July 5, 2011

EBM Hari Ini@ Balqish

Kan semalam tertinggal segala macam alat perkakas mengepam kat rumah
jadiknya tak derlah stok fresh utk balqish hari nie
nak buat mermet..tak pandai....tak der bakat kot..hihihi
pernah belajar...rasa lambat sangat susu keluar


emmm... untuk hari nie balqish bawak bekal stok bulan Mac 2011
masih berbaki sikit jerk lagi....bawak 2 botol jerk
sebab balqish dah semakin kurang minum kat nesery
pagi sebotol, ptg nak sleep sebotol
kat rumah rutin macam biasa...macam baby...baby tua:)

hari tu berkobar-kobar nak bg minum susu lembu
tapi balqish reject terus
FM masih berbaki, nanti balik kampung bagi kat anak kucing neneklah
Pastu bagi plak fresh milk, tahan 2 hari jerk
balqish boleh minum disamping berbekalkan ebm jugak
lepas tu balqish tak mou dah fresh milk....
bawak bekal EBM jerk

sekarang...rutin mama masih seperti dahulu..
tak ada yang berubah..:)
cuma bezanya mama tak simpan stok setiap bulan
bg terus yg fresh ke nesery...:)


sebahagian stok mac yg masih tinggal....penyelamat utk aqish hari nie....freezer nie ddah kosong, dah boleh masuk stok nugget/sosej/aiskrim...stok ais tu untuk mereka jatuh luka berdarah, boleh tuam dgn ais...


Walau apapun, sepanjang Balqish dah 25bulan nie....mula-mula dulu masa balqish genap 2tahun mama start mengepam sekali jerk, dengan harapan untuk stopkan balqish dari menetek....tapi hasilnya makin hari makin merudum....tambahan plak permintaan balqish untuk menyusu masih sama seperti sedia kala, seperti tak ada apa yang berubah selepas 2 tahun genap usianya. 

Maka selepas permintaan balqish masih seperti sediakala, maka mama ubah cara mengepam seperti zaman-zaman balqish sebelum 2 tahun...hasilnya tak mengecewakan, susu masih ada utk bekalan balqish. Kunci utamanya mengepam tak kira waktu...insyaallah susu akan sentiasa ada.....


15 comments:

@e_da said...

bagus production susu akak walaupun dia dah 2 tahun.. sy tak sampai hajat setahun pun

Momma Mia said...

kagum dgn kak mieja
tabit spring

lia said...

sy mmg tabik akak la...

harap2 sy d permudahkan laluan kalau ada baby pasni mcm akak, x sengsara ms mcm Amsyar lu, wpon complete 24b tp byk air mata gugur ;p

Suliana said...

akak pun nak stopkan dah ke nenen dak kecik tu? pasni plan apa plak? tmbh lagi? hehe

fazian.batrisyia said...

Cekal & sabar akak memang berbaloi. Semoga yang baik itu berterusan.

Rozy said...

susu rozy pun dah setat merudum... kena up balik nih..
rozy selalu singgah sini amik semanagt.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Mieja nie patut dpt award susu tauu..

N i e Z a said...

wah..bagusnyer..smpai sekarang masih menyusu bdn...saya ari tu pon beli bermacam2 jenis susu lembu nak bg anak minum..tapi dia xmo langsung..dah la EBM pon xmo minum..nak yg fresh jer..last2 susu lembu tu bg je kat jiran sebelah..yg anak saya kat umah pengasuh minum air msk..balik umah dah mcm kebelur nak bergayut jer..hehehe..ape pon tahniah utk kak mieja...

zaidah said...

tahniah mieja masih susukan balqish....sekarang nie zai dah ajarkan sikit adam FM...memula tu memang dia tak nak...tapi zai cakap ngan teacher dia letak sikit milo...so barulah dia nak minum...tapi kat rumah memang dia tak pandang dah semua tu....bergayut ajelah kerjanyer pantang kita baring atau duduk...datang dekat terus selak baju....

So Shy Lady said...

salam mieja

masih gigih lg...go mama go! btuah balkish. haisyh ni komen kali k2 ni td t.lepas grrr

shazzrieey said...

tahniah akak krna bjaya myusukan smpai umo 2 tahun n lebih dah pun tp msih BF. Shazz xtau la berjaya ker x, hrp2 bjayala kali nie... Insyaallah,mudah2an dipermudahkan segala-NYA....

shazzrieey said...

Tahniah akak krna berjaya menyusukan sampai 2 tahun n dah lebih dah pun skrg n masih BF lg, Alhamdulillah. Shazz harap Shazz pun akan berjaya cam akak, Insyaallah... smga dipermudahkan segala-NYA

~SHiLA~ said...

bestnye kak..da 2thn+ boleh bf lg

deqlis said...

singgah sini..
wah banyak stok susu..
tabik spring ngan akak...


Femes ke nama saya?
review Mr.Popper's Penguin
dah jumpa cikbintang

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

amboi comel lah header awak.. tahniah sbb bjaya menyusu selama ini!!