Followers

Google+ Followers

February 22, 2011

Resepi Air Longan@Air Mata Kucing

Ada yang bertanya macamana nak buat air longan
mama share kat sini :)

Boleh beli longan kering kat kedai cina jual herba (sheng shei), GIANT & Tesco
Sepeket RM5
Sama jugak red dates RM2
Sapa yg suka minum air barley
pon ada jual kat kedai herba cina


Dalam banyak-banyak resepi,
paling mudah resepi nak banyakkan air susu adalah air longan
sebab membuatnya tak renyah.



BAHAN-BAHANNYA:
Sebungkus longan kering
Sebungkus Red Dates

Sebiji gula batu
Gula pasir secukup rasa

CARANYA: 
Basuh bersih buah longan kering + kurma merah

Rebuskan longan+kurma merah bersama air. (tak nak letak kurma merah pon tak per).
Biarkan buah longan hingga kembang.
Letak gula batu sebiji.
Letak gula pasir secukup rasa. (ikut citarasa samaada nak manis atau manis-manis buah jerk)
Rebus sampai kembang.
Angkat dan sejukkan.

Boleh di minum seisi keluarga. Bagus untuk sejukkan badan juga. 
Ibu-ibu yg sedang pregnant juga bagus minum longan kering ini (tapi kena berpada-pada jugak, jgn berlebihan). Khasiat lain boleh kebahkan demam, menambah nafsu makan & mencegah anemia.

Buah ini mengandung zat besi, magnesium, fosfor, potassium, vitamin A dan c, tiamin, kalsium, serat, protein.



INFO PASAL LONGAN DARI SEBERANG:

Lengkeng (juga disebut kelengkeng, matakucing, atau longan, Dimocarpus longan, suku lerak-lerakan atau Sapindaceae) adalah tanaman buah-buahan yang berasal dari daratan Asia Tenggara. Pohon lengkeng dapat mencapai tinggi 40 m dan diameter batangnya hingga sekitar 1 m. Buahnya bulat, coklat kekuningan, hampir gundul; licin, berbutir-butir, berbintil kasar atau beronak, bergantung pada jenisnya. Daging buah (arilus)tipis berwarna putih dan agak bening. Pembungkus biji berwarna coklat kehitaman, mengkilat. Buah-buah ini terutama dimakan dalam keadaan segar atau dalam kemasan buah kaleng.

Manfaat buah Lengkeng

Buah segar dikonsumsi untuk mengurangi demam, dan buah kering sebagai obat untuk insomnia. Daun mengandung quercetin, dengan sifat antioksidan dan antivirus, dan digunakan dalam pengobatan alergi, kanker, diabetes dan penyakit kardiovaskuler.

Daging buah lengkeng mengandung sukrosa, glukosa, protein, lemak, vitamin A, vitamin B, asam tartarik, dan senyawa-senyawa kimia tumbuhan (fitokimia) lainnya yang berguna bagi kesehatan. Kombinasi dari senyawa-senyawa fitokimia ini melahirkan berbagai khasiat. Dalam literature dan buku terapi buah , antara lain disebutkan :
> memberikan efek penenang
> berkhasiat mengatasi gelisah, susah tidur, dan sulit konsentrasi.
> bermanfaat menyehatkan jantung dan bisa mengobati jantung berdebar keras.
> dapat memperkuat limpa,
> meningkatkan produksi darah merah,
> menambah nafsu makan,
> menambah tenaga, sehingga sangat baik dikonsumsi oleh orang-orang yang sedang dalam proses pemulihan stamina sehabis sakit.
> menyehatkan usus
> memperbaiki proses penyerapan makanan,
> melancarkan buang air kecil,
> Hernia
> mengatasi cacingan,
> menyehatkan mata,
> mengobati sakit kepala,
> keputihan

Biji, buah, daun dan bunga lengkeng juga digunakan sebagai bahan obat tradisional, terutama dalam ramuan Tiongkok. Daunnya mengandung quercetin dan quercitrin.

Manfaat Akar, Daun, Biji dan Kayu .

Bagian dari tanaman lengkeng yang berkasiat bukan cuma buahnya saja. Akar dan daun lengkeng yang berasa pahit, bahkan biji yang keras pun menyimpan khasiat obat.

Khasiatnya antara lain adalah :
Akar lengkeng berkhasiat sebagai peluruh kencing dan melancarkan sirkulasi darah. 
Daun mengandung quercetin, dengan sifat antioksidan dan antivirus, dan digunakan dalam pengobatan alergi, kanker, diabetes dan penyakit kardiovaskuler . Juga berkhasiat sebagai antiradang dan pereda demam.
Adapun bijinya berguna untuk menghilangkan rasa sakit dan menghentikan pendarahan. Biji lengkeng ini juga dimanfaatkan sebagai bahan pembuat sampo, karena mengandung senyawa saponin yang dapat menghasilkan busa dalam jumlah banyak.
Kayu lengkeng merupakan kayu yang cukup baik untuk konstruksi ringan dalam rumah dan bahan perkakas.

Referensi :
> http://id.shvoong.com/medicine-and-health/alternative-medicine/1801295-khasiat-buah-lengkeng/
> http://id.wikipedia.org/wiki/Lengkeng
> http://www.montosogardens.com/dimocarpus_longan.htm

Note : masih kontraversi, dan perlu bukti2 empirisnya , ataupun sumber informasi lain secara medis.

10 comments:

@e_da said...

sedapnya.. nak try buat la..

YaQuut @ Firdaus said...

Salam.

Saya silent reader blog ini. Apa rasa air longan ya? Saya tak pernah cuba lagi, risau tekak tak boleh terima. Huhu

fazian.batrisyia said...

feberet kami 1 family jugak...buat seperiuk, hidang ikut citarasa, siapa suka ice boleh buh kat gelas masing2 @ minum suam2. Memang nikmat...!Boleh dipelbagaikan juga isinya..nanti jadik cam lenchikang..buah kundur, cincau + jelly, barli, kacang shandong...meleleh air liuq

buah kedondong said...

Linda beli 3in1 yang brand InComix tu je. Sepeket leh wat dgn 500ml air. Aci gak kan? Hihi

wan nurul hezrina abd halim said...

masa nyusu dulu memang resipinie nurul wat..banyak gak ek info ttg longan?tq kak share.

Cho Zila said...

saya nampak longan gitu ... sedap dimakan begitu saja...

~mrs.yie~ said...

salam k.mieja,

thank you so much for sharing this to us..dah terbayang2 air longan la plak..huhu

IbuHannaSyahmi said...

suka buah longan..x penah try air longan kering ni..x sabar nk try buat..

hanim mansor said...

Tq puan atas perkongsian ni. Pinjam gambar dan resepi jugak untuk share di wall fb.

Anonymous said...

sllu mnum d petaling street..
mmg sedap utk hlangkn dhaga..