July 15, 2011

Persiapan Sebelum Travel

Setiap kali nak travel rutin yang menjadi kewajipan
adalah berjumpa dengan PAED Dr. Afifah
Dia pon dah faham dengan kerenah kita sekeluarga
boleh jadik kawan bertukar-tukar pendapat
pendek kata dialah doktor untuk anak-anak sepanjang masa

Tak kiralah samaada kita travel jauh atau dekat
nak balik kampung, cuti-cuti malaysia
persediaan sebelum pergi itu penting

Kanak-kanak mudah dijangkiti pelbagai penyakit bila kita berada ditempat awam
itu yang paling menakutkan.....so, pencegahan awal bolehlah diambil...

kali nie bila berjumpa dengan paed
melihatkan keadaan negara yg hendak dikunjungi
maka paed menasihati agar membawa bekalan seperti:
Pribiotik

  • Pribiotik (pribiotik nie ubat bila kanak-kanak mengalami sakit perut, cirit birit maka perlulah mereka memakan pribiotik. Untuk allysha dia dah boleh makan kapsul dengan air, tapi untuk ali+balqish, pribiotik perlu di buka dari kapsul campurkan/kacau dengan air mineral/msk)
  • Ubat demam/ ubat selsema/ubat batuk
  • Yakult

PETUA Dr. Afifah: 
Sebelum travel, bagi sebotol yakult dekat anak-anak, penting untuk kanak-kanak kerana yakult sebagai pencuci perut dari sebarang kuman yang masuk kedalam perut. Bila cirit birit, yakultlah yang menolong meneutralkan/membersihkan semula perut kita. 

Stok yakult memang sentiasa ada dekat dalam fridge, bagus untuk melancarkan perut anak-anak  & mudah ke toilet. Seisi rumah memang akan minum yakult bila kadangkala makan kat luar mudah memulas, maka minum yakut untuk neutralkan semula perut.....dalam erti kata lain, kuman tak boleh duduk lama dlm perut kita :)

So, mama plan akan bawa yakult bersama, bila-bila masa yg perlu mama akan bagi yakult sebagai pencegahan awal....ehhh mcm iklan yakult plak....hikikhikhik....


15 comments:

Ina Hashim said...

nak travel ke mana tu mieja///huhu...coti2 Msia lagi ke?or luar Msia?

mama shifa said...

wah nak kemana tu k.mieja
shifa dah boleh minum yakult blom?

ajumohit said...

wahhh gud tips and info la kak, saya biasa nk bjalan msti bwk ubat demam, klu mandi pool lagila kene standby hehehe

fazian.batrisyia said...

TQ kak share petua....Sib baik juga anak2 suka minum yakult. Selamat bercuti & nanti share pulak cerita percutian...

@e_da said...

tq akak bg tips.. minggu depan sy pun nak travel risau lak mika pun mcm nak demam..

Nieza Ishak said...

mieja,

kalo dalam iklan radio .. yakult takleh naik kapal terbang sbb yakult ada dimana-mana saja ... hahahah

yakult problem dia straw jerk .. tensen asyik termasuk jerk. kami pernah buat complain pasal straw tak sesuai ..huhuhu

lia said...

wahhh nak p cuti2 yer...

ke mana kak?

zaidah said...

bleh jadik model iklan promote yakult...selamat bertravel

Yaati Nor said...

Selamat bercuti kak..seronoknya bercuti ke luar negara..selamat pergi dan pulang..

azura samsuddin said...

kak mieja nak g jalan2 mana nih ... itut eh?? baguslah kak wat persediaan rapi utk family, selamat bercuti

bonda dadif aka akish said...

wow!tips yg menariks...

So Shy Lady said...

oooo mcm tu. klau brand lain like vitagen, nutrigen pun adakh mmpunyai khasiat sama?

happy holiday ye ;D

εïз mummyHaza εïз said...

wahhh kmieja nak travel ke mana tu....? best.. :)

eliyazz said...

petua yg bagus...er...umur berapa dah boleh beri yakult? azizi sukar sikit bab membuang ni...

Shahayu said...

mieja... sebijik la cam iklan yakult