March 30, 2011

Air Pengaga

Meh layan air pengaga :)

Patinya buat banyak, simpan dlm fridge.
Nak minum bancuh dgn air suam,
Letak garam jantan, gula secukup rasa.


Tapi sifat daun pengaga nie
sangat susah nak hancur lumat bila di kisar
agaknya bila kita makan daunnya
pon lambat nak hadam kot...

14 comments:

@e_da said...

kak mieja ni mmg rajin la.. mcm2 petua di amalkan untuk byk susu ya.. sgt bagus.. :)

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

kak, sedap ke?
fiza tak lalu nak minum la...

lia said...

kak, garam jantan tu apa?

saya minum jus pegaga hpa dulu tp.... x abes pon sebotol, x boleh nk telan... sy prefer wat ulam...

Amiizaa2001 said...

aeda: hehehheh mana yg ada kebaikkan :):)

FIZA: trylah sedap....sbb fresh:)

LIA: garam jantan tu skrg dah susah nak jmp....dlm garam tu biasanya ada yg ketul besar tu dinamakan garam jantan. Kalaou tk ada garam jantan, ambik sebiji jerk letak dlm jus.

ShimaSalleh said...

kak mieja, garam jantan ngan garam kasar xsama ke? masa pantang leh minum ke air pegaga ni?

I want to lose weight said...

aku dah jumpa milk booster yg sesuai..
rupa-rupanya ialah air soya :)

suker sebab senang je nak dapatkan..
kat pasar ada penjaja jual yg fresh masih suam2 lagi.. satu jag = RM5.00

balik rumah, pandai2 sndr laa nak adjust gula nyer :)

Yen said...

yen penah buat sekali sbb pegaga xabis..so blend wat air..aah la susah nk hancur...

klu simpan pati dia dlm fridge xmasam ker kmieja?

Farra said...

dah lama nak buat tp tak buat2! ok minggu ni mesti buat demi nak awet muda ekekke

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak..camne tu..sy takleh nak telan. pernah buat.tapi mmg takleh nak telan..*sigh*

Zaidah said...

sedap tak mieja....mieja memang rajin bab2 nak tambahkan susu ibu nie....syabas...

Amiizaa2001 said...

Shima: boleh minum. Try tanya mak shima mesti dia taou garam jantan:) kalo tak ada tak apa, ambik sebiji garam kasar.

ZEL: syioknyaaaaaaaaaa soya freshhhhh...sini nan ado....blh minum hari2 tu:):)

YEN: tak basi, sebab patinya tak usik kan. Paling lama akak buat stok 1minggu:)

FARRA: betul2....awet muda + byk susu:):)

ROSE: sedap....jgn terlebih pekat, buat cair2 suam pon sedap......

Farra said...

kak nak tanyer,akak guna juicer brand apa ek? nak gak belii

Amiizaa2001 said...

FARRA: akak guna juicer brand panasonic :):)

fazian.batrisyia said...

smlm sy bawak bekal ulam pegaga & carrot je...ada baki kalau rajin boleh wat jus jugak cam akak..