah kanan

"Nanak awan allei" : Tak nak kawan ali

"Awan Mama" : Kawan mama....(tak kawan mama, mama tak bagi eteklah....hikhikhikhik)


March 28, 2011

Letdown@ 2 Kali

Adik kecik,

Sebagai kenangan
Setelah balqish 22bulan


Mama dapat 2kali letdown sessi ptg.
lama tak dapat 2kali letdown utk satu sessi
syukur :):)



susu semakin sedikit
sebab tiada rangsangan waktu malam
jangan tiru mama.....mama ada 2bulan jerk lagi
untuk balqish :):)

Mattel WHS

Tak ada yang menarik whsale mattel.
Makin lama makin kureng
tak sprt zaman allysha kecil...ummmm...

 
utk balqish langsung tak ada
utk ali adalah jugak...banyak...tp semua jenis mcm kat gambar nie..
paling banyak barbie, barbie tak beli
dulu barbie yg single tu RM7, pastu RM10 pastu skrg RM15
stok allysha banyak sangat.....tapi bila dah sekolah
allysha tak minat semua tu...membaziaq....

polly pocket tu balqish yg pilih, tapi mama tk bukak pon...biar jerk dlm box..kalaou bukak sure hilang lesap......terabur sana sini

magic ball nie sebiji sama suara macam cars coklat....

March 25, 2011

Agar-agar Longan

Masih ada berbaki stok longan kering
semalam hari tak masak
maka ada masa utk masak agar-agar + buah longan kering

caranya sama macam buat agar-agar yang lain


BAHANYA:
1). Gula
2). Satu paket agar-agar
3). Satu paket longan kering


CARANYA:

1). cuci bersih agar-agar & longan kering
2). masukkan air bersama agar-agar & longan kering
3). biarkan sehingga sebati

4). Masukkan gula secekup rasa
(ikut citarasa masing-masing nak letak gula pasir/gula merah)

5). dah sebati, angkat & sejukkan, bolehlah makan semasa santai:)



March 24, 2011

Patah Sudah

Huhuhuhu patah sudah spek mata mama
jari-jari kecik awak yang mematahkannya...


siapa buat?
aqesh buat.....

itu jawapan awak...
pandai pon mengaku iyer :):)

March 23, 2011

Ali iQbal

dulu bila lunch bersama dgn allysha
sekarang bersama-sama ali iqbal plak

macam-macam ragamnya
bila tghari nampak heppi jerk
dari srk naik bas
uncle bas hantar terus kat school kakak allysha

tapi waktu pagi nak pergi school....amatlah bercinta
nak mandi segala......betul-betul kena cari mood dia...

progress awak
baru dua bulan kat srk.....
tp ada progress yg positif :)

KACANG BENDI

dulu tak suka dgn kacang bendi nie
tapi lepas baca banyak khasiatnya...terus jatuh cinta:):)
especially lendir-lendirnya, itulah yang plg banyak khasiat

Kalau kita mengejar masa, masakan yang paling ringkas rebus jerk bendi tu
makan dgn nasi panas cicah sambal belacan atau kicap pedas
mudah dan ringkas

Khasiat kacang bendi terletak di lendir-lendirnya
dulu tercari-cari apa khasiat kacang bendi nie
lepas tu baca pasal sakit lutut
ada suggest makan sayur bendi....lendir-lendirnya yg membuatkan pelbagai khasiat
boleh baik pulih sakit sendi tulang, banyakkan air susu....
terus suka nak makan bendi nie
Kaya dengan kalsium, zat galian, vitamin
Bagus untuk perkembangan otak...kanak-kanak wajib makan sayur nie:)


pendekkata dalam kacang bendi juga cukup lengkap
untuk ibu-ibu yang menyusu
sebab dalam bendi mengandungi kalsium yang tinggi

Inilah dia.....resepi ringkas....Kari tanpa Santan...kari apa?
KACANG BENDI juga mama pelbagaikan resepinya mcm lobak putih :):)


bendi nie byk dalam kuah kari...tp semua dok bawah sotong:)

RESEPINYA:

Bwg putih
Bwg merah
daun kari
serbuk kari


CARANYA:
1). tumiskan bwg merah+bwg putih+daun kari sampai naik bau.
2). masukkan serbuk kari yg sudah sebatikan dgn air
3). biarkan sampai pecah minyak
4). Masukkan sotong/udang, biarkan sampai naik bau dan lembut.
5). Masukkan air.
6). Biarkan mendidih sedikit, masukkan bendi+kentang.
7). Bila sotong dah empuk, barulah letak sedikit air asam, garam secukup rasa.(air asam kena letak akhir sebab sotong akan liat bila letak air asam masa di awal-awal).

March 18, 2011

Lobak Putih Goreng

Ada lebih lobak putih (separuh)
mama malas nak masak
plan nak goreng garing mcm kerepek pisang tu

tapi terpahit plak sebab tak kupas kulitnya betul-betul
sudahnya makan dgn nasi panas+ikan pekasam :):)
sedap jugak....
goreng garing makan macam tu aja pon best:)


CARA-CARANYA: 

1). Hiris nipis - nipis
2). Dah siap hiris nipis-nipis, rendamkan dgn air garam
3). Biarkan dlm 15-1/2jam
4). Bila dah rendamkan dgn air garam, lobak yg dihiris akan jdk lembut
5). bolehlah di goreng, ikut citarasa masing-masing samaada nak garing atau separa garing.




Di rendam dgn garam dlm 15-1/2jam.


Siap goreng, hiris nipis-nipis

March 17, 2011

Zoo Melaka

Lepas ke Mini Malaysia
Pergi ke Zoo Melaka pulak.

Layanzz gambar awak bertiga :):)


peberet ali.....biru...baru nak bergambar:)

Dgn leopard

suka tgk aksi harimau nie...
sudah penat, ali tak mou jalan...
paling special :)
pernah tgk masa kat zoo singapore....tp kaler merah cili ...

Mini Malaysia, Melaka

cuti sekolah dah nak habis
yeahhhhh.....sekejap masa berlalu:)

esok dah jumaat
tamat sudah percutian awak berdua...
Layannzzz gambar-gambar masa kat Mini Malaysia
konon-kononnya nak bagi allysha mengenali segala jenis rumah setiap negeri kat Malaysia nie...

 

March 13, 2011

Ahad@ Minggu Cuti Sekolah Sudah Bermula

Cuti sekolah sudah bermula
Allysha & Ali iqbal cuti seminggu.
kita sudah berada di kampung....

Cuti kali nie Mama & Papa bawak awak bertiga mengenal alam hijau
Mengenal alam semula jadi
Awal pagi dah bergerak ke kebun
tanpa mandikan awak  bertiga
sebab nanti mesti kotor jugak kat dalam kebun
pagi kat kampung atok & nenek sejuk sampai ketulang

Mama & Papa bawak awak ke kebun
sebab nak awak bertiga merasa dan mengenal alam semula jadi
Mengenal tanah selut
Mengenal serangga di hutan
Mengenal burung-burung di hutan
Mengenal cara macamana nak berkebun
Misi kali nie adalah untuk membaja semua pokok-pokok sawit

Allyshalah banyak kerenah bila masuk ke kebun
Kat mana-mana sama jerk peelnya
bila kaki & selipar kena tanah selut mulalah dia terjerit-jerit
kotor....kotor....
nak cari air...nak cuci kaki....
mana ada air dalam kebun nie
selut tanah sebab hujan beberapa hari nie
tanah jadi becak...tanah jadi lembut....


Ini dia kaki & selipar allysha....semua kaki sama selupat kotor...

kaki @sandal balqish

Ali &balqish ok, tak banyak kerenah :)
paling best nyamuk tak ada dalam hutan nie:):)
Selamat awak bertiga tak kena geget nyamuk hutan :):)

allysha partner dgn papa....baja buah utk sawit

ali partner dgn uncle joe...

sebelum baja pokok, mesti sapu bersih keliling pokok-pokok...

Semlm pekerja-pekerja kita yg potong buah nie tertinggal......dapat jugak dlm 10biji....banyak tu....

naik gerabak atuk....

allysha and ali belajar benda baru hari nie....kita jumpa telor ayam hutan.

Juga benda baru utk awak bertiga...rumah ketam...walaupun kita tak jumpa ketamnya...atleast awak taou mcamana bentuk rumah ketam:)




Best tak allysha?

March 10, 2011

Minggu Bussy

Lama tak menulis....
lama jugak tak jenguk blog kawan-kawan...
rindu nak berjalan tapi tak sempat lagi....
Masa yg agak 'kurang' lately nie.



Hari nie hari last allysha dan ujiannya.
Grading taekwando pon dah dapat result.
Lulus ke belt kuning (1).
Lulus tanpa komen :)
Nextweek allysha dah boleh pakai belt kuning.


Yeah cuti sekolah pon akan bermula :):)


Emmmmmm apasal tak blh download pictures yer?
huhuhuhuhu....

March 2, 2011

Stok EBM@ February 2011

Sekejap jerk masa berlalu
dah pun beralih bulan...

Bulan Mac 2011, balqish minum stok EBM bulan 10.

Stok bulan Feb2011 yang sangat merudum
Stok yang keluar tak balance dgn yang masuk untuk bulan ini.....
Yang keluar 20oz, Yang masuk belum tentu blh dapat 15oz
Bulan nie hanya dapat kumpul 95oz
Umpama nelayan pergi kelaut....
ada kala pulangannya lumayan, adakalanya berkurangan

Redha jerk dengan rezeki yang allah beri
tika balqish hampir ke 2 thn ini
Pemakanan dan urutan tetap di lakukan.

Cukup 2 tahun, mak yah suggest balqish stop bf
tapi jauh dalam sudut hati....tak mungkin
sebab kesian kat balqish...tak per...
biarlah aqish nenen sampai dia tak mo sendiri nanti :)

EBM FEB 2011@ total 95oz

Siap bungkus utk ebm FEB2011.


Stok semakin menyusut. Stok simpanan OCT/NOV/DEC2010, JAN & FEB2011
Hari nie mama makan salad plak....