April 26, 2011

Balqish@23 Bulan

Adik kecik,

Hari nie awak genap 23 bulan
Lepas 2 tahun nanti, mama tak derlah nak update perkembangan awak
sebab masa tu awak dah cukup lengkap
bercakap, berinteraksi, reaksi awak, emosi awak dan segala-galanya.
time nielah paling seronok dengar awak bercakap
awak tak berapa pelat mcm abg, jadi senang nak paham apa yg awak mintak..

Ini aksi awak bulan ini, dikala usiamu 22 bulan


SITUASI 1: YAK

Tak taou mana awak dapat idea baru nie
biasanya tiap kali yak
awak kasi taou mama, kita pergi toilet sama-sama

TAPI

bulan ini awak yak
seperti biasa awak akan cakap...mama adik yak...mama yak
mama cakap sekejap...sambil settlekan kerja lain dulu
sekali tengok, awak dah bukak seluar
bukak diaper
habis semua yak awak sudah terkeluar dari diaper..
huhuhuhuhu saja bg kerja extra kat mama.... 

terpikir nak ajar awak pergi toilet
tapi.....mama belum terbuat lagi....



SITUASI KE-2 11/4/2011

suatu petang dinner kat luar
high chair yg berkaler putih sudah pon kusam
bercapuk-capuk hitam

selepas mama lap bersih, mama letak awak didalam high chair tersebut
maka awak pon bercakap
mama.....mama...taik... taik sambil tunjuk kat tempat yg berdaki itu
na nak na nak mama
sambil berdiri nak keluar dari high chair tersebut
ooooo sungguh terkejut mama
awak sudah pandai bezakan mana bersih mana kotor



SITUASI KE-3 19/4/2011

Suatu ptg
kita dinner kat luar juga
bila hidangan dah siap
awak tiba-tiba tengok bwh meja

mama.....apa tu?
mama pon tengok bawah meja...
mama ... atuk punya.....tuu...
mama tengok rupanya ada sepuntung rokok...
rupa-rupanya awak memerhati apa yang atuk buat yer....:):)

SITUASI HARI INI: 26/4/2011

Bila dah sampai nesery
mama pon cakap kat awak, ok adik dah sampai...
tu mama pon dah sampai...car dia dah ada...

jawapan awak:
na nak school
na nak school sambil tak mo keluar dari kereta....:)
sampai kat nesery
dah tekan bell
mama pon buka pintu.....tp awak tak mou tgk muka mama+papa
Ooohhhh pandai bermain emosi yer....:)



Abang adalah kawan yang paling rapat dgn awak, tp abg kasar bila bermain dgn awak....dia anggap awak mcm rakan sebaya jerk....gurau senda ketawa berlari bersama-sama....main slide bersama...

Paling takut dengan anei...nampak anei mesti menyorok :) paling suka jugak sebut nama anei.....'aneii tangkap adik' 'anei tangkap abang'....anei anei anei.....bila anei dtg cepat-cepat awak menjerit....:)

13 comments:

So Shy Lady said...

wah rumah balqish ada bilik mainan mcm nursery sronot nye ;)

.:Mama Dhia:. said...

bijaknyer...
seronok kan kak bile kite tengok sendiri anak membesar dan bijak depan mate..

Yaati Nor said...

anie tu sape..pandai dah aqish cakap yek..zahra sket2 boleh la..tp pot pet2 gak tu...dia dok umah baby sitter ke nursery kak..nursery dia ada mama dgn papa ke?dia cepat buat keje sbb ada abg dengan kakak kot..zahra tgh rakus keje nak gigit org je..dia geram je..

Amiizaa2001 said...

SSY: mehlah dtg...:):)

MAMADHIA:a'ahh mama...suka dengar suara

YATTI: anei tu india :)
Waaa comelnya suka geget org hikhikhik aqish dah lepas fasa geget2 nie...heheheh...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

waaa so cerdik..
rafiq lom leh cakap dengan teratur lagi..skit2 boley la..sib baik ibu dia paham..ehehhe

azura samsuddin said...

alolo dah makin besar balqish, zura pun lum lagi potty train aina, rasanye pasni lah sbb cuti study lama he3

ajumohit said...

yang ni mungkin balqish tak reti lagi...

'mama, balqish nak adik lagi' hehehhe....

mesti mama tergezut hehehhee

mirah said...

mm..balqis dah nak 2 thn rupanya... comel je kan anak tgh byk mulut baya balqis tu kan... kekadang boleh gelak dengar mereka bebel kan..

nani said...

kak mieja, sedih la plak kan..bila anak dah nak masuk 2 tahun..huhu..rasa mcm dah besar dah..bf journey pun dah nak tamat..emo2
tahniah kak mieja dah nak sempurna bf journey kak mieja. doakan saya ye..kalau boleh nak 2 tahun jugak macam akak..skrg ni pam 5/6 kali baru dpt 12 oz utk bekal anak time ofis..

Nyzal Aziz said...

wahh...mieja..balqish tersangat comel..cepatnya masa berlalu kan? amjad pon nearly 2 tahun dah..sama umo ngn balqish..

eB ezrin said...

sweetnyer... mkn bijak dh dier yer...
alhamdulillah... x semuer bdk tau bezakan kotor tau... ader yg pakai redah jerk... adeiiii... x thn kiter tgk...

Suliana said...

bijaknya dia.. seronok tgk perkembgn anak2 kan kak mieja :-)

mama shifa said...

bijaknyer balqish
tak sabar tunggu shifa pandai ckp mcm kakak balqish