December 16, 2011

Aktiviti Cuti Sekolah@ Balik Kampung

Cukup seminggu allysha & ali iqbal berada di kampung
tinggal dengan atuk dan nenek
sedikit lega sebab dah boleh berpisah dengan mama+papa
sempat jugak ym &call mama
cerita aktiviti mereka dekat kampung

disamping ada pakcik-pakcik yg melayan kerenah mereka
mereka juga cuti sebulan....lega ada tukang monitor
kalau tidak sure pengsan atuk dan nenek nk jaga 2 org budak

aktiviti dekat kampung dipenuhi dengan pelbagai aktiviti
ikut atuk & nenek pergi surau
ikut atuk pergi kebun
ke kebun, mengenal alam hijau
mengenal erti susah duduk dlm kebun kena geget nyamuk
mengenal segala-galanya
membaja pokok kelapa sawit
kutip biji sawit


pakcik-pakcik bawak mereka pergi menjala
dapat ikan dan udang
seronok dengar suara allysha excited ..'mama dapat byk fish+prawn'

ada hati jugak nak memancing ikan
siap buat btg pancing, beli mata kail
hasil idea dan usaha dari pakcik jugak

ronda-ronda keliling kampung dengan menaiki motor
adalah peberet mereka...
bebas bergerak

pandai plak ajak atuk+nenek pergi dinner kat luar
pergi asam pedas pt jawa
waaaa bukan main lagi yerk......:)


tabur baja dekat kebun...mudah mudahan banyaklah buah....tk melawas :)
bahagi-bahagi tugasan.
ehhhh lembu nie mcm aqishlah....masih nenen mama dia :)
dari kejauhan allysha tgh membaja pokok...
masa utk balik.....kereta tak laku...semua tak mou naik kereta, lebih suka naik motor dgn atuk+wak joe.

Ini juga salah satu aktiviti dekat kebun atuk.....dekat dengan pantai....
 belakang allysha tu...daun mengkuang...daun yg boleh buat tikar....
sebelum nie allysha tak tau ini buah apa? Ini buah nipah.....tumbuh dekat2 dengan kebun atuk....pokok nipah...tp sayangnya buahnya msh muda, tk dapatlah merasa buahnya.
atuk suruh ambik cangkul.....atuk buat pondok dlm kebunnya..
Ini air tangan nenek.....nenek ada tanam macam-macam kat kebun....salah satunya mak labu.:)
Taraaa........buah labu...peberet nenek buat koci labu+pengat labu...


semoga cuti sekolah yang panjang ini
allysha dapat pelbagai pengalaman dan kenangan bersama atuk dan nenek
serta pakcik-pakcik


5 comments:

-iLLa- said...

oh itu rupanya buah nipah...ila pun 1st time tgk kak..hikhikhikhik

εïз mummyHaza εïз said...

bestnye kmieja... umah parent haza x dek ape2 pun, pun dah kena tggl lepas abah meninggal hari tu.. belah hubby pun x banyak pun yg tanam kat ladang... xmcm ladang belah kmieja... :)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

tak pernah tengok buah nipah..boleh masak apa ekk?

sudipVSsenduk said...

banyak hasilnya kalau kita berbudi kpd tanah kan...

Yaati Nor said...

zahra xde peluang tgk tu semua..dok kat ampang je pon ayah saya..nasib ayah ada kebun kat Hulu langat kenal la poko doyan manggis cempedak dll..tapi yg best gambar tu..wak joe pakai jaket TNB tu..dia keje TNB ke?waduh2...masuk ladang sawit tu..gelaour gitu..