June 3, 2011

EBM vs FM @ Balqish

Buat pertama kalinya 2 hari lepas
papa belikan FM dekat Balqish
nak beli dumex, tapi dumex tak ada stok yg saiz kecik
so, beli lactogen yg saiz kecik dulu, takut nanti adik kecik tak minum

Pasal FM nie, doc afifah ada suggest Balqish tak perlu susu yg ada DHA
sebab balqish dah dapat DHA selama 2 tahun
ketika menyusu mama....

excited jerk dengan kotak susu tu....'dah bukak na nak...nak ssusu mama'


Emmm...percubaan pertama untuk bagi FM dekat Balqish adalah gagal.
Excited nak buka + buat main jerk
dah bancuh suruh adik kecik minum
tak nak langsung ...na nak katanya
Dan bila dah tidor nyenyak, mama saja masukkan dalam mulut
adik kecik tersedar, terus menangis
sebab susu tu masuk dalam mulut dia
di luahkannya...sambil mimik muka tak suka
(dari situ mama paham perasaan adik kecik)
mama lap dengan towel
baru dia senyap & sambung tidor

Semalam dekat nesery mama bekalkan sebotol FM
3 EBM, 1 FM
tapi hasilnya....adik kecik tak minum langsung FM tu
EBM sahaja habis diminum

'Mama nani kata, balqish tak nak minum susu lembu ni, EBM jerk aqish minum'

bukti susu nie aqish tak minum masa kat nesery....

Dalam hati ada pelbagai rasa
buat mama terpikir nak mengepam seperti org dalam pantang
nak mengepam lebih kerap seperti dulu
tak semudah yang mama sangka rupanya bila nak stop mengepam
tapi masih ada permintaan yg banyak dari balqish
terpikir jugak macamana nak dapatkan stok sebulan awal
dalam keadaan yang begini....

susu pon dah ciput....
baru-baru nie pergi mengurut, mak yah kata urat susu dah semakin mengecil
lagi sekali perasaaan menjadi sedih & hiba :(
walaupun dah melepasi 2 tahun, perasaan sedih tetap ada
Firasat mak yah, paling kuat pon boleh mencecah usia 3 tahun jerk susu mama....

Malam tadi berusaha jugak menarik keluar ebm bulan MAC2011
terpaksa offkan freezer, sebab plastik EBM tu lekat dekat dinding/tapak freezer
maka mama susah nak tarik keluarkan naik ke atas
Tadi pagi tengok masih tak boleh tarik, masih melekat
ambik 2 ketul ebm utk bekalan hari nie
Ebm fresh sebotol + ebm may simpanan stok last
maka cukuplah berjumlah 4 botol

Mama redha sekarang.....cuba mengepam seperti rutin sebelum ini
Untuk aqish :)

20 comments:

zaidah said...

sama ngan adam...pernah jugak ajar dia minum FM tapi dia tak nak sanggup dia minum air jarang daripada pada minum FM...last2 susu masuk angin dan kena buang...adam tinggal beberapa hari aje dua tahun pastu susu zai dah macam mieja bila diperah dah tak banyak yang dapat...klu bleh nanti zai nak ajarkan dia bila kat nurseri dia minum FM nanti...kat rumah zai bagi direct feeding....susah jugakkan klu macam nie....

Amiizaa2001 said...

betullah zai....samalah..sediakan air jarang kat side table....agak2 nak minum tinggal capai jerk...

maacamana zai train adam minum FM?nanti share yerk....:)

Nieza Ishak said...

zulaikha smp sekarang kat umah mana nak minum botol FM.

mula2 mmg dia tak nak mieja, ko bagi jerk ... zulaikha dulu camtue lagi la umur 2tahun stok takde .. gamble hantar togel.

Mula2 minum 1kali jerk pastu teacher bagi makan jerk utk topup. Pastu dah lama2 dia ekut balik schedule menyusu dgn kawan2 sbb kawan2 semua membotol dia pun nak.Makan masa gak dalam 3-4bulan dia nak biasakan dgn susu baru.

Tapi kat umah jangan harap la nak minum .. dok mengemping lagik tak menyempat2 terus menyelak hihihi

I want to lose weight said...

seram pulak aku baca..

azura samsuddin said...

mmg kak mieja, susahkan nak stopkan meke dr nen .. ztu 1 hal nak hadapi, 1 hal juga cmne nak hadapi kenyataan bercerai susu ngan Aina hu3 skrg ni pun terasa sedih gak

fazian.batrisyia said...

Bukan senang nak alih rasa susu ibu ke FM. Anak kita bijak memilih. Nasib la Humaira yang pilih dia nak FM maybe susu ibu dah semakin kurang & dia terpengaruh dgn anak cikgu yg MIL tolong jaga. Ni dah masuk 3 kotak susu anmum essential, & baru beli 1tin besar. Kuat pulak menyusu, 1 minggu 1 kotak. Pelahan2 kak, lama2nanti mesti boleh...

Yaati Nor said...

susah kak nak ajar..saya dah campur agak lama jugak..kat taska je zahra minum betul2 kat umah dia minum main2 klu nak sgt bari dia minum tu pun tak abis..En Asben dah la dah tukar susu yg agak mahal dia buat main2 pulak..klu balik taska cikgu dia bekalkan 5 oz sampai kemlm tak abis skrg nie suruh taska buat 3 oz pun tak minum sllu minum dalam kete skrg dah tak nak..sampai umah mintak mamam..pening2..tapi saya gembira zahra dah jadi pemakan nasi..zahra mmg tak suka makan..lain ibu dgn babah dia kaki mkn..hehehehe..plan2 kak ajar kat taska..kat umah mmg susah sket..kdg2 dia mintak tp tak nak minum..membazir je...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

samela ngan rafiq tu kak..mmg dia alahan susu lembu..tapi sy cuba jugak bagi. haghamm dia nak minum

dia kate.."nanak!" sambil lari2 kambeng dalam umah. sabar jela

Amiizaa2001 said...

Nieja, tulah aku tk sampai hati....aku tgk ada kwn aku dulu dia jenis tak pam, dtg bfkan bb dia...lepas tu ada satu hari, dia janji nak dtg, dia tk dtg anak dia dah nangis2 nak susu.....kesian aku tgk yg jaga tu nak calm downkan perasaan anaknya tu.....

Zel, buat stok byk2:)

AZURA, sedihhkan....kalaou masih menetek ok lagi..tp bila situasi kat nesery tak nak susu lembu, tu lagi buat akak sedih....bdk2 nak tido mesti cari botolkan bila kat nesery.

YAN: untungnya humaira pandai beralih arah sendirikan.....masih nenen skrgkan...comelnyaaa:)

YATI: bila kat rumah ada mamanya lagi dia tak mo kan...waaa zahra kat nesery pon susah jugak ehhh...tp bsg mou makan senang hati jugak....:)

~SHiLA~ said...

pandainye balqish time tido pn seda bg FM ek.hehe..emm susa gak ek kak nk stop trs BF

sy penah gak urut kt makyah.nti igt nk g urut sane lg

rafaliah said...

hai awak...saya tau nursing mom while working memang byk dugaan. tapi saya nak share produk yang kawan saya guna yang dinamakan Set Breastfeeding yang mengandungi VitaLea(multivitamin), B-Complex, Vitamin C dan Alfalfa..Alfalfa ni berfungsi sebagai penggalak susu atau milk booster..dan vitamin2 yang lain dlm set ni adalah untuk diri ibu sendiri..memang, bila kita banyak mengepam, kita akan letih dan permintaan anak pun makin banyak..sooner or later, kita boleh jadi stress..so, kalo nak dptkan produk ni pada cheaper price, saya boleh bantu awak..ape pilihan anda? nak susu banyak, berkualitu dan rasa happy or nak susu banyak tapi stress? tiada paksaan..:-)
boleh visit blog saya http://rafaliah.blogspot.com
thanks..!

Shahayu said...

meija... ala tomei nya balqish.. ada iras2 PU3 le... hehehehe prsan tol... cuba try susu bebelac dulu sebelum cuba yg lain... sebab susu bebelac dia tak manis sgt rasa lemak2 cam susu badan... da try kak PU3 dia suka... bila dia nak lelama baru tukar susu lain.... suma anak sya first fm dgn bebelac... & ada gak member yg nak tukar ebm ker fm pun try bebelac ... anak2 dorg pun suka.... berdasarkan pengalaman sya la & kengkawan... kalu x mo gak... x tau la.... cuba lagi....

mama shifa said...

susah jugak nak yer k.mieja nak bagi adik kecik belajar minum susu cow..
semoga k.mieja selalu tabah mcm biasa
chaiyok chaiyok!

Rizziela said...

Sama Macam Haziq kak...

Dah pelbagai susu saya bagi..tapi tetap refuse gak....so sekarang ni dia minum susu Anmum & Pedisure..bolehlah minum sikit2..

Anmum kat rumah oni dia..Pedisure pun tinggal sikit umah oni dia..

Kat rumah saya..Pedisure ajer..tu pun bancuh dalam 3 oz ajer..coz dia mcm x berapa minum..sayang..tp saya paksa gak minum b4 tido

adha said...

alala ciannya..... sedih plak baca entry akak... :(

EKIN said...

risau plak ekin dgr prob nie k.mieja.. huhu.. ekin pun sure akan hadapi the same problem.. sbb skang ni pun kdg2 ekin nk try bg FM kt nia especially time ekin peod sbb susu tak byk & stok pun xde, tp dia trus refuse.. huhuhu.. dia lg suke minum vitagen..hadushh!!! ;(

yanie anuar said...

ziarah n follow

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

skg minum susu FM aje ler...

ibuaisyah said...

salam kak mieja,cuba k.mieja train dia guna cawan..dumex perasa coklattu..aqief dulu tak isap botol dia guna cawan..ajar perlahan-lahan minum susu formula..memang sungguh tak sampai hati lah kak..memang dekat sebulan juga dia buat hal menangis..tolak susu formula..masatu ida takder stok ebm yg cukup..terpaksalah..dia nk minum ker tak nak ker..bagi jugak..time dia lapartu dia minum gak lah..sedih sgt..tapi lama2 dia akan nak sendiri..lglah si aqief tu tak pandai nak minum botol..tapi sekarang ermm satu plastik dumextu seminggujer..ida selang seli dumex perasa coklat dgn perasa madu..

azu said...

sian balqish..mama balqish kene kuatkan usaha ye.:) ummie aijaz dh terlewat dh..dpt 6 bln ja.kurang serius bab2 EBM ni..sian aijaz