October 5, 2011

Pasal Jamu

Rentetan dari cerita jamu entry yg lepas
jamu nie adalah jamu tradisional
yang di buat turun temurun dari nenek moyang


ramuannya adalah akar-akar kayu yg terpilih
yang diperbuat tanpa bahan pengawet
dikeringkan
dan dikisar menjadi jamu serbuk


kelebihannya adalah:
untuk ibu-ibu yang dalam pantang
mengecutkan & menguatkan rahim
bagus untuk ibu-ibu yang menyusu

menegangkan dan mementenkan
mengurangkan lesu lesi kepenatan badan
menyegarkan badan
bagus untuk amalan sepanjang masa bg perempuan yang suka akan kecantikan asli
especialy kepada yang suka menjaga badan (ramping).


Secara peribadi jamu ini tak ada dalam pasaran, jamu ini adalah jamu family sahaja. 

Buat kawan-kawan yang suka akan jamu-jamuan trylah amalkan untuk kecantikkan dalaman kita, untuk  amalan sepanjang masa...hasilnya bukan untuk sehari dua tapi untuk hari tua kita.

Seseorang yang menjadi IDOLA mama sampai sekarang adalah:

Ibu Muryati (Indonesia PT mustika ratu) mama sangat  admire dengan ibu muryati sejak dari umur mama belasan tahun, suka mengikuti kisah-kisahnya bagaimana dia menjaga kesihatan dengan memakan jamu sebab kagum sangat dengan ibu muryati walaupun usianya sudah mencecah 60thn ketika itu, tapi kulitnya, susuk tubuhnya sangat tegang...itu dikala usia mama masih belasan tahun...skrg tak taulah ibu muryati ada lagi ke tidak sebab dah lama tak dengar/baca kisah dia sejak dah jadi mak-mak nie :) Hanya petua-petuanya sentiasa menjadi amalan sepanjang masa.

Dan juga ibu Halimah, Jamu mak dara era ini, dia juga orang yang mama sangat kagum sebab usianya tak sama seperti susuk tubuhnya...kulit wajah yang tegang buat mama admire dengan dia....amalan jamu.


Tak kira jamu apa yang kita makan, yang penting mesti konsisten sepanjang masa, jangan hangat-hangat taik ayam. Hari nie makan, esok tak...memang tak nampak kesannya.

Kesihatan diri sendiri wajib kita pentingkan walaupun kita sibuk dengan anak-anak, sibuk dekat office, sibuk study, sibuk dgn tugasan rumahtangga tapi untuk diri sendiri juga mesti diutamakan. Sehari mesti luangkan sedikit masa untuk diri sendiri..bila makan jamu, makan supplement lain, air mesti minum lebih 3 liter ya...


Oklah, pendapat seposen mama....
Tak dapat jadi mcm Ibu Muryati tua-tua esok,
dapat sihat walafiat pon dah syukur.......TQ  Allah :):)



15 comments:

Ina Hashim said...

Mieja...Mieja...Mieja...

Miejalah idola akak....huhu...nak kene mula makan jamu balikla cenggini...dah lama tinggalkan jamu sejak lepas berpantang hrtu

Amiizaa2001 said...

Kak INA laling...jangan tinggalkan jamu.....jamu utk hari tua kita...tak der lenguh2,tak ada sakit lutut segala esok tua.....bgs utk memanaskan bdn kita...:):)

~SHiLA~ said...

dlm pantang shila mkn jamu kejap je.xleh nk telan.tgk kak mieja mkn,mcm best je utk jage sume tu.tp takut hangat² taik ayam jek.hahaha

@e_da said...

kak mieja pun idola kami..badan cantik je lg..kak jamu tu ada bentuk tablet tak? kalau ada nak beli la..sebab eida tak leh masuk kalau yg serbuk/...hihi kak mieja nak email akak.. nak tanya sesuatu..tq kak

Amiizaa2001 said...

Shila: heheheh shila awet muda menten cunnnnnnn :):)

Eada: email akak: abu_grey@yahoo.com
Akak ada benda nak share dengan eada jugak.....

bonda dadif aka akish said...

whoaa..best....
daku pon on op makan jamu..

=)

RynaHakimi said...

Kite pon baru aje start makan jamu..hope istiqamah la..heheh =)

Ummi Ummair said...

saya pn br blajar2 mkn jamu kak..mmg bagus, bdn rasa ringan & segar je..

fazian.batrisyia said...

tq kak n3jamu ni...

nur said...

patut la kak mija nampak awet muda... rahsia jamu rupanya :)

saya ni, bila la boleh konsisten makan jamu, telan supplemen pun time ingat jer... huhuhu

rasa mcm insaf jer bila baca entry nih, tq kak mija :)

lia said...

x pernah mkn jamu wpon lps bsalin.... baca n3 ni, mcm nak berubah lak....

mama shifa said...

betul kata kak ina
kak mieja juga idola saya :)

saya mmg makan jamu mak dara tu
tapi yang kapsul jer ler
yg serbuk hampes tak berusik pon

Ieda said...

hohohoho...sekarang k.mieja pulak idola ieda..hehehehe

juelee said...

jamu??? huhu jue jamu dalam pantang ritu tak habes makan lagi.. rayyan dah setahun.. dasat x???iskkkk teruk tol jue ni kan

Hafiza Akib said...

saya dh cuba makan jamu, stiap kali makan... bendera merah.. huhuhu.. x tahan camtu. pastu sakit kepala ngap ngappp..

last2 mkn supplemen alhamdulillah serasi.