April 1, 2011

Pengiraan Stok EBM 2011

Mama hampir terlupa nak kira stok utk last trimester nie..
Yeah bersemangat nak kira ada berapa ketul
sebab dah tinggal 2 bulankan lebih kurang
dari tarikh Balqish genap 2 tahun.

Sekarang April 2011,
balqish masih minum stok Nov 2010,
masih berbaki dalam 150oz
dan April juga akan minum stok Dec 2010.

Balqish minum lebih kurang dlm 380oz
Sehari 4x5 = 20oz
Satu bulan memerlukan 76 ketul.

May 2011 Balqish akan minum stok Jan+Feb 2011

26 May 2011, Genap 2 tahun

June 2011, ada lebihan stok ebm, insyallah.

Punggah stok EBM yang tak seberapa..Nov/Dec2010, Jan, Feb & Mac 2011.
Stok Nov+DEC 2010, pindah kedalam bakul, supaya senang nak ambik dalam DF nanti.
DF semakin menyusut ke bawah....

19 comments:

Zaidah said...

alhamdulillah...banyak lagi stok mieja...zainyer stok dah habis dah....sekarang nie ibarat kais pagi makan pagi...kais petang makan petang...alhamdulillah cukup untuk adam...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ecececeh kak..stok yg tak seberapa akak cakap?? :-P byk giler la tu kakkkkk huhu

tapikan, rafiq mmg tak minum bykla kak..tak penah minum sampai 4 atau 5 oz in one shoot!

nnti adik dia ni tataula camne..tapi mmg dah niat nak beli DF..dah survey2 dah ehehe

ummioked said...

Masya Allah..meriahnya tengok stok EBM ni...murah rezeki anak2....mesti seronok tgk stok yang tak putus2....

hezrina83 said...

uuuii banyak btoll.kak hezrina follow akak balik tau..tah mcm mana blog lama abes terpadam..yang sedihnya abis artikel2 susu yang nurul prepare tuk nxt baby ilang semuanya..terpaksa kerja keras carik info2 bf tuh semula..mujur ingat dr blog2 mana..nnt akak follow semula blog nurul kay=)

http://hezrina83.blogspot.com/

nie yang baru

aida said...

alhamdulillah kak, rezeki betul si balqish.. dah nak sampai penghujung perjuangan pun..

Huraizah said...

seronoknyer kak...sy berazam utuk BF sepenuhnya utk baby akan datang...aliff nie.xde da susu

Rozy said...

k miejaaaa!!!!!!

bestnyaaa stok masih banyak..hehehehe.

rozy punya output so so ja lani..cukup2 20oz..tuk husna.. tp alhamdulillah husna still minum frozen yg bulan 10..kena clear sebelum expired.

pasni, bila lak nak TTC k mieja?

mama shifa said...

bestnyer k.mieja dah nk khatam
bilalah shifanyer demand nak naik mcm balqish. skrg shifa minum maintain 8~12oz jer per day. stok frozen tak pernah terusik pon.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

assalam, BSB suka baca blog miejaa citer pasal EPM...jeles i uuu

@e_da said...

takleh nak kata apa.. geleng jek tgk susu akak ni.. kagum sungguh!!!

IbuDhira said...

byk nyer lagi stok EBM nyer..dhira pon xde stok..kais pagi..kais petang je..tp alhamdulillah cukupp..
salam perkenalan kak...

εïз mummyHaza εïз said...

banyaknye kmieja... suke tengok...

I want to lose weight said...

AKu dah beli DF wei..
wpun stok takde laa meriah sangat pun..
weekend je aku leh stock susu.. hari biasa memang cukup2 hasya minum je..

fazian.batrisyia said...

akak ni mmg pandai target ye...sistematik....bila ada next bby nanti ntah bole buat mcm akak ntah tidak...kena berguru betul2 dgn akak ni...skrg tgh sibuk berdiet coz berat dah naik byk....doakan sy kurus & sihat mcm dulu2 ye kak.

Ummi Ummair said...

kagum betul saya dgn kak mieja ni..hehe.anak kita menyusu pd tarikh yg sama dan genap 2 thn pn pd tarikh yg sama.cuma bezanya saya pnya stok dh lama hbs.akak still lg meriah.jeles sgguh.tp saya akn still menyusukn ummair selama yg boleh wpn kais pagi makan pagi..akak doakn saya yer.insyaAllah..

ajumohit said...

salam kak mieja..syukur byk betul stok damia, adam nya stok ade 3 ketol x 3.5oz je...pam arini cukup2utk minum besok, kalau rajin pam dptla tmbh EBM frozen...

LyNn HaMzAh said...

banyaknya stok...suka lynn tgk...memang leh jadikan pendorong semangat untuk lynn dan lain2 nanti...

mummyzara said...

banyak sungguh! salam perkenalan!

azura samsuddin said...

jelesnye zura kat akk... bertuah sungguh balqis, aina dah 2 tahun 2 bulan skrg, masih bfeed tp stok tu ngakla meriah sgt..