February 10, 2011

Terluka@Bepanthen

Sekejap jerk dah hari Khamis, rasa lega sangat esok dah Jumaat :)

Sebab nipple sedang crack sekarang...dah masuk ke trimester akhir  menyusukan nie tiba-tiba terlukalah plak, luka bukan sikit-sikit...sampai 3 layer, dah hampir 3 minggu, tapi minggu nie rasa paling sakit....paling berbisa bila balqish minum susu, bila sakit barulah sibuk carik cream utk sembuhkannya semula....mulalah mencari bepanthen yang papa belikan dulus....masa dalam pantang.

Bepanthen seusia dengan balqish.

Cream kat atas nie sangat mujarab dgn mama, sama usia cream nie dgn Balqish, beli masa beberapa hari selepas melahirkan balqish, sebb luka yg teruk, sampai tak sanggup nak bfkan balqish, sakitnya sangat berbisa-bisa....sampai ke urat kepala sakitnya...terpaksa pam utk kurangkan sakit.... di sebabkan lelangit balqish yg kasar, maka nipple pon sudah terluka.....Baby yang baru lahir memang lelangitnya sedikit kasar, sebab itu ramai ibu-ibu yang baru melahirkan akan mengalami luka di nipplenya. (explaination dari kak kiah, mid wife masa kat hospital dulu) disamping cara menghisap keaerola kena betul.

Tak pernah terpandang pun cream nie sebelum nie, biasanya mama letak gamat jerk bila luka, disebabkan coaco butter tu tak berapa sesuai dgn mama. Cream nie papa beli kat farmasi dulu, mama tak ada idea pasal nak beli cream nie, pandai-pandai papa cariklah masa tu....sekali dia balik, dia bawak cream nie....bila baca intsructionnya boleh sapu kat bb yg rashes jugak.....dan paling senang, bila pakai cream nie tak payah cuci, boleh terus bfkan balqish.....baru semalam mama sapu sekali, hari nie dah sedikit kering.....compare hari sebelumnya mama pakai cream lain.

Mama's yg sedang menunggu hari, belilah satu buat spare masa dlm pantang :):) 

19 comments:

I want to lose weight said...

Aku pun ada :)

Skang ni nipple tak sakit..
Tapi keseluruhan tetek sakit..
Cam ada duri-duri menyocok..

Kalau Hasya nak start menyoyot..
Memang cam-cam zikir aku baca.. kadang2 smpi tunggang terbalik baca sebab terlampau sakit..

Igt nak bagi dia susu pam..
Tapi dah tak nyenyak tido laa pulak selagi tak cium tetek mami dia..

Sua laa jugak dalam sakit-sakit pun

saveme_zero said...

sue pun alami luka yg terok,smpi demam...langsung stop BF..huhuhu. biras ckp..dia pun kena,dia letak minyak gamat je

Mieja@Amiizaa2001 said...

Zel: Cute hasya:):)
Sebab apa keselurahhnya sakit zel? tak der luka kan?

SZ: dulu2 akak letak minyak gamat ok bolehlah kering, tp masa balqish minyak gamat pon tak jalan......tu kena cari cream jugak :):)

Yen said...

dulu penah cracked nipple sekali masa alif 4 bulan masa tu mulut Alif ada infection..yen letak bepanthen gak alhamdulliah baik...tp rs rugi masa Afiq dulu yen stop bf sbb xthn sampai berdarah dua² nipple huhu

fazian.batrisyia said...

Masalah nipple sakit mmg lumrah mcm kita ni kan kak. Cream tu bagus ye...dulu sy guna cocoa butter...alhamdulillah ok jugak, tak yah basuh bby boleh minum terus. sy kalau pedih2 tuh bila cuti panjang...coz humaira asyik nak susu jek...tau2 kang pedih jek, gelembung melecet, beberapa hari kering balik. Nak mulakan menyusu mmg tak tentu arah rasanya kan kak...Sabar je la adat org menyusukan anak ni...Moga mendapat balasan yg setimpal...amin..

Normaliza said...

saya dulu pun guna krim ni. memang berkesan. bila dah tak guna, tercampak mana ntah..hehe

Mieja@Amiizaa2001 said...

YEN: sakitnyaa tuu.....mesti berbisa-bisa sakitnya.......huhuhuhu

YAN: dah besar menyusu macam2 paternkan....rasanya mcm terpusing 360' cuma tak tercabut Jerk...hehehehhe.....:) TQ YAN:)


LIZA: akak pon hari tuh hampir2 buang dah, dah campak dlm tong sampah, pastu terpikir kot-kot terpakai.....kutip balik dlm tong sampah :):)

aida said...

Kak, macam janji2 plak. Saya pun dah dekat 3 minggu cracked. Haha, langit fateh cam kasar semenjak 2 menjak ni. Semua krim tak jalan, sapu susu ibu je.

Mieja@Amiizaa2001 said...

Aida: sakitnyaaaaa.......luka byk ker? hari tu ada terpikir nak jmp doc nak mintak antibiotik+cream, tp pikir nak kena cari klinik+doc pompuan plak, terus tak jadik pergi klinik.

wafimamap3 said...

salam kak mieja, macam saya pulak bila nipple crack saya akan guna cocoa butter. ternyata mujarab wa cakap lu....

Nieza Ishak said...

kami mmg pakai cream ni ...
kalo luka tue 2hari jerk dah baik.

aku pun baru2 ni dah luka balik, zulaikha makin kuat pulak nak menyusu ;)

Suliana said...

kak mieja,

rasanya ada juga untuk nipple crack kan? yg ni utk sapu bontot kan. blh juga ye? hehe.. aqil pun pakai ni utk ruam2 dia.. bagus, cepat je baik .. tapi dia punya tube tu cepat pecah, maklumla besi kan.. skrg ni pun, kedai BF ada jual cream khas utk sapu nipple luka..

Suliana said...

kak mieja,

rasanya ada juga untuk nipple crack kan? yg ni utk sapu bontot kan. blh juga ye? hehe.. aqil pun pakai ni utk ruam2 dia.. bagus, cepat je baik .. tapi dia punya tube tu cepat pecah, maklumla besi kan.. skrg ni pun, kedai BF ada jual cream khas utk sapu nipple luka..

Suliana said...

kak mieja,

rasanya ada juga untuk nipple crack kan? yg ni utk sapu bontot kan. blh juga ye? hehe.. aqil pun pakai ni utk ruam2 dia.. bagus, cepat je baik .. tapi dia punya tube tu cepat pecah, maklumla besi kan.. skrg ni pun, kedai BF ada jual cream khas utk sapu nipple luka..

Suliana said...

kak mieja,

rasanya ada juga untuk nipple crack kan? yg ni utk sapu bontot kan. blh juga ye? hehe.. aqil pun pakai ni utk ruam2 dia.. bagus, cepat je baik .. tapi dia punya tube tu cepat pecah, maklumla besi kan.. skrg ni pun, kedai BF ada jual cream khas utk sapu nipple luka..

Farra said...

Alhamdulillah nipple sy masih ok
Tp mmg dh standby cream mama earth tu..lps sapu pon bby leh terus bf, x perlu cuci
Beepathen ni sy suka gak..efektif for nappy rash

Elin said...

hi kak..salam kenal..saya follow blog akak da lama coz byk info2 pasal bf. Saya pun masa pantang dulu hubby belikan bepanthen ni...sebab nipple sakit sgt masa pantang..coz susu byk kot. Menitik air mata rasanya bila bb hisap. Untill now, anak da umur sthn 5 bln, still ada bepanthen ni. Berguna betul kan...and tak payah basuh after apply cream ni..safe for bb.

Rozy said...

aik?!!
biar betul k mieja..
nak ujung2 ni lak luka.
husna suka kemam2 gusi dia gak ni..
risaunyaa...

fiza said...

Ngeri klo cracked nipple nih, tingat masa anak 1st dulu, sakitttt...

Ni pon nak kena prepare cream gak nih, si kenit dah pandai geget² puting...adoiiii...