July 14, 2011

Mengkudu

Sekarang buah mengkudu tengah musim
banyak sangat buahnya
hari tu adalah ambik dari taman semak mama
tapi akhirnya terbiar busuk sebab tak sempat nak buat jus

teringat resepi Yati Mama zahra...
tapi macam ala-ala kelupaan....
Yati nanti inbox akak kat komen resepi jus mengkudu yer:)
masa ambik dari pokok masih keras....so biarkanlah beberapa hari kononnya nak buat jus....TAPI


Sapa ada resepi jus paling best, mari share
mari inbox dekat comment kak mieja


hari tu kat nona, auntie tu masak pucuk mengkudu masak lomak cili api
waaaaa.... 1st time dengar masak lomak
bagus jugak idea tu...boleh try nanti :)

Yang fresh pon best makan sbg ulam
segala khasiatnya tak hilang walau pahit-pahit...

Sehingga ke hari semalam.....lihatlah buah mengkudu nie...sudah hampir lunyai busuk :)

4 comments:

ajumohit said...

alok amalkan makan ulam2an kan kak mieja, saya pon nak jugak, sebab smlm saya jumpa sorang makcik tu cantik giler kulir muka dia, dan dia kurus, umur dlm 50 an, dia kata dia amalkan mkn ulaman, hebat

Yaati Nor said...

akak terlambat la baca entri nie..ramas2 buah tu..taruk air sikit..campur dgn sunquis..tu je..sunquis tu tak nak bagi bau busuk je..selamat mencuba..

Yaati Nor said...

kak tp tgk buat akak tu mcm muda lagi je..dia best ramas dan bau yg tak blh tahan tu..bila kat atas pokok buah dia dah kembang mcm nak meletup tu..kira dah tua betul la..blh je kot..busuk tak bila dah masak akak amik tu?

fazian.batrisyia said...

Sy tak pernah try makan buah mengkudu buat ulam...Rasa apa eh buah tu...Kalau pucuknya tu pernah jugak rasa masa buat botok2 hari tu, ok jek boleh makan...