March 31, 2011

Pucuk Mengkudu

Disebabkan malam tadi berulamkan pucuk mengkudu
sambil petik daun kari, daun limau purut,
petik sekali pucuk mengkudu semalam

mehhh mama nak share salah satu kebaikan
bila kita mengamalkan makan pucuk mengkudu

makan fresh pon sedap mcm pucuk putat & pucuk gajus..org utara panggil apa tah...lupo plak...hikhikhik


pada yang tengah berpantang
elok makan pucuknya yg fresh dibuat ulam bersama nasi panas
bgs untuk rahim kita.....awet muda...

daunnya pulak dibalut bersama tungku
yang sudah dipanaskan, kemudian barulah balut dgn kain/towel
Khasiatnya boleh mengecutkan dan menaikkan rahim ibu yang dalam pantang.
 
 
Ada sesiapa yg pandai buat jus buah mengkudu?
meh share dgn mama plak........:):)
nak jugak try buat jusnya plak.....

kali nie mama celor, sebab selalunya makan fresh tp papa tak lalu nak makan...sebab pahit

8 comments:

Suliana said...

rajin akak mkn ulam kan.. hehe..

So Shy Lady said...

pegaga, mgkudu...

mmng rutin harian sy jugak!!!
bgus bgus ;D

Yaati Nor said...

klu ibu saya buat jus mengkudu mcm ni..buah mengkudu yang dah masak lagi busuk bau dia tu amik..sambil tutup hidung..ramas2 taruk air sampai kuar jus2 dai..nak kasi hilang bau ibu taruk perasa sunquiks tu..simpan dalam botol simpan dalam peti ais..hari2 minum..tu la sharing dari saya..tp skrg lama ibu saya tak buat jus mengkudu tu..rs dia..xpernah rs dulu ibu buat ms saya sekolah menengah kot..

Amiizaa2001 said...

SU: suka :):)

SSL: Yeahhhh boleh gang..:):)

YATI: tq byk2...nanti akak nak trylah...weekend nie boleh petik buah mengkudu plak. tksh byk2 bg resepi:):)

mama shifa said...

tabik tul la ngan k.mieja ni
semua ulam akak mkn
kalau saya..ntah bila nk mkn

saveme_zero said...

suka makan mentah je,mmg layan.

Yaati Nor said...

nnt akak dah buat tunjuk plak dlm blg nie..pastu kasi saya rasa sket..sket je...heheheheh

Nurul Aznil said...

salam,
nenek penakan ajaq ambik buah tu cicah garam kunyah telan.
kebaikannya macam minum 1 belanga herba-jamu tu semua.

tapi, sanggupkah?