February 2, 2011

Stok EBM@ Jan 2011

Stok EBM Jan 2011 ketika Balqish berusia 1 tahun 7 bulan.
Balqish masih minum stok August 2010 untuk bekalan ke nesery Feb 2011.

Bila ke Fasa Terakhir ini dah nampak semakin menyusut hasil pengepaman dan penyimpanan sebab mama tak ada lagi bangun malam, tiada lagi mengepam lebih dari 5-6 kali, sekarang mama mengepam 2 kali sahaja untuk 1 hari. 

Hasil untuk 2 kali pengepaman seperti kat bawah ini.
Stok EBM January 2011.

Bila masuk Fasa Terakhir, dapat dalam sebesen kecil jerk sebab hasil pengepaman hanya 2 kali sehari.

Siap bungkus, insyaallah untuk kegunaan akan datang.

STOK EBM Bulan Aug, Sept, Oct, Nov, Dec2010 & Jan 2011.

Sudah nampak ruang kosong dlm DF mama :)
Tuan Punya Susu yang tengah ralit main pen+kertas.....ikut mama prg office......nesery tutup hari ini sempena CNY cuti panjang :)

15 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

alhamdulillah..:-)

Kuacibunge said...

anakanda saya aniq darwish tak suka minum susu lama...paling lama 3 bulan jer...skrang tengah minum stock hujung 11, awal bulan 12...cerewet cerewet...

@e_da said...

kak mieja.. tabik springgg tengok stock EBM ni.. nti kalau ada anak lg mmg berazam nak simpan ebm ni banyak2... hehehhe geram tul tgk stock akak..

Momma Mia said...

Ya Allah insafnya... fasa terakhir baru bleh pump 2x sehari yer.. skrg nih blom masuk fasa terakhir Alin slalu terbabas waktu mengepam... sejak balik korea mostly pump kat opis 2x jer pastu kat rumah 1x... harus pulang ke pangkal jalan semula

seronoknya akak nye perjlanan nk dekat 2 tahun dah. tahniah!!

ashie niesha said...

salaam,

minta maaf nak bertanya ada sedikit kemusykilan tentang penyimpanan susu ebm.

kalau akak bg susu since august 2010 bukan ke dh lebih 3 bulan punya simpan stok?

maaf sy keliru sbb ingat kalau simpan dlm freezer/deep freezer last for 3months je.

boleh simpan lebih lama ke sbnrnya?

Farra said...

Byknyerrrr
Btol2 nk follow niii

Mieja@Amiizaa2001 said...

ROSE: Amin :)

AYU: Bijak-bijak aniq:):)

@e_da: TQ2...Insyaallah mesti dpt lebih byk dari akak:):)

MMIA: tksih.....:) akak pon suka tgk ebm alin....bg semangat membara2 nak mengepam:):)

ASHIE: Dalam tong DF boleh tahan 6 bulan-1thn. Dan kalau ashie tak bukak/ jarang bukak tong DF tu, boleh tahan 1thn (ini advise dari LAKTASI, pantai Bangsar) Akak biasanya rujuk kat mereka, so mereka kata kalau tong DF tu tak dibuka blh bertahan ke 1thn. Tp Akak ambik 6 bulan, sebab akak buka satu kali setiap hari. Tgk artikel dlm medela.com mereka suggest 6-1thn jugak for storage- healthy term babies :):)

Kecuali ashies simpan dlm fridge biasa memang kena habiskan dlm masa 3 bulan.

FARRA: go farrah....:) insyyaallah mesti boleh:):)

lia said...

kagummmm saya dgn stok akak.... sampai skng sy pelik kenapa sy xmampu wat stok, dpt cukup makan jer wpon sy sampai ke umur Amsyar 1tahun 10bulan x pernah missed pump 4-5kali sehari...

fazian.batrisyia said...

Rezeki aqish nak minum susu mamanya. Humaira masih menyusu lagik, kalau cuti tak renti2 "nak ni". Skrg request nak minum dua2, sebab susu ibu sedap sangat & manis katanya...

So Shy Lady said...

gigihnya.Syabas mieja! anak akk pun dah 3 thn bf lg

EIJAM'S FAMILY said...

alhamdulillah susu kak mieja still banyak lagi.. kiter pun skrg nie asyik skip pam jerk.. busy tgh audit account year end...

SYANI said...

Kagum dengan hasil perahan tu... Aku tak pernah sampai banyak cenggitu pun.

sugar*spice*salt said...

syukurnya dapat EBM banyak tu...saya ni nengah usaha nak banyakkan lagi susu...pernah terkandas masa baby 6 bulan..terpaksa bagi formula(nasib baik baby tak mau...huhu) pastu bersemangat bila tgk blog momma mia..anyway nice knowing ur blog..nak kena banyak belajar ngan sis ni

oli said...

susumu, inspirasiku!!!

Shima Md. Zahar said...

salam..

sesungguhnyaaa saya sangat bangga dengan penghasilan itu..

teringin nak susu banyak mcm tu untuk bb saya...


salam perkenalan yer.. :)